Η δύσκολη και επώδυνη απόφαση του Τσίπρα για την Αυγή: Την βούλιαξαν λένε, οι εργαζόμενοι

File photo Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ΑΠΕ-ΜΠΕ Αλέξανδρος Μπελτές




Όπως προαναγγέλλει και η ίδια η εφημερίδα Αυγή, στην πρώτη της σελίδα,συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφασίσει την τύχη της εφημερίδας.

Και όπως έχει καταστεί σαφές, χρειάζονται γενναίες αποφάσεις που πρέπει να λάβει το ηγετικό όργανο του κόμματος αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Χθες, Τετάρτη, ο διευθυντής της εφημερίδας και στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, Άγγελος Τσέκερης υπέβαλλε την παραίτησή του εξηγώντας μάλιστα με ευθύ και καθαρό λόγο πως αυτό συνδέεται με την οικονομική κατάσταση, την ανάγκη ριζικών μέτρων και την αποτυχία να εγγραφεί ο απαραίτητος για την επιβίωση αριθμός συνδρομητών, που προσδιοριζόταν περίπου στις 5.000.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε προφανή πίεση καθώς το πρόβλημα αντανακλά ευθέως πάνω στον ίδιο και μάλιστα λίγους μήνες πριν από το προγραμματισμένο συνέδριο που θα καθορίσει τη νέα φυσιογνωμία του κόμματος.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι το οικονομικό πρόβλημα είναι ασφυκτικό και δεν προέκυψε τώρα. Απλώς εδώ και χρόνια, κάθε χρόνο το μετακυλούσαν με αποτέλεσμα να φτάσει η ώρα της αλήθειας τώρα.

Το business plan που δεν βγαίνει

Το θέμα της «Αυγής» συζητήθηκε διεξοδικά και στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με την πλειοψηφία να συμφωνεί ότι το θέμα της βιωσιμότητας της καθημερινής έκδοσης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί οικονομικά με τα σημερινά δεδομένα.

Όπως είναι γνωστό έχει καταρτιστεί ήδη το business plan της επόμενης ημέρας το οποίο περιλαμβάνει τόσο την αναστολή λειτουργίας του καθημερινού φύλλου, όσο και την πρόταση εθελούσιας εξόδου σε σημαντικό αριθμό εργαζόμενων με την καταβολή 28 μισθών.

Ουσιαστικά το πρόγραμμα απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των ίδιων των εργαζόμενων -το δέχθηκαν μόνον 14- και έτσι αυτή τη στιγμή είναι αμφίβολο αν χρηματοοικονομικά, χωρίς δηλαδή την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να είμαι βιώσιμο το εγχείρημα των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η κατάσταση απειλεί να συμπαρασύρει και τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Όλα ανοιχτά στο Πολιτικό Συμβούλιο

Οι εναλλακτικές που υπάρχουν, αν υπάρχουν, θα αποτελέσουν λοιπόν μια δύσκολη συζήτηση για τον Αλέξη Τσίπρα και τους άλλους κορυφαίους του κόμματος και πολλοί λένε ότι θα είναι πιο δύσκολη ακόμη και από αυτήν για τα αίτια της ήττας στις εκλογές.

Με τους διαθέσιμους πόρους να εξαντλούνται σε αυτούς της κρατικής χρηματοδότησης, αν η εθελούσια έξοδος δεν φέρει άμεσα καρπούς, στα σενάρια επιβίωσης που εξετάζονται περιλαμβάνεται η αναστολή του καθημερινού φύλλου και η ενίσχυση της Κυριακάτικης έκδοσης, αλλά και της διαδικτυακής παρουσίας του μέσου.

Πηγές της Κουμουνδούρου επισήμαναν χθες πως η «Αυγή» μαζί με τον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο «απορροφά ετησίως περίπου 2 εκατ. ευρώ, το 72% της κρατικής χρηματοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ», την ώρα που «ήδη από το 2018 οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών υπογραμμίζουν πως επί της ουσίας και δεδομένης τη κρίση του Τύπου, η Αυγή έχει οικονομικά χρεοκοπήσει και καταφέρνει να συνεχίζει την έκδοσή της μόνο και μόνο από την ισχυρή χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Αντιδράσεις εργαζομένων

Από τη δική τους πλευρά, οι περίπου 80 εργαζόμενοι της «Αυγής» αντιτίθενται «σε κάθε σχεδιασμό για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της ΑΥΓΗΣ», συμπαρασύροντας και το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που προωθεί η διοίκηση του Ομίλου, την οποία ταυτόχρονα καταγγέλλουν πως «έχει αρχίσει ήδη να υλοποιεί σχέδιο για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου και την απώλεια αγνώστου αριθμού θέσεων εργασίας».

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι της «Αυγής» υποστηρίζουν ότι «η χρεωκοπία της εφημερίδας και η απαξίωση του δημοσιογραφικού της στίγματος έχει πρόσωπα και διευθύνσεις, και σίγουρα τα πρόσωπα αυτά δεν είναι των εργαζομένων, οι οποίοι επί σειρά ετών έχουμε βάλει πλάτη για τη διάσωση της εφημερίδας», χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «εξόφθαλμα οξύμωρο γεγονός οι ιθύνοντες να επικαλούνται την επί σειρά ετών δυσχερή οικονομική κατάσταση του οργανισμού, προκειμένου να δικαιολογήσουν τόσο την εθελουσία όσο και το επερχόμενο λουκέτο, τη στιγμή που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν προχωρήσει σε αύξηση δαπανών και σε προσλήψεις διευθυντικών στελεχών με υψηλούς μισθούς».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι εργαζόμενοι της εφημερίδας ζήτησαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να λάβουν «καθαρές απαντήσεις».

Παραιτήθηκε ο διευθυντής της Αυγής: Στον αέρα η καθημερινή έκδοση της εφημερίδας, δεν υπάρχουν χρήματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: