Η διαφθορά ήταν το 2021 το πιο σοβαρό ζήτημα στην Κύπρο: Δεν ακούμε τίποτα όμως… Το σύστημα απειλεί και εκβιάζει…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Καλωσορίζοντας το νέο έτος 2022, δεν θα παραλείψω να αναφερθώ στο θέμα που μισεί μέχρι …θανάτου το πολιτικό και οικονομικό σύστημα της Κύπρου:

Τη διαφθορά που συνταράσσει το νησί και με το οποίο δεν ασχολούνται οι αστυνομικές και οι εισαγγελικές αρχές. Το αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι, που λέει και ο σοφός λαός.

Να εκφράσουμε την ελπίδα να αλλάξουν τα πράγματα με τη νέα χρονιά ή να ακολουθήσουμε όλους τους άλλους, που έχουν αποδεχθεί τη διαφθορά ως ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής στο «Νησί των Αγίων»;

Η διαφθορά, λόγω των πολιτικών και των οικονομικών παραγόντων, έχει γίνει «τρόπος ζωής» και πολλών ανθρώπων στην Κύπρο. Διότι έχουν υποχρεωθεί από το σύστημα να θεωρούν φυσιολογικό -για να επιτύχουν, ας πούμε, τον διορισμό του παιδιού τους- να παρανομήσουν.

Παρανομία είναι και τα λεφτά κάτω από το τραπέζι στους πολιτικούς. Στο σύστημα, «ηγετική» θέση έχουν μερικά δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, τα οποία έχουν αναδείξει σε παγκόσμιο «ρεκόρ» τη διαφθορά.

Οι σχέσεις τους με ολιγάρχες των πρώην κομμουνιστικών χωρών τους καθιστά επικίνδυνους και για όσους τολμούν να ερευνήσουν. Που δυστυχώς έμειναν πολύ λίγοι, και όλοι βρίσκονται στο εξωτερικό.

Θα επανέλθουμε αναγκαστικά στο θέμα της διαφθοράς διότι επηρεάζει τις αντιστάσεις του πολιτικού συστήματος όταν συζητείται το εθνικό θέμα του Κυπριακού.

Υπάρχει και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα: Ότι οι Κύπριοι τραπεζίτες αποδείχθηκαν μάστιγα για τον τόπο, δεν χωράει την παραμικρή αμφιβολία.

Σ’ αυτούς οφείλεται το βάναυσο κούρεμα των καταθέσεων των πολιτών -οι μεγαλόσχημοι τα έβγαλαν εκτός Κύπρου ενημερωμένοι από κυβερνητικά στελέχη.

Σ’ αυτούς οφείλεται η οικονομική τραγωδία του 2013.

Μου έλεγε αναγνώστης που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό, ότι συγκεκριμένη κυπριακή τράπεζα δεν του επιτρέπει να στείλει τα χρήματα του σε χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας από τον άνθρωπο ακόμα και προσωπικά δεδομένα. Σημείωσε ότι όταν έστειλε τα χρήματα από ξένη χώρα στην τράπεζα, απέδειξε την πηγή των εσόδων του…

Φοβερά πράγματα. Τώρα διαβάζω ότι οι τράπεζες ανακοίνωσαν αύξηση στις χρεώσεις ακόμα και για απλές τραπεζικές εργασίες. Αυτά συμβαίνουν όταν μετά από το μεγαλύτερο οικονομικό-τραπεζικό σκάνδαλο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν τιμωρήθηκε κανένας.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Στις επόμενες προεδρικές εκλογές οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να νικήσουν τη διαφθορά επιλέγοντας καθαρούς υποψήφιους. Το ξέρω ότι έσπευσε να δηλώσει την υποψηφιότητά του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Αλλά ΔΕΝ κάνει, που λέμε και στην Κύπρο. Το δεξιό-συντηρητικό-εθνικόφρονο κόμμα της Κύπρου ας αναζητήσει άλλο υποψήφιο αν θέλει να μην χάσει τις εκλογές.

Μιχάλης Ιγνατίου,
Hellas Journal

Σφοδρή επίθεση Κιλιντσάρογλου σε Ερντογάν: “Θα σε διώξω από το παλάτι και θα το δώσω στους φοιτητές”…

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: