“Δύο κράτη” και αν θέλουμε”, μας λένε… Τελικά, οι μόνοι που έχουν δίκαιο είναι μερικοί Τουρκοκύπριοι, όπως ο Σενέρ Λεβέντ

Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ. Φωτογραφία via Twitter, @aparaschos




Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Την ώρα που ο Ερσίν Τατάρ πανηγυρίζει στα κατεχόμενα ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Κυριακής, επιβεβαίωσαν τη στήριξη των Τουρκοκυπρίων στην πολιτική του για «λύση δύο κρατών», στις ελεύθερες περιοχές αναδεικνύουν τη θετική πλευρά των «εκλογών».

Η οποία είναι το γεγονός ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, πρώην του Ταλάτ, νυν του Ερχιουρμάν και νυν και αεί με στενές φιλίες με το ΑΚΕΛ και άλλα ελληνοκυπριακά κόμματα, ανέβασε τα ποσοστά του.

Ε, να έχουμε κι εμείς κάτι να πανηγυρίζουμε, δηλαδή. Διότι, το ΡΤΚ είναι υπέρ της ΔΔΟ. Το ότι -κι αυτό είναι η ουσία- θα συνεχίσει να είναι η «αξιωματική αντιπολίτευση» του κατοχικού καθεστώτος, δεν μας αφορά. Μπράβο, να ανακουφιστούμε, που ανέβασε τα ποσοστά της η «αξιωματική αντιπολίτευση».

  • Αλλά, τίποτε δεν αλλάζει ένα άλλο θλιβερό γεγονός. Ότι το κόμμα που ίδρυσε ο Μουσταφά Ακιντζί δεν κατάφερε να μπει στη «βουλή», την ίδια ώρα που μπήκε ξανά το Κόμμα Αναγέννησης των εποίκων.

Και το ακόμα πιο θλιβερό γεγονός είναι ότι οι ψηφοφόροι έβαλαν στη «βουλή» τον πρώην μουφτή των κατεχομένων, Ταλίπ Αταλάι.

Το ΚΥΠΕ, φρόντισε να μας ενημερώσει ότι «δεν θεωρείται γενικά άτομο που πρόσκειται στην κυβέρνηση ΑΚΡ – ΜΗΡ της Τουρκίας», διότι ο Αταλάι «είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί στο παρελθόν ως ύποπτος για συμμετοχή στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν», αλλά τελικά δεν κατηγορήθηκε.

Θα μπορούσε, όμως, να μας ενημερώσει και για το ότι το 2015 ήταν μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν και είχε προταθεί ως υποψήφιος στις εκλογές της Τουρκίας. Γιατί έχει σημασία αυτό;

Διότι, ο Αταλάι είναι έποικος, λυμαίνεται περιουσίες Ελληνοκυπρίων στην Αμμόχωστο, και παρόλα αυτά, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είχε μαζί του στενές σχέσεις, έκαναν θρησκευτικό διάλογο με τη βοήθεια πρεσβειών, και όπως είχε καταγγείλει το 2020 η Ένωση Κυπρίων (πρόεδρος ο Τουρκοκύπριος Οζ Καραχάν) «μέσα από την αναγνώρισή του από την Εκκλησία της Κύπρου και αυτούς που ελέγχουν το Κυπριακό Κράτος σήμερα, απολαμβάνει έναν τίτλο που του προσδίδει εξουσία και αξιοπρέπεια στη διεθνή σκηνή».

Πήρε όση «αξιοπρέπεια» μπορούσε και τώρα είναι «βουλευτής», μαζί με τον Ερχάν Αρικλί, τον καταζητούμενο δολοφόνο του Τάσου Ισαάκ. Αλλά εμείς αυτά δεν θέλουμε να τα βλέπουμε, αναλύουμε τις παράνομες εκλογές με τα συστατικά που αναλύει κάποιος την εκλογική διαδικασία σε μια ξένη χώρα.

Τελικά, οι μόνοι που έχουν δίκαιο είναι μερικοί Τουρκοκύπριοι, ο Σενέρ Λεβέντ, ένα δυο μικρά κόμματα, η Ένωση Κυπρίων (που έχει καθαρά θέση υπέρ του ενιαίου κράτους) και μερικές άλλες οργανώσεις, που καλούσαν σε μποϊκοτάζ των «εκλογών» για να καταγγελθεί η Τουρκία.

  • Το μεγάλο ποσοστό όσων δεν πήγαν να ψηφίσουν μπορεί να θεωρηθεί και δικαίωσή τους, παρότι υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, που αφορούν τη γενικότερη απογοήτευση.

Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια, για μποϊκοτάζ από τους Τουρκοκύπριους θα μπορούσε να ήταν το μόνο ξεκάθαρο μήνυμα. Αλλά, όταν συμμετέχουν στις «εκλογές» τα μεγάλα κόμματα, όταν «εκλέγονται» έποικοι (τους οποίους, μάλιστα, εμείς οι ίδιοι ουσιαστικά, αν όχι τυπικά, νομιμοποιούμε), αυτός που έχει το πάνω χέρι είναι ο Τατάρ και η Άγκυρα.

«Αυτοί που μποϊκόταραν τις εκλογές δεν έχουν το δικαίωμα να μιλούν αυτή τη στιγμή», έλεγε χτες ο Τατάρ. «Τα αποτελέσματα είναι ένα χαστούκι απέναντι σε περιθωριοποιημένες ομάδες που αναπτύσσουν καθημερινά ενοχλητική ρητορική εναντίον της Τουρκίας και εναντίον μας».

Αυτοί, όμως, είναι αυτοί που καταγγέλλουν τον εποικισμό και τις παρεμβάσεις της Τουρκίας. Εμείς, το ξέρουμε; Τι κάναμε; Πώς συμπορευτήκαμε μαζί τους, πώς στηρίξαμε τις καταγγελίες τους;

Όσα κατάγγελλαν θα έπρεπε να τα πάρει ο υπουργός Εξωτερικών στις Βρυξέλλες να ενημερώνει εκεί για το τι λένε οι Τουρκοκύπριοι. Αντί αυτού πήγε και ενημέρωσε για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που προτείνει ο Νίκος Αναστασιάδης. Τα ΜΟΕ, τα οποία ήδη απέρριψε ο Τατάρ, διότι, όπως ανακοίνωσε, τα μέτρα πρέπει να είναι της καλής γειτονίας…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Τα ΜΟΕ εδραιώνουν τα κατοχικά δεδομένα: Είμαστε κατάφατσα με τη διχοτόμηση της Κύπρου και κάποιοι επιμένουν σε αδιέξοδες πολιτικές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: