Δεν νοείται δημοκρατία χωρίς δικαστικό έλεγχο: Τα κόμματα, οι «συμμορίες» και οι πολίτες στον καναπέ…

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Την στιγμή που έχουν καταντήσει κουραστικές και άνευ ουσίας οι εκκλήσεις των κομμάτων για συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές και στην πολιτική διαδικασία, κατατίθεται πρόταση νόμου που οδηγείται για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων και η οποία αποσκοπεί ξεκάθαρα, στην κουτσουρεμένη δημοκρατία.

Με την συγκεκριμένη πρόταση νόμου, εξαιρούνται του οποιουδήποτε δικαστικού ελέγχου, οι πράξεις και οι αποφάσεις των θεσμικών οργάνων των πολιτικών κομμάτων.

Με άλλα λόγια, τα πολιτικά κόμματα και τα θεσμικά τους όργανα, θα μπορούν να δρουν κατά το δοκούν και πιθανόν, χωρίς οποιαδήποτε εχέγγυα δημοκρατίας ή δικαιοσύνης, ακριβώς επειδή οι πράξεις τους δεν θα μπορούν να ελεγχθούν και να κριθούν από τους εκφραστές της Δικαιοσύνης, δηλαδή από τα Δικαστήρια.

  • Και ενώ η Βουλή μας, από καιρού εις καιρόν, επικαλείται διάφορες συστάσεις της Ομάδας Κρατών κατά της διαφθοράς, γνωστής ως GRECO, στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται ότι αρκετοί Βουλευτές και πολιτικά κόμματα κλείνουν τα μάτια στις συστάσεις της Επιτροπή της Βενετίας, τις οποίες υιοθέτησε και η GRECO.

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να διασφαλίζουν το δικαίωμα των μελών τους να προσφεύγουν στα πολιτικά Δικαστήρια για ζητήματα που αφορούν κατάχρηση των καταστατικών υποχρεώσεων του κόμματος έναντι των μελών του.

Αυτό είναι το νόημα και η σύσταση της Επιτροπής της Βενετίας και της GRECO, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις απαιτήσεις των καιρών για περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη διαφάνεια, περισσότερο έλεγχο.

Οι πράξεις της Βουλής υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο, οι πράξεις των διοικητικών οργάνων υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο. Έτσι εξυπηρετείται η διαφάνεια, η διάκριση των εξουσιών και με αυτό τον τρόπο θεμελιώνεται το κράτος δικαίου.

Η πρόταση νόμου όμως που προωθείται στην Βουλή εξυπηρετεί ακριβώς το αντίθετο. Τις κλειστές κουρτίνες, την αδιαφάνεια και την δράση των κομμάτων ως «συμμορίες» που ελέγχονται από λίγους και οι αποφάσεις τους ξεφεύγουν οποιοδήποτε δικαστικού ελέγχου.

Η «ασυλία» των πράξεων και αποφάσεων των πολιτικών κομμάτων είναι μέγιστη θεσμική στρέβλωση, που θα καταστήσει ανάπηρο το Κράτος Δικαίου.

Μόνο και μόνο ότι παραπέμπεται στην Ολομέλεια τέτοια επαίσχυντη πρόταση, αποτελεί προσβολή της νοημοσύνης των πολιτών και της ίδιας της Δημοκρατίας.

Πώς θα εμπιστευτούν οι πολίτες τα πολιτικά κόμματα, όταν οδηγούνται προς ψήφιση προτάσεις που κλείνουν τα φώτα, ώστε τα θεσμικά όργανα των κομμάτων να μπορούν να δρουν στο σκοτάδι;

Μήπως η απαξίωση της πολιτικής από την κοινωνία των πολιτών «βολεύει» κάποιους;

  • Μήπως τελικά το ζητούμενο δεν είναι να πλησιάσουμε τον πολίτη αλλά να τον στείλουμε οριστικά στον καναπέ;

Μήπως οι διακηρύξεις για διαφάνεια και καθαρότητα ισχύουν μόνο έξω από τις πόρτες των κομμάτων;

Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντήσει ο κάθε Βουλευτής και η κάθε Βουλεύτρια, το κάθε πολιτικό κόμμα προς την κοινωνία των πολιτών, πριν την τοποθέτηση τους στην Ολομέλεια.

Τα κόμματα είναι ή θα έπρεπε να είναι φορείς και εκφραστές δημοκρατίας και δεν νοείται δημοκρατία χωρίς δικαστικό έλεγχο.

*Ευρωβουλευτής
Στρασβούργο, 19/01/2022

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Μια αναφορά τιμής στον Πανίκο Δημητρίου: Η μνήμη από εκείνη την ημέρα δεν μπορεί να σβήσει ποτέ!

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: