Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον στον …αστερισμό του “Ψυχρού Πολέμου”: Καλύπτουν την Τουρκία… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

FILE PHOTO: US President Joe Biden (R) and first lady Jill Biden (L) walk out from the White House as they depart Washington en route Wilmington, Delaware, in Washington, DC, USA, 10 December 2021. EPA, YURI GRIPAS, ABACA POOL




Οι Ευρωπαίοι, αλλά και οι Αμερικανοί, βρίσκονται σε αυτή την περίεργη φάση, που είναι εντελώς λάθος και στέλνει ερμαφρόδιτα μηνύματα.

Λένε ότι άλλο είναι η Τουρκία και άλλο ο πρόεδρός της, ο επικίνδυνος και αντιδυτικός, Ταγίπ Ερντογάν.

Και αυτό αποδεικνύει ότι δεν έχουν καταλάβει ότι ο ισλαμιστής ηγέτης της κατοχικής δύναμης έχει δημιουργήσει μία αντιαμερικανική και αντισημιτική νοοτροπία και έχει στήσει μηχανισμούς στη χώρα, που δεν θα εξαφανιστούν ακόμα και αν ηττηθεί στις επόμενες εκλογές.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος στο θέμα που δημιουργείται με τις λάθος αναλύσεις -για την Τουρκία- των γραφειοκρατών του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον συμφωνούν ότι πρέπει να περιμένουν την «επόμενη μέρα», ελπίζοντας ότι ο Ερντογάν δεν θα νικήσει αυτή τη φορά και θα αναγκαστεί να εξαφανιστεί από το πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας -αν είναι δυνατόν και να φύγει από τη χώρα.

Βάζουν, δηλαδή, όλα τα αυγά τους σε μία έωλη θεωρία ότι αν χάσει ο Ερντογάν -το οποίο θεωρούν βέβαιο- η Τουρκία θα πάψει να είναι πρόβλημα για τη Δύση.

Και δυστυχώς, δεν συζητούν καμία άλλη επιλογή. Και αναφέρομαι στην πιθανότητα είτε να κερδίσει ο Ερντογάν, είτε να αναβάλει τις εκλογές προβάλλοντας μία δικαιολογία του τύπου «για λόγους εθνικής ασφάλειας».

Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί έχουν εστιαστεί, λοιπόν, στην «επόμενη μέρα» χωρίς τον Ερντογάν διότι οι γραφειοκράτες είναι ανίκανοι και κοντόφθαλμοι.

  • Μου έλεγε ένας βετεράνος διπλωμάτης ότι κάπως έτσι αντιμετώπιζαν την κατάσταση με το Ιράν. Για να βρεθούν μπροστά στη μεγαλύτερη έκπληξη αλλά και στη μεγαλύτερη διπλωματική τους τραγωδία και αποτυχία.

Για την απώλεια του Ιράν ευθύνονται αυτοί που εκπονούσαν την πολιτική για τη χώρα, καθώς κατέρρεε το φιλοαμερικανικό καθεστώς και αυτοί νόμιζαν πως ήταν μπόρα και θα περνούσε.

Με τον ίδιο αφελή τρόπο σκέφτονται για την Τουρκία. Νομίζουν ότι αν αποσυρθεί ο Ερντογάν, οι επόμενοι που θα έρθουν θα συμμαχήσουν με την Αμερική και το ΝΑΤΟ και θα κόψουν κάθε δεσμό με τη Ρωσία.

Αυτό δεν θα συμβεί, διότι η σχέση της Τουρκίας με τη Μόσχα είναι ένα από τα «όπλα» που χρησιμοποιεί πλέον η τουρκική διπλωματία εναντίον της Δυτικής Συμμαχίας και ιδιαίτερα της Αμερικής.

Οι Ευρωπαίοι, π.χ., επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία για την Ουκρανία -μία χώρα μη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιβάλλουν και στον δικτάτορα της Λευκορωσίας. Αλλά αρνούνται να πράξουν το ίδιο με την Τουρκία που απειλεί δύο χώρες-μέλη, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η αμερικανική γραφειοκρατία, από την πλευρά της, μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε πόλεμο την υπερδύναμη για την Ουκρανία, διότι σκέφτεται ψυχροπολεμικά.

  • Ευτυχώς αποδοκίμασε δημόσια ο Πρόεδρος Μπάιντεν τους γραφειοκράτες, οι οποίοι παίζουν άσχημο παιγνίδι. Την ίδια στιγμή, δεν θέλουν να πειράξει κανένας την Τουρκία.

Η ExxonMobil και η απόκτηση του τεμαχίου 5 της κυπριακής ΑΟΖ, είναι μία άλλη υπόθεση, στην οποία δεν είχαν επιρροή οι γραφειοκράτες.

Το θέμα αφορά την εθνική ασφάλεια της υπερδύναμης και αποτελεί μέρος της αμερικανικής στρατηγικής στη Μεσόγειο.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Τέλος καλό, όλα καλά; Τελικά το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συζητά με τους Αμερικάνους για τις ΜΕΚΟ: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: