Τζον Λένον: 41 χρόνια από τη δολοφονία του* Τα τελευταία του λόγια

Στιγμιότυπο από το βίντεο κλιπ του Mother (remastered)




Σαρανταένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία  του Τζον Λένον.

Στις 8 Δεκεμβρίου 1980 το νήμα της ζωής του κόπηκε απότομα από τις σφαίρες του Μαρκ Τσάπμαν, στον οποίον νωρίτερα o Λένον είχε υπογράψει ένα αυτόγραφο πάνω σε άλμπουμ.

Ο ίδιος ο Λένον, με το σκοτεινό χιούμορ που τον διέκρινε, είχε προϊδεάσει για το τέλος του: «Να δείτε που θα πάω είτε από αεροπορικό ατύχημα, είτε από σφαίρα κάποιου τρελού θαυμαστή μου» είχε πει σε συνέντευξή του πριν από χρόνια.

To 2007 η Γιόκο Όνο σε συνέντευξή της είχε αναφερθεί στον τελευταίο διάλογο που είχε με τον Τζον.

«Πάμε για φαγητό πριν γυρίσουμε σπίτι;», τον ρώτησε.

«Οχι, ας πάμε σπίτι γιατί θέλω να δω τον Σον πριν κοιμηθεί», απάντησε ο Λένον.

Ο γιος του τότε ήταν 5 χρονών. Για τον Σον είχε γράψει το «Beautiful Boy».

Ο εμβληματικός βρετανός μουσικός, του οποίου το πλήρες όνομα είναι Τζον Ουίνστον Λένον (John Lennon) γεννήθηκε στο Λίβερπουλ στις 9 Οκτωβρίου 1940, κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού της πόλης από τη «Λουφτβάφε».

Ο πατέρας του Άλφρεντ ήταν ναυτικός και η μητέρα του Τζούλια χορεύτρια σε τοπικά κλαμπ. Το όνομα Τζον του δόθηκε προς τιμήν του παππού του και το Ουίνστον προς τιμήν του Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Η… συγγνώμη του Τσάπμαν

Ο δολοφόνος του, Μαρκ Τσάπμαν, τον Σεπτέμβριο του 2020 ζήτησε «συγγνώμη» από τη Γιόκο Όνο για τον φόνο του Λένον.

Κατά τη διάρκεια δικαστικής ακρόασης, ο Τσάπμαν δήλωσε ότι η δολοφονία του 40χρονου μουσικού είχε μοναδικό σκοπό  την προσωπική του «δόξα», προσθέτοντας ότι για αυτή του την πράξη του αξίζει η θανατική ποινή. Τη χαρακτήρισε «αποτρόπαια πράξη», αναφέροντας ότι έχει επίγνωση ότι μπορεί να περάσει και το υπόλοιπο της ζωής του στην φυλακή.

«Τον δολοφόνησα… γιατί ήταν πολύ, πολύ, πολύ διάσημος και αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που εγώ αναζητούσα τόσο πολύ, πολύ, πολύ την προσωπική δόξα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσάπμαν κατά τη διάρκεια της ακρόασης, χαρακτηρίζοντας την πράξη του «υπερβολικά εγωιστική».

Το 2015, η Γιόκο Όνο είχε δηλώσει ότι ζει ακόμη με τον φόβο ο Τσάπμαν να βγει από τη φυλακή. «Ένα πράγμα που σκέφτομαι είναι ότι εφόσον το έκανε μία φορά, θα μπορούσε να το ξανακάνει… Θα μπορούσα να είμαι εγώ, ο Σον (ο γιος της), ο οποιοσδήποτε», είχε πει.

“Πάγος” στην νυχτερινή ζωή του Βερολίνου παραμονές Χριστουγέννων: Ελέω Όμικρον…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: