Το βασικό πρόβλημα στην εκστρατεία Αβέρωφ είναι η χαμηλή του δημοτικότητα: Προεδρικές εκλογές χωρίς αντίπαλο;

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του Δρ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΕΝΤΑ

Η προεκλογική περίοδος στην Κύπρο άρχισε πολύ νωρίς. Όχι από την αντιπολίτευση, αλλά από το κυβερνών κόμμα, τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ).

Η αίσθηση που επικρατεί στον ΔΗΣΥ είναι ότι δεν υπάρχει αντίπαλος, αξιόπιστος αντίπαλος για να διεκδικήσει τις προεδρικές εκλογές το 2023.

Η βεβαιότητα ότι οι πιθανότητες είναι με το μέρος του ΔΗΣΥ για να κερδίσει μία ακόμα θητεία στην προεδρία –την τρίτη κατά σειρά– οδήγησε σε ενέργειες ενός πρόωρου προεκλογικού αγώνα. Μιας εκστρατείας με επίκεντρο την αποδοχή, πρώτα από τη βάση του κόμματος και στη συνέχεια από την ευρύτερη κοινωνία, της υποψηφιότητας του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

  • Ο κ. Νεοφύτου βρίσκεται εδώ και μήνες σε έναν διαρκές και πλούσιο προεκλογικό αγώνα. Έχει οργανώσει ένα επιτελείο συνεργατών, με επικέντρωση σε στόχους, με καθημερινό πρόγραμμα επαφών.

Είναι σίγουρα ο πιο καλά οργανωμένος προεκλογικός αγώνας που διεξάχθηκε ποτέ στην Κύπρο.

Αυτή η υπερπροσπάθεια δίνει μια δυναμική στην υποψηφιότητα Αβέρωφ, αλλά ταυτόχρονα αποκαλύπτει και τις εγγενείς αδυναμίες της υποψηφιότητας αυτής. Αδυναμίες τις οποίες επιδιώκει το επικοινωνιακό επιτελείο και οι υποστηριχτές της υποψηφιότητας αυτής να αντιμετωπίσουν.

Θα παρατηρούσε κάποιος ότι ο κ. Νεοφύτου κατάφερε όντως να πείσει ή/και να ελέγξει ένα μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής και κοσμικής ελίτ στην Κύπρο.

Κατακτώντας την κορυφή της πυραμίδας, έχοντας ισχυρή υποστήριξη από συμβατικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και ένα ψηλό προϋπολογισμό εκστρατείας, επιδιώκει να κερδίσει και τη βάση της κοινωνίας.

  • Παραδοχές στην εκστρατεία

Η εκστρατεία Αβέρωφ βασίζεται σε κάποιες πολιτικές παραδοχές: Η αντιπολίτευση έχει πολλά προβλήματα, τα οποία δεν της επιτρέπουν να διεκδικήσει την άνοδο στην εξουσία. Η πρώτη αυτή παραδοχή οδηγεί σε επιδίωξη συνεργασιών και συμμαχιών.

Ο κ. Νεοφύτου είναι πρόθυμος να προσκαλέσει, και έχει προσεγγίσει γενναιόδωρα, δύο κόμματα, το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, έχοντας ήδη εν δυνάμει με το μέρος του τη ΔΗΠΑ και, σε περίπτωση επαναληπτικής εκλογής, τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΕΛΑΜ.

Η ηγεσία του τελευταίου θεωρεί ότι με Κυβέρνηση ΔΗΣΥ απολαύει πολιτικής ανοχής και ευκαιριών, ενώ κάτω από ενδεχόμενη Κυβέρνηση ΑΚΕΛ, θα δεχθεί πόλεμο. Όσον αφορά τη ΔΗΠΑ, είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ήδη στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη και μέρος της πολιτικής του εξουσίας.

  • Το ζήτημα είναι κατά πόσο το ΔΗΚΟ μπορεί να συνυπάρξει με τη ΔΗΠΑ σε μια Κυβέρνηση Αβέρωφ. Η ηγεσία του ΔΗΚΟ θεωρεί ότι, χωρίς συμμετοχή στην επόμενη Κυβέρνηση, θα χάσει περισσότερο «έδαφος» και ποσοστά.

Όσον αφορά την ΕΔΕΚ, η οποία διέρχεται τη μεγαλύτερη ιστορικά κρίση, η συμμετοχή σε Κυβέρνηση Αβέρωφ δεν θα είναι ταμπού, εφόσον θα δώσει μια σανίδα σωτηρίας στην ηγεσία του κόμματος.

Ενώ φαίνεται να υπάρχει κάποια προθυμία από πλευράς στελεχών των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου να υποστηρίξουν τη συνεργασία με μια νέα Κυβέρνηση ΔΗΣΥ, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το ΑΚΕΛ, δεν φαίνεται ικανό να προσφέρει μια αξιόπιστη πρόταση στα κόμματα εκείνα.

Το ΑΚΕΛ αντιμετωπίζει τέσσερα βασικά προβλήματα, τα οποία επιδιώκει να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία του κόμματος: πρόβλημα πειθούς και συνοχής στην εκλογική του βάση, πρόβλημα επιλογής ενός υποψηφίου νίκης, πρόβλημα υπέρβασης των στερεότυπων αντιλήψεων στην κοινωνία για τις ευθύνες της Κυβέρνησης ΑΚΕΛ 2008-2013 στην καταστροφή της οικονομίας, πρόβλημα στην ανάπτυξη μιας πολιτικής πρότασης εξουσίας, αντί μιας πρότασης κριτικής.

Η δεύτερη λοιπόν βασική παραδοχή στην εκστρατεία Αβέρωφ είναι ότι η αντιπολίτευση αδυνατεί να οργανωθεί αξιόπιστα και αποτελεσματικά για να εμποδίσει μια τρίτη θητεία στην προεδρία της Δημοκρατίας από τον ΔΗΣΥ.

Υπάρχει και μια ακόμα, αυταπόδεικτη πια, παραδοχή, σύμφωνα με την οποία, τα όποια σκάνδαλα που προέκυψαν άφησαν σχεδόν αλώβητο τον ΔΗΣΥ ή/και κυρίως η αντιπολίτευση απέτυχε να πείσει ότι μπορούσε/μπορεί καλύτερα.

  • Προβλήματα

Το βασικό πρόβλημα στην εκστρατεία Αβέρωφ είναι η χαμηλή του δημοτικότητα. Ένα πρόβλημα το οποίο το επιτελείο του, καθώς και ο ίδιος, δεν θεωρούν ανυπέρβλητο, εφόσον εξασφαλιστεί η παράσταση νίκης. Δηλαδή, εφόσον επικρατήσει στο κόμμα και στην κοινωνία η εντύπωση της αναπόφευκτης νίκης Αβέρωφ.

Η εκστρατεία κινείται με όρους πολιτικού μάρκετινγκ, να γίνει δηλαδή brand το όνομα Αβέρωφ ως το όνομα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η «καταπολέμηση» της δημοτικότητας του υπουργού εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη και η αντιστροφή της δυναμικής που απέκτησε η φημολογούμενη υποψηφιότητά του, είναι μέρος της τακτικής του επιτελείου Αβέρωφ.

Η διαδικασία αποδόμησης του πρώτου έχει αρχίσει με παραδοσιακές πολιτικές τακτικές, οι οποίες είναι εμφανείς. Παρόλο που υπάρχουν θύλακες εντός ΔΗΣΥ και ισχυρά ερείσματα στη βάση του κόμματος και της κοινωνίας που ευνοούν την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη, ο μηχανισμός του κόμματος πιστεύει ότι μπορεί να παραμερίσει την «απειλή» αυτή, με επίκληση την ενότητα του κόμματος και το ενδεχόμενο ήττας από υποψήφιο του ΑΚΕΛ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι δημοφιλής και αγαπητός, έχει όμως να αντιμετωπίσει έναν ισχυρό μηχανισμό. Το συναίσθημα του Κύπριου ψηφοφόρου γοητεύεται από ευγενείς πολιτικούς, καθώς ευνοεί στο προφίλ του επόμενου Προέδρου να υπάρχουν χαρακτηριστικά καλοσύνης και εντιμότητας.

Παραδοσιακά όμως οι κομματικοί ψηφοφόροι (εκείνοι που καθορίζουν και τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών) ψηφίζουν με κριτήριο το συμφέρον και την ισχύ ενός υποψηφίου και του κόμματός τους, καθώς και με κριτήριο το προσωπικό συμφέρον.

Αυτό είναι που προωθεί και το επιτελείο Αβέρωφ στη βάση του κόμματος και την κοινωνία: την ανίκητη λογική της ισχύος του συγκροτημένου μηχανισμού του κόμματος.

Εάν ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποφάσισε να κατέλθει υποψήφιος, χρειάζεται, εκτός από ένα καλό επιτελείο και επικοινωνιακή ομάδα, επίδειξη πυγμής και αποτελεσματικότητας ενός εκλογικού μηχανισμού νίκης.

  • Θα υπάρξει αντίπαλος;

Η εκκίνηση της προεκλογικής εκστρατείας από τον κ. Νεοφύτου στη βάση του σκεπτικού περί της απουσίας αξιόπιστου αντιπάλου, δίνει αρκετό χρόνο στην αντιπολίτευση να αναζητήσει επιλογές.

Όμως, υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητά της να παρουσιάσει αντίπαλο στον ΔΗΣΥ: Έχει την ικανότητα να το πράξει; Έχει τον χρόνο να οικοδομήσει μια αξιόπιστη πρόταση και να πείσει την κοινωνία γι’ αυτήν;

Υπάρχει προσωπικότητα να σταθεί ως αξιόπιστος αντίπαλος; Προσωπικότητα που να εμπνεύσει εμπιστοσύνη έναντι της ισχύος και της επιρροής ΔΗΣΥ;

Οι προθέσεις και οι σχεδιασμοί στις προεκλογικές εκστρατείες είναι ενίοτε ευμετάβλητοι. Ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023 μπορεί να προκαλέσει δεδομένα που να επιτρέψουν μεταβολές.

Το κεντρικό ερώτημα είναι κατά πόσο ο κ. Νεοφύτου θα επιμένει να γίνει εκείνος Πρόεδρος πάση θυσία ή κατά πόσο θα επιλέξει στο τέλος να φέρει στην εξουσία ένα/μία εκλεκτό/ή του, κάνοντας υπομονή για την επόμενη πενταετία, εφόσον θα συνεχίσει ένα παιχνίδι εξουσίας και επιρροής σε έναν λόφο από τραπουλόχαρτα.

Μέχρι στιγμής στο πλάνο είναι μόνο μια εκστρατεία με υποψήφιο τον κ. Νεοφύτου, χωρίς αντίπαλο.

* Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Οι «καταλύτες» προικίζουν την Τουρκία για να… συνεργασθεί: Σαράντα επτά χρόνια μετά συζητούνται ΜΟΕ για να αποφευχθεί η ουσία του Κυπριακού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: