Το ΡΙΚ μερικές φορές χρησιμοποιείται ως βάθρο και ως πομπός διοχέτευσης της μεθοδευμένης τουρκικής προπαγάνδας

Φωτογραφία πηγή: ΚΥΠΕ




Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΡΦΙΤΗ*

Ο πολύ καλός μου φίλος Πάμπος Χαμπουρής , εκτοπισμένος από την γενέτειρα του Μόρφου,  μού τηλεφώνησε πρόσφατα εξοργισμένος και αναστατωμένος και με κάλεσε να δω την εκπομπή του ΡΙΚ2 Εμείς – Birlikte που ήταν «αφιερωμένη» στα γεγονότα της 21/12/1963 τα οποία αποτέλεσαν την απαρχή της διαίρεσης της Πατρίδας μας.

Στην εκπομπή αυτή ο «ιστορικός» Γκιουβέντ Ουλουντάη, με τη βοήθεια του Ε/Κ συνεργάτη στο ΡΙΚ , ανέλυσε τα γεγονότα και τις αιτίες που οδήγησαν στη δολοφονία της Τζεμαλιέ και του Ζεκκί το βράδυ της 20ης προς 21η Δεκεμβρίου 1963 που είχαν ως αποτέλεσμα την αποχώρηση 500 Τουρκοκυπρίων από την περιοχή «Τακτακαλά» της Λευκωσίας και τη δημιουργία του πρώτου θύλακα Τουρκοκυπρίων.

Ο εν λόγω «ιστορικός» απέδωσε τη δημιουργία της τρομοκρατικής οργάνωσης Τ.Μ.Τ. στην ύπαρξη της ΕΟΚΑ 1955-1959 και επέρριψε την ευθύνη της έναρξης των διακοινοτικών ταραχών του Δεκεμβρίου 1963 αποκλειστικά στην τότε Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία υιοθετώντας και εφαρμόζοντας εξτρεμιστική και εθνικιστική πολιτική  επεξεργαζόταν τον ….. αφανισμό και την εξουδετέρωση των Τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με την σειρά «Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας 1960 – 2010» σελ. 106 και 107, ομάδα Τ/Κ αρνήθηκε τον αστυνομικό έλεγχο του οχήματός τους και επιτέθηκαν εναντίον Ε/Κ αστυνομικών με τη χρήση όπλων.

  • Αναφέρεται μεταξύ άλλων στις εν λόγω σελίδες  «…. Ο Αστυνόμος Μιχαλάκης Παντελίδης και ο λοχίας Αργύρης Θεοφάνους ανέσυραν τα όπλα τους και ανταπέδωσαν στους πυροβολισμούς που ρίχνονταν εναντίον τους. Στην ανταλλαγή των πυροβολισμών, σκοτώθηκε η Σελιχέ Χασάν, άλλως Τζεμαλιέ και ο Ζεκκί Χαλίλ.»

Σύμφωνα με  το κεφάλαιο αυτό «Με την έναρξη της τουρκοανταρσίας τον Δεκέμβρη του 1963, η κρίση γενικεύθηκε σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Κύπρου και οδήγησε στη «συμφωνία της πράσινης γραμμής» που υπογράφηκε στις 30/12/1963.

Σε συνέχεια της τουρκικής προπαγάνδας , την οποία επιχείρησε να διοχετεύσει εντέχνως προς την Κυπριακή κοινή γνώμη ο φιλοξενούμενος της κρατικής μας ραδιοτηλεόρασης , ομάδα Τ/Κ του Λονδίνου συγκεντρώθηκαν στις 21/12/21 (οποία σύμπτωση) έξω από το κτήριο της Κυπριακής Ύπατης Αρμοστείας στο Κεντρικό Λονδίνο για να …. γιορτάσουν την τουρκοανταρσία που ξεκίνησε στις 21 Δεκεμβρίου 1963 και να διαμαρτυρηθούν για τους νεκρούς Τ/Κ των γεγονότων της 21/12/1963.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της παροικιακής εφημερίδας «Ελευθερία» της 23/12/21, οι Τ/Κ διαδηλωτές είχαν αναρτήσει στο κτήριο σημαίες του ψευδοκράτους και πανώ που έφραζαν την είσοδο της Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας με την ανοχή των αστυνομικών αρχών του Λονδίνου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που με δηλώσεις πολιτικής του τύπου «εκάμαμεν τζιαί εμείς πολλά » αλλά και με ενέργειες και παραλείψεις μας δώσαμε προσχήματα και λαβές στην τουρκική προπαγάνδα να αλωνίζει κυριολεκτικά τόσο στο εσωτερικό της χώρας μας όσο και στο εξωτερικό και να παρουσιάζει τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας ως τα μόνιμα θύματα μιας διαχρονικής εξτρεμιστικής και ρατσιστικής πολιτικής   εναντίον τους και να δίνουμε, εμείς οι ίδιοι, άλλοθι στους σχεδιασμούς της τουρκίας και των εγκάθετων της στην Κύπρο.

  • Η εκπομπή αυτή θέτει επί τάπητος το ερώτημα κατά πόσον η κρατική ραδιοτηλεόραση μπορεί, – με το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης και με το αιτιολογικό της δήθεν «επανένωσης» – να χρησιμοποιείται ως βάθρο και ως πομπός διοχέτευσης της μεθοδευμένης τουρκικής προπαγάνδας την οποία εντέχνως και με πολλή μαεστρία οι φιλοξενούμενοι Τ/Κ εξυφαίνουν στους ανυποψίαστους Ελληνοκύπριους.

Με τέτοιου είδους ενέργειες και πολιτικές εκ μέρους μας , εξανεμίζονται όχι μόνο  τα δίκαια  μας ,αλλά και  οι οποιεσδήποτε προσπάθειες καταβάλλουμε για μια υποφερτή ,βιώσιμη και λειτουργική λύση στο εθνικό μας θέμα αφού παρουσιαζόμαστε ως οι οιονεί κακοί δαίμονες που θέλουν και επιδιώκουν να …συντρίψουν τους τ/κ συμπατριώτες μας

Η Διεύθυνση του ΡΙΚ, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης και τα αρμόδια Υπουργεία  έχουν τον λόγο  αλλά και τις ευθύνες !

Ανδρέας Μορφίτης
Αντιπρόεδρος Κ.Δ.Σ. του Κυπριακού  Κέντρου Μελετών
28/12/2021

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Εάν δεν τολμήσουμε δεν θα λυθεί το Κυπριακό: Στη Λευκωσία επιμένουν σε μια αδιέξοδη και επικίνδυνη πορεία

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: