Το φερέφωνο του Ερντογάν στην Κύπρο, ο Τατάρ προκαλεί λέγοντας “αδύνατον η ΕΕ να μας επιβάλει λύση”

File Photo: Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ στα εγκαίνια ανδριάντα του Κεμάλ Ατατούρκ, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Φωτογραφία Ersin Tatar, @ersinrtatar




Είναι αδύνατο να μπει μονομερώς η ΕΕ στην Κύπρο και να μας επιβάλει λύση, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, υποστηρίζοντας ότι η παράνομη αυτοαποκαλούμενη ‘τδβκ’ είναι μια πραγματικότητα και υπάρχει.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση του Ιδρύματος Στρατηγικής και Κοινωνικής Έρευνας της Ομάδας Μαρμαρά, ο Τατάρ είπε ότι με προσπάθειες του Κεμάλ Ατατούρκ στην Συνθήκη της Λωζάνης προστέθηκε το άρθρο 16 που αναφέρει ότι ‘αν υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στην Κύπρο, οπωσδήποτε η παράνομη “Τουρκική Δημοκρατία” θα έχει θα έχει λόγο”. Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι “ενώ η Βρετανία εγκατέλειπε το νησί, υπήρχαν ‘δύο διαφορετικοί λαοί’ στην Κύπρο” και ότι “οι εγγυήτριες χώρες ήταν η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βρετανία”.

Χαρακτηρίζοντας την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως “εφαλτήριο για την Ένωση”, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι “το Ε/κ- ελληνικό δίδυμο ανέλαβε πρωτοβουλίες για αλλαγή της Συνθήκης Εγγύησης και για άρση των εγγυήσεων της Τουρκίας, που θεωρούν απειλή για την Ένωση”. Υποστήριξε ότι “η ελληνοτουρκική ισορροπία στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο και τις επιθέσεις κατά των Τούρκων στο πλαίσιο των σκοπών σύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα”.

“Ζούμε σε αυτή τη γεωγραφία, η παράνομη ‘τδβκ’ είναι μια πραγματικότητα και υπάρχει. Η παράνομα αυτοαποκαλούμη ‘τδβκ’ βγήκε από τους κόλπους των Τ/Κ, ο ‘Τ/κ’ λαός που ζει σε αυτό το νησί με τους μάρτυρες και τον αγώνα του έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο 1974. Εάν πρόκειται να υπάρξει συνθήκη στην Κύπρο, μπορεί να είναι με την ύπαρξη δύο χωριστών ίσων κυρίαρχων κρατών που ζουν δίπλα δίπλα. Οι εγγυήσεις της Τουρκίας θα συνεχιστούν στο νησί. Κερδίσαμε την ανεξαρτησία μας με την ‘ειρηνευτική επιχείρηση’ (όπως αποκαλεί την εισβολή) του 1974. Η χώρα μας έχει σύνορα, έχουμε τους ανθρώπους μας, είτε τα αναγνωρίζετε είτε όχι. Μιλάμε τούρκικα σε αυτό το νησί, είμαστε μουσουλμάνοι. Η Ανατολία είναι η πατρίδα μας. Το κυριότερο είναι ότι δύο διαφορετικοί λαοί ζουν δίπλα δίπλα στην Κύπρο. Είναι αδύνατο να μπει μονομερώς η ΕΕ στην Κύπρο και να μας επιβάλει λύση. Οι Έλληνες λένε ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας θα βγει από την ανατολική Μεσόγειο και οι Τ/Κ θα αφομοιωθούν. Είναι αποδεκτό κάτι τέτοιο; Αυτό είναι ένα παιχνίδι. Δεν μπαίνουμε σε αυτό το παιχνίδι. Όταν κοιτάμε την ιστορία μας, βλέπουμε από πού ήρθαμε. Μετά το 1974, η παράνομη αυτοαποκαλούμενη “τδβκ” αναπτύχθηκε και συνεχίζει να αναπτύσσεται. Η ειρήνη επιτεύχθηκε χάρη στον τουρκικό στρατό, και οι Έλληνες αναπτύχθηκαν επίσης χάρη σε αυτήν την ειρήνη. Είμαστε βέβαιοι ότι εάν ο τουρκικός στρατός αποσυρθεί από το νησί, θα ξαναρχίσουν οι συγκρούσεις”, υποστήριξε ο Τατάρ.

Ο Τατάρ ηγέτης υποστήριξε ότι ως γιοι ενός αξιοπρεπούς έθνους, δεν ζουν κάτω από τον ζυγό κανενός. “Έχουμε πίσω μας τη Δημοκρατία της Τουρκίας. Εμείς, όπως και οι Έλληνες, έχουμε δικαιώματα σε αυτό το νησί και σε αυτόν τον κόσμο. Πρέπει να προστατεύσουμε την παράνομη αυτοαποκαλούμενη ‘τδβκ’ μέχρι το τέλος. Δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ σε αυτό. Πρέπει να δημιουργήσουμε ευκαιρίες εργασίας στα πανεπιστήμια μας και σε διάφορα ιδρύματα και οργανισμούς. Τουρκοκύπριοι ζουν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Τους λέμε ‘ελάτε πίσω στην αυτοαποκαλούμενη “τδβκ” και κάντε κάτι στη χώρα σας’. Οι πολύ επιτυχημένοι δικηγόροι, γιατροί, δάσκαλοί μας. Οι συμπατριώτες μας από διάφορα επαγγέλματα έχουν δημιουργήσει ευκαιρίες σε όλο τον κόσμο παρ’ όλες τις αδυναμίες και χάραξαν έναν δρόμο για τον εαυτό τους. Ας το πετύχουμε μαζί για να αυξηθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω ο πληθυσμός της χώρας μας. Έχουμε την τιμή να παλεύουμε για την ανάπτυξη της χώρας μας μέχρι την τελευταία μας πνοή. Είμαστε ένα τουρκικό κράτος στην καρδιά της ανατολικής Μεσογείου”, είπε ο Ερσίν Τατάρ.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Τα τουρκικά παιχνίδια στην Αν. Μεσόγειο «έχουν κόστος» δηλώνει ο Σχοινάς: Στο πλευρό της Κύπρου η ΕΕ στο μεταναστευτικό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: