Το ανατολίτικο παζάρι των Τούρκων για τους S-400, δεν ελκύει τους Αμερικανούς: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

US President Joe Biden delivers remarks prior to signing an executive order on delivering the Government services and experience the American people expect and deserve during a ceremony in the Oval Office of the White House in Washington, DC, USA, 13 December 2021. EPA, SHAWN THEW, POOL




Η υπόθεση του ρωσικού συστήματος S-400 εξελίσσεται στο απόλυτο διαπραγματευτικό όπλο της Άγκυρας απέναντι στις απαιτήσεις των Αμερικανών, οι οποίοι δείχνουν, όμως, να απορρίπτουν οποιαδήποτε συναλλαγή για το ζήτημα αυτό.

Ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα ρωσικό υπερόπλο το οποίο πιστεύουν ότι δεν πρέπει να βρίσκεται στην κατοχή καμίας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ.

Με τα σημερινά δεδομένα η Ουάσιγκτον δεν αποδέχεται καμία διευθέτηση που προβλέπει παραμονή των S-400 στην Τουρκία.

Βέβαια, πρέπει κανείς να βλέπει και τη μεγάλη εικόνα. Είναι αυτή η αμερικανική κυβέρνηση που αποφάσισε να μην επιβάλει κυρώσεις για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream II.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος στο θέμα που δημιουργείται με την παραπληροφόρηση από εκπορεύεται από την Τουρκία, αλλά και τα παιγνίδια της Άγκυρας:

Πληροφορηθήκαμε, λοιπόν, ότι ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν δεν δέχεται καμία συζήτηση για την απόσυρση των S-400 από την Τουρκία, λέγοντας στους Αμερικανούς συνομιλητές του ότι πρόκειται για αμυντικό όπλο και τίποτα άλλο.

Μερικές φορές επαναλαμβάνει το γνωστό αφήγημα ότι τους απέκτησε από τη Ρωσία λόγω του σικέ πραξικοπήματος και της δήθεν απειλής, από την τουρκική αεροπορία. Γι’ αυτό, λέει, και θα τους εγκαταστήσει στο Προεδρικό Μέγαρο. Για να τον προφυλάξουν στην περίπτωση νέου (σικέ) πραξικοπήματος.

Από την άλλη πλευρά, οι Αμερικανοί εισπράττουν κατά τις συζητήσεις τους με τους Τούρκους ομολόγους τους, ιδιαίτερα τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Χουλουσί Ακάρ ότι η απόσυρση, με κάποιον τρόπο, των S-400, είναι στο τραπέζι.

Είναι το γνωστό παιγνίδι που παίζει αυτή η τριάδα. Ο Ερντογάν είναι ο σκληρός και ο άκαμπτος που δεν δέχεται διαπραγμάτευση και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, που νομίζουν ότι κοροϊδεύουν τους Αμερικανούς, παρουσιάζονται έτοιμοι να συζητήσουν και το ενδεχόμενο της απόσυρσης.

Το βασικό πρόβλημα είναι αυτό: Το θέμα των S-400 καλύπτεται από τον πιο σκληρό νόμο που ψήφισε το Κογκρέσο, τον CAATSA που αφορά τις αγορές πολεμικού υλικού από τη Μόσχα.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μιλώντας στην Hellas Journal και στο κανάλι OPEN, σχολίασε το θέμα των S-400 και της πιθανής αγοράς δεύτερου συστήματος:

Όπως δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος:

«Καλούμε την Τουρκία σε κάθε επίπεδο και ευκαιρία να μην διατηρήσει το σύστημα S-400 (στο έδαφος της) και να απόσχει από την αγορά πρόσθετου ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού.

Συνεχίζουμε να καθιστούμε σαφές στην Τουρκία ότι οποιαδήποτε σημαντική νέα συναλλαγή στους τομείς της άμυνας ή των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας θα κινδύνευε να προκαλέσει κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA, ξεχωριστές και επιπρόσθετες από αυτές που επιβλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020″.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Η Τουρκία συντηρεί τον “μύθο” για τα F-35 και τους S-400, αλλά ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπάιντεν τους είπε όχι: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: