Τί έχω; Γρίπη, κρυολόγημα ή κορωναϊό * Πώς να διακρίνουμε τα συμπτώματα

Oι καιρικές συνθήκες προσθέτουν στις “απειλές” το κρυολόγημα και την γρίπη, εκτός από τον “μόνιμο” κορωναϊό. EPA/IAN LANGSDON




Όπως πλέον γνωρίζουμε όλοι, τόσο ο κορωναϊός – και ειδικά η παραλλαγή Όμικρον – όσο και η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα, δυστυχώς, μοιράζονται παρόμοια συμπτώματα. Οπότε, λογικό είναι να μπερδευόμαστε και να ανησυχούμε.

Απάντηση στο πώς μπορούμε να βγάλουμε άκρη, δίνει στο CNN ο Επιδημιολόγος και πρώην διευθυντής του Τμήματος Υγείας του Ντιτρόιτ, δρ.Αμπντούλ Ελ-Σάγιεντ.

“Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι ένα εμβόλιο είναι σαν να δίνεις εντολή στο ανοσοποιητικό του σύστημα “να είναι σε επιφυλακή”. Έτσι η ικανότητά του να εντοπίζει, να στοχεύει και να καταστρέφει ιούς είναι πολύ υψηλότερη κάθε φορά που παίρνουμε άλλη μια δόση του εμβολίου.” είπε ο Ελ Σάγιεντ. «Είναι λογικό τα συμπτώματα που θα εμανίσετε να είναι πιο ήπια αν έχετε εμβολιαστεί».

Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι οι λοιμώξεις δεν πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, πρόσθεσε, ειδικά όταν λαμβάνεται υπόψη ο κίνδυνος των υπερβεβαρημένων Συστημάτων Υγείας.

Πολλές λοιμώξεις από τον Covid-19 μπορεί να μοιάζουν με κρυολόγημα ή γρίπη.

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε είναι να κάνετε μια εξέταση, είπε η Δρ Σάρα Ας Κομπς,  θεράπων ιατρός στο Εθνικό Νοσοκομείο Παίδων.

«Εκτός από το να κάνει κανείς ένα τεστ, θα έλεγα ότι είναι πολύ δύσκολο να το ξεχωρίσουμε  αυτή τη στιγμή», είπε η Κομπς. «Πρέπει απλώς να αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα του κρυολογήματος στον ίδιο κάδο» με τον Covid-19.

Ποια συμπτώματα να προσέξουμε

Τόσο ο Covid-19 όσο και η γρίπη προκαλούν συχνά συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, πόνους στο σώμα, πονόλαιμο, δύσπνοια και έμετο ή διάρροια, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η λοίμωξη από τον Covid-19 μπορεί να διακριθεί από τον πονοκέφαλο και τον ξηρό βήχα που συχνά συνοδεύονται από αυτήν. Η απώλεια γεύσης και όσφρησης που ήταν το μεγαλύτερο προειδοποιητικό σημάδι μόλυνσης από τον Covid-19 εξακολουθεί να είναι ένα πιθανό σύμπτωμα, αν και είναι λιγότερο διαδεδομένο τώρα από ό,τι ήταν με άλλες παραλλαγές, λέει ο δρ. Σάγιεντ.

«Για άτομα που αισθάνονται δυνατό πόνο στο στήθος, ιδιαίτερα με ξηρό βήχα που έχει επιδεινωθεί, τότε θα πρέπει πραγματικά να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια», προειδοποίησε.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η έκθεση.
“Εάν αρχίζετε να αισθάνεστε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, αξίζει να ρωτήσετε: Έχει μολυνθεί κάποιος με τον οποίο έχω έρθει σε επαφή με Covid; Αξίζει επίσης να απομονωθείτε και να κάνετε ένα γρήγορο τεστ”, συμβουλεύει.

Ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε ακόμη συμπτώματα, ίσως είναι καλύτερο να είστε προσεκτικοί εάν έχετε βρεθεί κοντά σε κάποιον που βρέθηκε θετικός στον Covid-19.

«Πιστεύω ότι αξίζει να υπάρχει μεγάλη υποψία ότι θα μπορούσε να είναι Covid λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουμε την παραλλαγή Omicron που εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά», πρόσθεσε ο Ελ Σάγιεντ.

Με πληροφορίες από CNN

 

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ προειδοποιούν: Τα τεστ αντιγόνων είναι λιγότερο ευαίσθητα στην Όμικρον

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: