Θα είναι “μοιραία” η δεξίωση για τον κ. Αναστασιάδη; Με το Κραν Μοντανά “καθάρισε” αλλά άφησε εκεί ένα απαράδεκτο έγγραφο…

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε τον νέο επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ (Colin Stewart). Λευκωσία. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση των Ηνωμένων Εθνών για να λάβει μέρος σε δεξίωση στο Λήδρα Πάλας, στην οποία θα συμμετέχει και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Βεβαίως, δεν μπορούσε να αρνηθεί, διότι η δεξίωση θα πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία της άφιξης στο νησί του κ. Κόλιν Στιούαρτ (Colin Stewart), ο οποίος αντικατέστησε την Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ ως Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο και ως επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.

Η κ. Σπέχαρντ έφυγε ως αποτυχημένη. Από νωρίς έδειξε τις φιλοτουρκικές προθέσεις της και η κυπριακή κυβέρνηση έπρεπε να ζητήσει την απόσυρση της όταν ήρθαν σε γνώση της οι δραστηριότητες της εν λόγω κυρίας. Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Στιούαρτ θα είναι πραγματικά ανεξάρτητος και δεν θα αποδειχθεί και αυτός φιλότουρκος.

  • Η δεξίωση αυτή καθ’ αυτή δεν είναι καθόλου αθώα. Ως γνωστό στο Κυπριακό ξεκινούν όλα από τα διάφορα τραπεζώματα του ΟΗΕ και συχνά φτάσαμε σε συναντήσεις κορυφής που αποδείχθηκαν παγίδες για την ελληνική πλευρά. Αποκορύφωμα ήταν το Κραν Μοντανά.

Από τα απόρρητα πρακτικά πληροφορήθηκε ο Ελληνισμός ότι ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, συμμετείχε στο σχέδιο εναντίον της Κύπρου. Πρόκειται για τα δικά τους έγγραφα, τα οποία παρουσιάσαμε και σε φωτοτυπίες στα αγγλικά για να είναι βέβαιος ο αναγνώστης για την αυθεντικότητά τους.

Βεβαίως, ο αφελής(;) αυτός ο πρώην γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού επιμένει στο τουρκικό αφήγημα, ότι ήταν ο κ. Αναστασιάδης που τίναξε στον αέρα τις διαπραγματεύσεις στο ελβετικό θέρετρο. ΔΕΝ ήταν αυτός που «τούμπαρε» τις συνομιλίες σύμφωνα με τα έγγραφα. Ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όμως, ο Κύπριος πρόεδρος δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Πιεζόμενος από το ΑΚΕΛ και το κυπριακό σύστημα που δρα στις Βρυξέλλες, προχώρησε και έκανε τις πιο απαράδεκτες και ταπεινωτικές υποχωρήσεις που έγιναν ποτέ στο Κυπριακό. Εάν οι μπουνταλάδες οι Τούρκοι αποδέχονταν τον «συμβιβασμό» και δεν απαιτούσαν τα πάντα όλα, όπως χαρακτηριστικά ομολόγησε διπλωμάτης με γνώση των συζητήσεων, οι Ελληνοκύπριοι θα γίνονταν δούλοι της κατοχικής δύναμης.

Ναι, δέχομαι ότι υποχώρησε προς χάρη της διαπραγμάτευσης. Όμως διέπραξε παραλίγο «θανάσιμο» διπλωματικό λάθος και καλώς απέσυρε τις υποχωρήσεις. Και ελπίζουμε να τις πέταξε ήδη στα σκουπίδια, αν και στον ΟΗΕ τις κράτησαν τις υποχωρήσεις του και θα του τις θέσουν στο τραπέζι στην επόμενη συνάντηση κορυφής. Εδώ είμαστε και θα τα πούμε ξανά.

Όμως, επαναλαμβάνω ότι σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιεύσαμε αλλά και άλλα πρακτικά που έχω διαβάσει, είναι ο Τσαβούσογλου που φέρει όλη την ευθύνη για το «ναυάγιο» του Κραν Μοντανά. Το θέμα αυτό έχει ξεκαθαρίσει και ότι άλλο λέγεται είναι ένα τεράστιο “fake news”.

Επίσης είναι άλλο θέμα συζήτησης αν ο κ. Αναστασιάδης σαν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είδε το …«φως» και κατάλαβε ότι ήταν άλλο να ρίχνει πέτρες ως αρχηγός της αντιπολίτευσης και άλλο να είναι ηγέτης του κυπριακού κράτους που πρέπει να υπογράψει τη διάλυσή του. Έχει τα κότσια να το κάνει; Προφανώς όχι. Ή μήπως είχε τα κότσια ο μακαρίτης Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας;

  • Γιατί δεν πέτυχαν λύση ούτε ο μακαρίτης ο Γλαύκος Κληρίδης και ο Γιώργος Βασιλείου; Ποιος τους σταμάτησε; Διότι κατάλαβαν το προφανές: ότι όλες οι διευθετήσεις που είχαν ενώπιον τους εξυπηρετούσαν μόνο την κατοχική Τουρκία. Ούτε τους Ελληνοκύπριους, ούτε τους Τουρκοκύπριους.

Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός πηγαίνοντας σε αυτή τη δεξίωση. Δυστυχώς, ο ΟΗΕ δεν είναι ανεξάρτητος μεσολαβητής. Και δεν ήταν μόνο θέμα της κ. Σπέχαρντ η οποία σίγουρα έχει τις ευθύνες της. Η Γραμματεία κυριαρχείται από τη βρετανική «λογική» ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί με τρόπο που να ικανοποιείται η Τουρκία.

Όλα τα υπόλοιπα είναι για τα νήπια. Και είμαι βέβαιος ότι η κυπριακή ηγεσία, εκτός του ΑΚΕΛ, δεν τρώει κουτόχορτο. Ο νέος Γ.Γ. του κόμματος, ο Στέφανος Στεφάνου έχει παγιδευτεί σε μία εντελώς λάθος πολιτική του παρελθόντος και διαπράττει τα ίδια λάθη. Οι δηλώσεις του για το Κυπριακό και για τη δήθεν ευθύνη της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι επιεικώς απαράδεκτες.

Ο κ. Αναστασιάδης έχει να αντιμετωπίσει και ένα σοβαρό πρόβλημα, που αφορά τη δική του δράση στο Κυπριακό. Κουβαλά βαρίδια από την εποχή του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν. Οι πρώην φίλοι και έμμισθοι συνεργάτες του είναι έξω φρενών, επειδή θεωρούν ότι τους «πρόδωσε» αλλάζοντας θέση όταν έγινε Πρόεδρος.

Δεν γνωρίζω αν πραγματικά άλλαξε τις θέσεις του. Απλά αντιμετωπίζει το θέμα που αντιμετώπισαν οι προηγούμενοι. Ότι είναι Πρόεδρος πια και έχει ευθύνες απέναντι στο λαό, ο οποίος έχει τοποθετηθεί αρνητικά σε ότι πρέσβευε ο ίδιος.

  • Τι έλεγε αγαπητέ Στέφανε ο μακαρίτης ο Δημήτρης ο Χριστόφιας όταν τον ρωτούσαν γιατί δεν έλυσε το Κυπριακό; Κυβερνητικός εκπρόσωπος ήσουνα και το δεξί του χέρι…
  • Δεν μπορείς να καμώνεσαι ότι δεν ξέρεις… Απαντούσε ότι δεν του έδωσε την ευκαιρία η τουρκική πλευρά. Αυτό δεν έλεγε στους φίλους του;

Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν μπορεί να γίνει διάλογος που θα οδηγήσει σε μία λύση που θα μπορούσαν οι πολίτες να αποδεχθούν με τη ψήφο τους. Και ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) και το ΑΚΕΛ έπαθαν πανωλεθρία στο δημοψήφισμα του 2004. Η πλειοψηφία των οπαδών τους ψήφισαν εναντίον των ηγεσιών τους. Διότι στο εθνικό θέμα δεν είναι αρνιά…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Είχα σχηματίσει καλή εντύπωση για τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη, όταν τον συνάντησα σε μια επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον. Με τον καιρό άκουγα διάφορα που αφορούσαν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά δεν έδινα σημασία. Εννοώ ότι δεν δαγκώνουμε οι άνθρωποι το χέρι που μας ευεργετεί. Πρέπει, λοιπόν, να βγει «καθαρός» διότι είναι έντονες οι φήμες ότι βρίσκεται πίσω από «αποκαλύψεις» που στοχεύουν τον κ. Αναστασιάδη. Ο τελευταίος έχει μεγάλο ιστορικό με φίλους που τον πρόδωσαν και αποκάλυψαν ακόμα και προσωπικά του έγγραφα. Ο Κύπριος Πρόεδρος βασικά πληρώνει τα λάθη του, διότι κάθεται και ακούει τον κάθε τυχόντα στον οποίο και εκμυστηρεύεται ακόμα και προσωπικά του θέματα. Η μεγαλύτερη απόδειξη είναι το έμμισθο «πιστόλι», το οποίο χρησιμοποιούσε για βρώμικες δουλειές.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Είναι να μην σπάνε πλάκα οι πολίτες με τους ηγέτες του ΔΗΣΥ; Αφού είναι μπουνταλάδες. Αυτή η συνωμοσία εναντίον του υπουργού Εξωτερικών, θα αποτύχει διότι οι οπαδοί του κόμματος δεν συμφωνούν με τις διεργασίες για να αποκλειστεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης από τις διαδικασίες επιλογής του υποψηφίου του ΔΗΣΥ. Όπως έχουμε ξαναπεί, η Κύπρος χρειάζεται καθαρό Πρόεδρο. Δεν θέλει ο λαός αντιπρόσωπο του διεφθαρμένου πολιτικού και οικονομικού συστήματος. Είναι η ώρα των πολιτών να απαντήσουν με τη ψήφο τους στη διαφθορά που μαστίζει το νησί…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η ημικατεχόμενη Κύπρος από το πρόβλημα της διαφθοράς στη στρατηγική κίνηση του τεμαχίου 5 και στην ExxonMobil

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: