Τα ματωμένα Χριστούγεννα του 1963 και η παραποίηση των γεγονότων: Πόσο ξέπλυμα μπορεί να χωρέσει μια ιστορία

Δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής. Τα “Ματωμένα Χριστούγεννα” του 1963 ήταν μόνο ένας σταθμός σε μια σειρά γεγονότων, που αποτελούν την κυπριακή τραγωδία. Φωτογραφία Φιλελεύθερος




Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Να τα λέμε και να τα ξαναλέμε, όσο συνεχίζεται η πλύση εγκεφάλου, η παραπληροφόρηση, η σκόπιμη στρέβλωση ιστορικών γεγονότων, που στοχεύουν να μολύνουν τη συνείδηση του λαού:

Τα ματωμένα Χριστούγεννα του 1963 (προχτες ήταν η επέτειος των γεγονότων) ήταν μόνο ένας σταθμός σε μια σειρά γεγονότων, που αποτελούν την κυπριακή τραγωδία.

Γιατί τα επεισόδια των Χριστουγέννων έγιναν η αφορμή για να εκδηλωθεί η τουρκοανταρσία, με την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων αξιωματούχων από τους θεσμούς του κράτους και τη δημιουργία των θυλάκων, στο πλαίσιο του προϋπάρχοντος τουρκικού σχεδιασμού για γεωγραφικό διαχωρισμό.

  • Να τα λέμε και να τα ξαναλέμε, διότι παρόλο που πέρασαν 60 σχεδόν χρόνια και κάθε νοήμων άνθρωπος θα ανέμενε ότι η απόσταση θα επέτρεπε την ιστορική καθαρότητα των γεγονότων, η πλύση εγκεφάλου που γίνεται με τη διαστρέβλωση είναι μοναδικό φαινόμενο στην παγκόσμια ιστορία.

Και χαρακτηρίζει τη νεοκυπριακή νομενκλατούρα, που συνειδητά επέλεξε να υιοθετήσει τις τουρκικές «αλήθειες» της ιστορίας με μοναδικό σκοπό να δημιουργήσει τύψεις ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους για όσα έκαναν σε βάρος των Τουρκοκυπρίων και να κάνει τον λαό πιο ευάλωτο σε έξωθεν παρεμβάσεις και σχέδια που εξυφαίνονται σε βάρος του.

Να τα λέμε και να τα ξαναλέμε, διότι τώρα με τους Γκρίζους Λύκους να κυριαρχούν στα κατεχόμενα είναι αυτοκτονία να συνεχίζουν τη διαστρέβλωση και να υιοθετούν τον τουρκικό εθνικισμό, οι επαγγελματίες παραχαράκτες στις ελεύθερες περιοχές. Φτάνουν στην κατάπτωση να ισχυρίζονται ότι για όλα τα κακά που μας βρήκαν φταίνε τα 13 σημεία Μακαρίου, δηλαδή οι αλλαγές στο Σύνταγμα, που πρότεινε το 1963.

Λοιπόν, η ιστορία της σύγχρονης Κύπρου, ή της Κυπριακής Δημοκρατίας αν θέλετε, η ιστορία των συγκρούσεων και τα εγκλήματα της σκοτεινής δεκαετίας που οδήγησαν στην κατοχή και στη διχοτόμηση, δεν ξεκίνησε το ‘63 με τα Σημεία Μακαρίου, ούτε με τα Ματωμένα Χριστούγεννα.

Ήταν μέρος της ίδιας ιστορίας οι λεηλασίες και τα φονικά επεισόδια του 1958 στη Λευκωσία και αλλού. Όταν η ΤΜΤ, με εντολή του Ντενκτάς (το παραδέχτηκε το 1984) τοποθετούσε βόμβες και ξεσήκωνε τον τουρκοκυπριακό όχλο, για να κάνει επιδρομές εναντίον ελληνοκυπριακών περιουσιών. Έκαιγαν καταστήματα, εκκλησίες, δολοφονούσαν αθώους πολίτες, ξεσπίτωναν οικογένειες.

Πολύ πριν από το 1963. Μέρος της ίδιας ιστορίας και η ομαδική σφαγή οκτώ Κοντεμενιωτών στο Κιόνελι τον Ιούνιο του 1958. Της ίδιας και το πλοιάριο Ντενίς, που βυθίστηκε φορτωμένο με όπλα στις 18 Οκτωβρίου 1959, δηλαδή μετά τις Συμφωνίες Ζυρίχης και πολύ πριν το ‘63. Της ίδιας και οι δολοφονίες των Τουρκοκυπρίων εκδοτών της «Τζουμχουριέτ», Αχμέτ Γκιουράν και Αϊχάν Χικμέτ, το 1962 (πολύ πριν από τα γεγονότα του ‘63) και πολλών άλλων Τουρκοκυπρίων, που μιλούσαν για τη συμβίωση.

Της ίδιας ιστορίας και η απόλυτη κυριαρχία επί των Τουρκοκυπρίων της ΤΜΤ και των Τούρκων αξιωματικών που ήταν στην Κύπρο (σαν δήθεν δάσκαλοι) για να διοικούν τα τουρκοκυπριακά χωριά. Της ίδιας και το γνωστό έγγραφο που βρέθηκε το 1963 στο γραφείο του Κουτσούκ, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, στο οποίο περιγράφεται βήμα με βήμα όλος ο τουρκικός σχεδιασμός για διχοτόμηση, που εφαρμόστηκε στη συνέχεια με την τουρκοανταρσία.

Μισό αιώνα μετά, μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει και να παριστάνει τον ιστορικό ή τον οπαδό της πολιτικής ορθότητας. Αλλά, ας απαντηθεί πρώτα ένα πολύ απλό ερώτημα:

  • Όταν οι Ελληνοκύπριοι έβλεπαν τους Τουρκοκύπριους να εξοπλίζονται, να λεηλατούν σπίτια και καταστήματα, να φέρνουν όπλα από την Τουρκία και να προετοιμάζονται να επιτεθούν εναντίον τους, τι έπρεπε να κάνουν; Να περιμένουν τη σφαγή; Ναι, έκαναν ομάδες και οργανώθηκαν για να αντιμετωπίσουν την ένοπλη επίθεση.

Αλλά δεν ήταν οι Ελληνοκύπριοι που σχεδίαζαν θύλακες και τρομοκρατούσαν τους Τουρκοκύπριους επιβάλλοντας τις μετακινήσεις από 17 τουρκικά χωριά και από 40 μεικτά για να δημιουργήσουν τη βάση του γεωγραφικού διαχωρισμού.

Τα λέμε και τα ξαναλέμε, διότι όσο υπάρχουν Ελληνοκύπριοι, και δεν είναι λίγοι, που θέλουν να ξεπλύνουν την κατοχή πλασάροντας το τερατώδες ψέμα ότι οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι ήθελαν τις συμφωνίες του ‘60 και είναι οι Ελληνοκύπριοι που τις σαμπόταραν και ευθύνονται για όσα ακολούθησαν, δεν είμαι σίγουρος ότι μας αξίζει τίποτε καλύτερο από αυτό που έχουμε.

Μια τραγωδία χωρίς τέλος, κατοχή, φτώχεια, προσφυγιά. Μισή πατρίδα.

[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Μέτρα ομαλοποίησης με την κατοχή: 47 χρόνια μετά στόχος δεν είναι η βελτίωση του κλίματος αλλά η λύση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: