Στην διεύρυνση για την Βόρειο Μακεδονία και την Αλβανία αναφέρθηκε το ΣΓΥ, χωρίς ωστόσο χρονοδιάγραμμα

O ΥΠΕΞ της Κροατίας Gordan Grlic-Radman, ο Κροάτης Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Andreja Metelko Zgombi, η Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Sophie Wilmes και η Eva-Maria Liimets, υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, στην έναρξη του Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, 14 Δεκεμβρίου 2021. EPA/OLIVIER HOSLET




Την έγκριση συμπερασμάτων για τη διεύρυνση από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) που συνεδρίασε την Τρίτη στις Βρυξέλλες, με αναφορές και στη Βόρειο Μακεδονία και την Αλβανία, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβενίας Γκάσπερ Ντόβζαν, η χώρα του οποίου ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Ο κ. Ντοβζάν εξέφρασε την ευχαρίστηση του για το γεγονός πως οι ομόλογοι του ομόφωνα ενέκριναν τα συμπεράσματα που αφορούν την διεύρυνση και τόνισε πως η Σλοβενία εργάστηκε για να δώσει νέα ώθηση στη διαδικασία.

Η έγκριση των συμπερασμάτων κατέστη δυνατή λόγω της απόφασης της Βουλγαρίας να συνυπογράψει τα συμπεράσματα μετά από μήνες αντιρρήσεων λόγω διαφορών που επικαλείται με τη Βόρειο Μακεδονία, ωστόσο στο κείμενο δεν υπάρχει αναφορά στον χρονικό ορίζοντα της συνέχισης της διαδικασίας.

Ειδικότερα, στο κείμενο αναφέρεται πως το Συμβούλιο «προσβλέπει στην πραγματοποίηση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας το συντομότερο δυνατόν, μετά την έγκριση του διαπραγματευτικού πλαισίου από το Συμβούλιο». Ανάλογη είναι και η αναφορά στην Αλβανία, της οποίας η ενταξιακή πορεία έχει συνδεθεί με αυτή της Βορείου Μακεδονίας.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με την απουσία χρονοδιαγράμματος, ο κ. Ντόβζαν απάντησε πως αυτό που έχει σημασία είναι πως υπάρχουν συμπεράσματα και πως αυτό αποτελεί ένδειξη πως υπήρχε «πνεύμα συμβιβασμού και συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών».

«Κάποια βήματα τα οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένα δεν είναι εφικτό να γίνουν φέτος» πρόσθεσε, αναφερόμενος στο γεγονός πως δεν υπάρχει στο κείμενο το λεκτικό για σύγκληση διακυβερνητικών διασκέψεων μέχρι το τέλος του έτους.

«Όλοι γνωρίζουμε πως για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις πρέπει να υιοθετηθεί διαπραγματευτικό πλαίσιο» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατόν και εκφράζοντας αισιοδοξία πως θα υπάρξει συνέχεια το συντομότερο καθώς υπάρχει νέα κυβέρνηση στην Βουλγαρία.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Βρετανία: Ανταρσία από δεκάδες Τόρις κατά του Μπόρις Τζόνσον στην ψηφοφορία για τα μέτρα κατά της Όμικρον

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: