Στη Βουλή για έγκριση τα +6 Rafale της ΔΕΘ, το προσύμφωνο για τις Belh@rra και οι τορπίλες

File Photo: Γαλλική φρεγάτα τύπου Belh@rra Φωτογραφία, πηγή DCNS




Ρεπορτάζ Γ.Σ., Hellas Journal

  • Επίσπευση κοινοβουλευτικών διαδικασιών για τα εξοπλιστικά
  • Τα +6 Rafale- οι 3 Belh@rra & οι τορπίλες για τα υποβρύχια στην επιτροπή της Βουλής
  • Η τελετή στην Γαλλία για τις φρεγάτες και τα πρώτα ελάσματα της Ελληνικής φρεγάτας

Η πρώτη 6άδα των Rafale F3R, από την αρχική παραγγελία των 18 Γαλλικών αεροσκαφών, είναι πλέον έτοιμη και η Πολεμική Αεροπορία αναμένει την ιστορική στιγμή της άφιξής τους στην αεροπορική βάση της Τανάγρας την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Λίγο πριν όμως, την επόμενη εβδομάδα, εισέρχεται στην αρμόδια επιτροπή αμυντικών συμβάσεων και εξοπλισμών της Βουλής η συμφωνία για την τελευταία 6άδα που είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου με αυτά η 332 Μοίρα «Γεράκι» θα έχει συνολικά 24 Rafale F3R.

Οι συζητήσεις με τους Γάλλους για τα +6 Rafale είχαν ξεκινήσει αμέσως μετά την κυβερνητική εξαγγελία και ολοκληρώθηκαν πριν λίγες ημέρες. Με το θέμα να περνά πλέον στον απαραίτητο κοινοβουλευτικό έλεγχο κυβέρνηση, υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Επιτελεία δεν θέλουν να χάσουν ούτε μέρα που αφορά στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα, όλοι οι φάκελοι αποστέλλονται και στο ελεγκτικό συνέδριο. Μαζί και αυτός των τορπιλών βαρέως τύπου που είναι ένα ακόμη πρόγραμμα το οποίο περνά μαζί με τα αεροσκάφη και τις φρεγάτες.

Στη Βουλή και οι Belh@rra

Εκτός όμως από τα γαλλικά μαχητικά, ιδιαίτερη σημασία έχει πως ο Νίκος Παναγιωτόπουλος φέρνει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και το ελληνογαλλικό προσχέδιο που αφορά στην αγορά των τριών ψηφιακών φρεγατών Belh@rra. Μια δουλειά δηλαδή για την οποία εργάστηκαν με πυρετώδεις ρυθμούς οι Επιτελείς της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και οι Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού.

Στο προσχέδιο καταγράφονται η διαμόρφωση των Belh@rra Hellenique, ο οπλισμός τους, το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων των πλοίων -όπου σύμφωνα με πληροφορίες δύο φρεγάτες παραδίδονται το 2025 και μια έναν χρόνο μετά- η μετέπειτα τεχνική υποστήριξη, η εκπαίδευση των πληρωμάτων και το κόστος το οποίο φτάνει στα 3,050 δισ. ευρώ.

Στο Πολεμικό Ναυτικό ήδη έχουν προγραμματίσει και τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί το Επιτελείο σε επίπεδο εκπαίδευσης των στελεχών που θα είναι τα πληρώματα των νέων αποκτημάτων του στόλου.

Στο ναυπηγείο της Naval Group

Και πριν λίγες ώρες στη Λοριάν της Γαλλίας, στις εγκαταστάσεις της Naval Group υπήρξε συμβολική τελετή για την έναρξη των εργασιών στην πρώτη Γαλλική Belh@rra η οποία θα φέρει τ’ όνομα “Amiral Ronarc’h”.

Στην τελετή αυτή μάλιστα το παρόν έδωσε από ελληνικής πλευράς ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος ο οποίος είχε την ευκαιρία να δει από κοντά και τα πρώτα ελάσματα που έχουν κοπεί για να προχωρήσουν οι εργασίες στην πρώτη Ελληνική Belh@rra. Κατά την τελετή οι Γάλλοι δεν έχασαν την ευκαιρία να σημειώσουν ότι οι δυο χώρες προχωρούν μαζί σε πολλά θέματα που αφορούν την άμυνα, τονίζοντας ότι ανοιχτό παραμένει το θέμα των κορβετών.

Στη Λοριάν ο υπεύθυνος του προγράμματος των κορβετών Gowind έκανε λόγο για μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα ώστε στο μέλλον να κατασκευαστούν κορβέτες και σε Ελληνικά ναυπηγεία.

Πάντως Ελλάδα και Γαλλία προχωρούν δυναμικά και στο πλαίσιο του αμυντικού συμφώνου που έχουν υπογράψει οι δυο χώρες. Κοινός στόχος η διαλειτουργικότητα μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών υπό το πρίσμα της ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας καθώς και ο συντονισμός των κοινών ενεργειών και δράσεων τους εντός του πλαισίου της Συμμαχίας, της ΕΕ αλλά και σε διμερές επίπεδο. Στις συζητήσεις που γίνονται ανάμεσα στα δυο επιτελεία, οι Αξιωματικοί επικεντρώνονται στην εκτέλεση επιχειρήσεων, στην σχεδίαση και εκτέλεση δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης, ασφάλεια και κυβερνοάμυνα, πληροφορίες κ.ο.κ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Το 2021 ήταν μια καλή χρονιά για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων: Τι άλλο μένει για το 2022

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: