«Πόλεμος των Άστρων»: «Δορυφόροι του Έλον Μασκ παραλίγο να συγκρουστούν με κινεζικό διαστημικό σταθμό», λέει το Πεκίνο [video]

File photo Διαστημικός σταθμός. Screenshot via Youtube Elon Musk Rewind




Επίθεση στον Έλον Μασκ εξαπέλυσαν Κινέζοι πολίτες μέσω των social media, αφού το Πεκίνο κατήγγειλε ότι ο διαστημικός σταθμός της χώρας αναγκάστηκε να λάβει μέτρα αποφυγής για να αποφύγει τη σύγκρουση με δορυφόρους που εκτοξεύτηκαν από το πρόγραμμα Starlink του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Tesla.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι δορυφόροι από το Starlink Internet Services, τμήμα της αεροδιαστημικής εταιρείας SpaceX του Μασκ, είχαν δύο «στενές συναντήσεις» με τον κινεζικό διαστημικό σταθμό την 1η Ιουλίου και την 21η Οκτωβρίου, σύμφωνα με έγγραφο που υπέβαλε η Κίνα νωρίτερα αυτόν τον μήνα στη διαστημική υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Για λόγους ασφαλείας, ο Διαστημικός Σταθμός της Κίνας εφάρμοσε προληπτικό έλεγχο αποφυγής σύγκρουσης», ανέφερε η Κίνα σε έγγραφο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για Υποθέσεις Εξωτερικού Διαστήματος.

Οι καταγγελίες δεν έχουν επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές, ενώ η SpaceX δεν σχολίασε τη δημοσίευση.

Σε μια ανάρτηση στην κινεζική πλατφόρμα Weibo που είναι αντίστοιχη του Twitter, ένας χρήστης ανέφερε ότι οι δορυφόροι του Starlink ήταν «απλώς ένας σωρός διαστημικών σκουπιδιών», ενώ ένας άλλος τους περιέγραψε ως «αμερικάνικα όπλα διαστημικού πολέμου».

Με σχεδόν 30.000 δορυφόρους και άλλα συντρίμμια που θεωρείται ότι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, οι επιστήμονες προέτρεψαν τις κυβερνήσεις να μοιραστούν δεδομένα για να μειώσουν τον κίνδυνο καταστροφικών διαστημικών συγκρούσεων.

Μόνο η SpaceX έχει αναπτύξει σχεδόν 1.900 δορυφόρους για να εξυπηρετήσει το ευρυζωνικό της δίκτυο Starlink και σχεδιάζει περισσότερους.

«Οι κίνδυνοι του Starlink αποκαλύπτονται σταδιακά, ολόκληρη η ανθρώπινη φυλή θα πληρώσει για τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες», δήλωσε ένας χρήστης που ανάρτησε με το όνομα Chen Haiying στο Weibo.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA αναγκάστηκε να ακυρώσει αιφνιδιαστικά έναν διαστημικό περίπατο στα τέλη Νοεμβρίου, επικαλούμενη κινδύνους που ενέχουν τα διαστημικά σκουπίδια. Ο Μασκ έγραψε στο Twitter ως απάντηση ότι ορισμένες τροχιές δορυφόρων Starlink είχαν προσαρμοστεί για να μειωθεί η πιθανότητα συγκρούσεων.

Η Κίνα ξεκίνησε την κατασκευή του διαστημικού σταθμού της τον Απρίλιο με την εκτόξευση του Tianhe, της μεγαλύτερης από τις τρεις μονάδες της. Ο σταθμός αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022 μετά από τέσσερις αποστολές με πλήρωμα.

Ο Μασκ έχει γίνει γνωστός στην Κίνα, αν και η επιχείρηση ηλεκτρικών οχημάτων της Tesla έχει τεθεί υπό ολοένα και περισσότερο έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές, ειδικά αφού ένας πελάτης ανέβηκε πάνω σε ένα αυτοκίνητο Tesla στην έκθεση αυτοκινήτου της Σαγκάης τον Απρίλιο για να διαμαρτυρηθεί για την κακή εξυπηρέτηση πελατών.

Πληροφορίες από Reuters

Πρόσωπο της χρονιάς και για τους Financial Times ο Έλον Μασκ: Leader στην στροφή στα ηλεκτρικά οχήματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: