“Ποιος είναι προδότης; Να ντρέπονται”, ήταν η ιστορική φράση του Κάρολου Παπαούλια.. Έφυγε πικραμένος

Ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ




Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

«H ιερή αγανάκτηση και οργή είναι αντάξια των καλύτερων αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας», δήλωνε ο Αλέξης Τσίπρας τον Οκτώβριο του 2011 όταν ένα πλήθος «αγανακτισμένων», όπως κατέληξε να λέγονται, αποδοκίμασαν τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος είχε ανέβει στην Θεσσαλονίκη για την παρέλαση της 28ης.

«Προδότη, προδότη», ήταν η ρυθμική τους κραυγή. Και εκείνος, κοιτώντας τους κατάματα, σιώπησε όπως πρόσταζε το αξίωμα και το ήθος του. Αλλά όταν αποφασίστηκε η ματαίωση των εκδηλώσεων και σκόρπισε ο αφηνιασμένος όχλος, ένα αμάλγαμα ακροδεξιών και ακροαριστερών λαϊκιστών (προσωπικά, δεν διστάζω αμφότερους να τους αποκαλώ «φασίστες»), ο Πρόεδρος είπε:

  • «Δεκαπέντε χρονών και πολεμούσα τον ναζισμό και τους Γερμανούς, μη μου λένε τώρα “Παπούλια προδότη”. Ποιος είναι προδότης; Να ντρέπονται».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που πορεύτηκε μαζί με τον Κάρολο Παπούλια στο ΠΑΣΟΚ, ανέφερε προχθές σε μια αποχαιρετιστήρια δήλωσή του:

«Τα επεισόδια του Οκτωβρίου του 2011 στη Θεσσαλονίκη έδειξαν ότι η δυναμική του λαϊκισμού πλήττει το εθνικό συμφέρον και τη δημοκρατία. Αυτά τα δύο υπερασπίστηκε ως αρχηγός του κράτους και ρυθμιστής του πολιτεύματος ο Κάρολος Παπούλιας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χαρακτηρίσει τότε τα επεισόδια «αντάξια της ιστορίας του λαού μας». Αλλά και η Νέα Δημοκρατία τότε, για να τα λέμε όλα, υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά, που επίσης εκείνη την εποχή, πριν γίνει ο ίδιος Πρωθυπουργός κυβέρνησης συνεργασίας και προσγειώθηκε απότομα, φλερτάριζε με το λεγόμενο «αντιμνημονιακό μέτωπο» και δήλωνε, για τις απρέπειες κατά Παπούλια, ότι «η κυβέρνηση (σ.σ.: του Γιώργου Παπανδρέου τότε) παρακολουθεί αμήχανα τις κοινωνικές εκρήξεις, που η ίδια η πολιτική της πυροδότησε».

Δηλαδή, δεν υπερασπίστηκε τον θεσμό της Προεδρίας, ούτε και εκείνον που τον εκπροσωπούσε, και που άκουσε κάποιους ακραίους να τον αποκαλούν προδότη.

Σήμερα αποχαιρετούμε τον Κάρολο Παπούλια. Η Ιστορία, ψύχραιμα και με απόσταση χρόνου, θα καταγράψει και θα κάνει εκτίμηση της πολιτικής του πορείας. Εάν, όμως, επιλέγω να αναδείξω σήμερα εκείνη τη μέγιστη απρέπεια, είναι ακριβώς επειδή δεν βλέπω πουθενά δείγματα ενός άλλου πολιτικού ήθους.

  • Αυτό με ανησυχεί και με αποκαρδιώνει. Διότι η μη πολιτική ενηλικίωσή μας, με κύριο χαρακτηριστικό της τον λαϊκισμό και την ανέξοδη και τόσο φτηνή αντιπαράθεση, θαρρώ πως είναι ο βασικός λόγος που ακόμα μας κρατά πίσω.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις έγκυες γυναίκες από την έναρξη της πανδημία μέχρι σήμερα έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, από τις 2.898 έγκυους και λεχωίδες (λεχώνες) που μολύνθηκαν με covid το 2021, μόνο το 7,7%, δηλαδή οι 223 ήταν πλήρως εμβολιασμένες και το υπόλοιπο 92,3%, δηλαδή οι 2.675 ήταν ανεμβολίαστες ή μερικώς εμβολιασμένες.

Τώρα, από τις 234 που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε απλούς θαλάμους, οι 229 δεν είχαν εμβολιαστεί. Επιπλέον καταγράφηκαν 36 νοσηλείες σε ΜΕΘ ή διασωληνώσεις, ποσοστό που αφορά το 1,3% (τις 36 από τις 2.675) των γυναικών αυτής της ομάδας, ενώ στην ομάδα αυτή σημειώθηκαν και πέντε θάνατοι.

Στην ομάδα των πλήρως εμβολιασμένων εγκύων και λεχωίδων καταγράφηκαν μόλις πέντε νοσηλείες σε απλή κλίνη Covid-19, υποδεικνύοντας ότι μόλις το 2,24% των εμβολιασμένων εγκύων και λεχωίδων χρειάστηκε νοσηλεία, ενώ παράλληλα δεν καταγράφηκε καμία νοσηλεία σε ΜΕΘ, καμία διασωλήνωση και κανένας θάνατος στις εμβολιασμένες γυναίκες.

Κι όμως, παρόλα αυτά, επιμένουν κάποιοι κομπογιαννίτες να συμβουλεύουν κόσμο να μην εμβολιαστεί.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Εάν δεν τολμήσουμε δεν θα λυθεί το Κυπριακό: Στη Λευκωσία επιμένουν σε μια αδιέξοδη και επικίνδυνη πορεία

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: