Ώρα εισαγγελέα για τις δημοσκοπήσεις: Όταν οι στοιχηματικές εταιρείες προβλέπουν σωστότερα από τους επαγγελματίες δημοσκόπους, έχει πρόβλημα η Δημοκρατία

Δημοσιογράφοι παρακολουθούν την εκλογική διαδικασία στα γραφείων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, στη Χαρ. Τρικούπη, την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ 

Το αποτέλεσμα του προχθεσινού πρώτου γύρου εσωκομματικών εκλογών, στο ΠΑΣΟΚ, καθόλου απρόβλεπτο, κατά τη ταπεινή μου κρίση, επιβεβαίωσε ένα ατράνταχτο αξίωμα της μνημονιακής περιόδου: Οπου ανακατεύεται η Διαπλοκή καίει τον υποψήφιο της επιλογής της!

Αλλά το ξεφούσκωμα του Ανδρέα Λοβέρδου στη κάλπη, αποδεικνύει και κάτι άλλο. Ότι το «σύστημα», κοινώς τα στρατευμένα μέσα ενημέρωσης, οι μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων και κάποιοι «οpinion makers» της συμφοράς, εξακολουθεί-παρά το κάζο του 2015-να ψεύδεται ασυστόλως, χωρίς να υφίσταται συνέπειες για την σκανδαλώδη επιχείρηση χειραγώγησης του ελληνικού λαού. Δεν ντρέπονται, δεν διστάζουν, δεν φοβούνται…Και δεν λογοδοτούν πουθενά.

Μέχρι και με καταμετρημένο το 90% των ψήφων κάποια από τα καθεστωτικά «ενημερωτικά σάιτ», επέμεναν ότι η δεύτερη θέση της αναμέτρησης είναι ντέρμπι και θα την πάρει ο Λοβέρδος γιατί …τώρα ενσωματώνονται τα εκλογικά κέντρα της Αθήνας(στα οποία τελικά προηγήθηκε ο Γιωργάκης)!

  • Αδιάφορο τους ήταν αν δεν υπήρχε, ούτε μαθηματική πιθανότητα ανατροπής της σειράς κατάταξης των υποψηφίων.

Αλλά από την στιγμή που η κυβέρνηση βλέπει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων μόνο στα …εμβόλια, τα μέσα μπορούν να λένε ότι τους κατέβει, ή ότι θέλει να φαντασιώνεται το αφεντικό τους.

Το μεγάλο θεσμικό πρόβλημα έχει να κάνει με αυτούς που «μετρούν», ως εξειδικευμένοι-υποτίθεται-«αφουγκραστές» της κοινής γνώμης. Αυτοί λοιπόν, οι τελευταίοι, δεν μπορούν να λένε ότι θέλουν.

Υπάρχει, αν δεν κάνω λάθος, ένας σύνδεσμος των πιστοποιημένων εταιρειών, ο ΣΕΔΕΑ, που μεριμνά για τη σωστή διεξαγωγή των δημοσκοπήσεων. Θεσπίζει, όπως γράφει στην ιστοσελίδα του, «κώδικες δεοντολογίας και επαγγελματικής πρακτικής που τα μέλη του οφείλουν να τηρούν».

Ολες οι μεγάλες εταιρείες ανήκουν εκεί. Μάλιστα. Πως θα έπρεπε να αισθάνονται οι επικεφαλής αυτού του Συνδέσμου, διαπιστώνοντας ότι οι στοιχηματικές εταιρείες νίκησαν κατά κράτος τις «εξειδικευμένες» δημοσκοπικές, προβλέποντας εξ αρχής ότι η υποψηφιότητα Λοβέρδου (η τόσο ισχυρή και με προβάδισμα στον…δεύτερο γύρο κατά τους επαγγελματίες δημοσκόπους), δεν παίζει, αν μη τι άλλο, ως φαβορί.

  • Νέτα-σκέτα. Χωρίς φαρδύ εκλογικό κοινό, στενό εκλογικό κοινό, φούστες, μπλούζες και εφαρμοστά κολάν,τις απίθανες δηλαδή επινοήσεις κάποιων δημοσκόπων για να σερβίρουν το ψέμα, αφήνοντας όμως και μια πισινή στο τάδε…υποθετικό σενάριο!

Ξέρετε, οι εταιρείες του gaming, δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Αναζητούν στα στοιχήματα την μεγιστοποίηση του κέρδους. Για λογαριασμό τους εννοείται.

Βασικά με τη μπάλα ασχολούνται. Αλλά δεν θέλουν να χάνουν λεφτά κι επειδή οι τζογαδόροι είναι μουρλοί, ενίοτε, στήνουν γκανιότα και σε ζητήματα επικαιρότητας.

Ξαναρωτάω λοιπόν: Όταν -εξ΄αρχής και με συνέπεια- οι «μπούκηδες» λένε πώς, παρά το ντοπάρισμα, ο Λοβέρδος δεν τραβάει και η μάχη θα κριθεί μεταξύ Ανδρουλάκη-Γιώργου, αλλά όλες οι προβεβλημένες δημοσκοπικές εταιρείες βγάζουν φαβορί το κουτσό άλογο τι ακριβώς μπορεί να συμβαίνει;

Εχουν καλύτερα επιτελεία, call centers και αναλυτές για τα πολιτικά γεγονότα οι στοιχηματικές; Ε, όχι δα. Αν είναι έτσι, ας τις φέρουμε να κάνουν αυτές τις προβλέψεις στα τηλεπαράθυρα. Θα δεχτούν και τσάμπα για να διαφημίζονται…

Αλλά αυτό μάλλον δεν ισχύει. Οπότε η άλλη εξήγηση είναι πώς οι «επαγγελματίες» του χώρου βγάζουν αποτελέσματα «κατά παραγγελία» σε μια προσπάθεια να αλλοιώσουν την βούληση των ψηφοφόρων την ώρα της κάλπης.

Πρακτικά δηλαδή, είτε θα πρέπει να δεχτούμε ότι είναι πανάσχετοι, οπότε ας πάνε το γρηγορότερο σπίτια τους, ή ότι κάποιοι(εν προκειμένω και το γκουβέρνο που είχε λυσσάξει να βγάλει τον Λοβέρδο, ως «συνεταιράκι»)τους χρησιμοποιούν για να επηρεάζουν τους ψηφοφόρους.

Και ή μία και η άλλη εκδοχή, διόλου κολακευτικές για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, θα έπρεπε να έχουν κάνει τους υπεύθυνους δεοντολογίας του κλάδου, δηλαδή τους ανθρώπους του ΣΕΔΕΑ, να θέλουν να πηδήξουν από το μπαλκόνι.

Αντ’ αυτού, είδα τον αντιπρόεδρο του φορέα, προχθές το βράδυ στην κρατική τηλεόραση, σχεδόν να καμαρώνει,  επαιρόμενος για το αποτέλεσμα της δικής του εταιρείας. Εψαξα να το βρω και φοβούμαι ότι δεν διέφερε πολύ από τις υπόλοιπες βγάζοντας σε όλες τις υποκατηγορίες ψηφοφόρων μπροστά τον Λοβέρδο και σε ένα από αυτά τον Ανδρουλάκη τρίτο!

  • Μόνο που ο Λοβέρδος, το…γκανιάν, έχασε με 12 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τον Ανδρουλάκη. Στο «πλατύ κοινό» μάλιστα, εκείνο που οι περισσότεροι δημοσκόποι έλεγαν ότι θα τον στέψει απόλυτο νικητή!

Εχασε και από τον Παπανδρέου, που όλοι ανεξαιρέτως οι δημοσκόποι έβγαζαν τελευταίο σε δημοφιλία. Με αρνητικές γνώμες…βουνό που θα έπρεπε να τον έχουν προκαταβολικά σπίτι του σε κατάσταση βαριάς κατάθλιψης.

Επιχειρώντας να απολογηθεί ο Δημήτρης Μαύρος, του ΣΕΔΕΑ, απέδωσε τις αστοχίες στην χρονική απόσταση των μετρήσεων από την ώρα της κάλπης. Σταμάτησαν, είπε, οι εταιρείες να μετρούν για λόγους…τακτ. Να μην θεωρηθεί ότι παρεμβαίνουν στη ψηφοφορία. Ενώ το να λιβανίζεις τον κόσμο ότι βγαίνει ο Λοβέρδος, μερικές εβδομάδες πριν την αναμέτρηση, δεν συνιστά παρέμβαση, ε;

Είναι προφανές λοιπόν ότι το αρμόδιο κλαδικό όργανο δεν μπορεί ή δεν επιθυμεί να ελέγξει το τοπίο. Αστοχία τέτοιου μεγέθους, όπως ακριβώς και την περίπτωση του δημοψηφίσματος, ξεφεύγει κατά πολύ από το όριο του στατιστικού σφάλματος.

Και δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Αν ήταν «μη ανιχνεύσιμο» το κοινό που προσήλθε στις εσωκομματικές κάλπες, ας μη μετρούσαν. Κι εδώ μπαίνει πάλι το ερώτημα πώς κατάφεραν να το «ανίχνευσουν» οι στοιχηματικές.

Πολλά τα ερωτήματα λοιπόν, αλλά αφού δεν μπορεί να τα απαντήσει ο ΣΕΔΕΑ, ας αναλάβουν, αρμοδιότερα θεσμικά όργανα της πολιτείας να βρουν την άκρη.

Γιατί το να δίνουν ακριβέστερες εκλογικές προβλέψεις οι εταιρείες τζόγου από τους υποτιθέμενους επαγγελματίες του χώρου αποτελεί  πλέον πρόβλημα για την ίδια τη δημοκρατία…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Άγνωστες πτυχές του κατοχικού δανείου: Ξεχασμένοι ήρωες του χθες, …θλιβερά ανδρείκελα του σήμερα…

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: