Ο Νίκος Ανδρουλάκης σάρωσε σε όλα τα «κάστρα» του ΠΑΣΟΚ: Αδιαφιλονίκητο φαβορί στον β’ γύρο

Συνεργάτες του υποψήφιου για την προεδρία Νίκου Ανδρουλάκη ανοίγουν σημαία του ΠΑΣΟΚ, την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι σαφές πως αποτελεί την αδιαφιλονίκητη επιλογή του πυρήνα των οπαδών του ΠΑΣΟΚ ο οποίοι μάλιστα του έδωσαν την πρώτη θέση με καθαρή διαφορά.

Εκ του αποτελέσματος, αν και δεν είναι πάντα εύκολο να εξάγονται υποθετικά συμπεράσματα πιθανολογείται πως μπορούσε να κερδίσει από τον πρώτο γύρο τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου εάν δεν υπήρχε η συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου.

Επί πραγματικών δεδομένων, όμως, ο Νίκος Ανδρουλάκης με καταγεγραμμένο το 97% των ψήφων λαμβάνει το 37,11%.

Ακολουθούν:

  • Γιώργος Παπανδρέου 27,6%
  • Ανδρέας Λοβέρδος 26,6%
  • Παύλος Χρηστίδης 3,26%
  • Χάρης Καστανίδης 3,01%
  • Παύλος Γερουλάνος 2,98%

Εξετάζοντας τα επί μέρους αποτελέσματα ανά Περιφέρεια γίνεται σαφές ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης σάρωσε στα παραδοσιακά κάστρα του ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά δεν ήρθε πρώτος μόνον στην Αθήνα και το Πειραιά.

Αναλυτικά ανά περιφέρεια

Στην Αττική, στο 86,73% των ψήφων, ο Ανδρέας Λοβέρδος προηγείται με ποσοστό 33,22%, ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 29,32% και έπεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 27,9%.

Στον δήμο Αττικής, με καταμετρημένο το 92,4% των ψήφων, πρώτος ο Γιώργος Παπανδρέου με 30,36%. Δεύτερος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 28,69% και έπεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 28,58%.

Στον δήμο Πειραιώς μπροστά εμφανίζεται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 32,15%, ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 31% και έπεται ο Γιώργος Παπανδρέου με 30,43%.

Στην Κρήτη ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέλαβε την πρωτιά, με μεγάλο ποσοστό της τάξης του 61,3%. Ακολούθησε ο Γιώργος Παπανδρέου με 24,69% και μετά ο Ανδρέας Λοβέρδος με 10,07%.

Στην Κεντρική Ελλάδα, πρώτος εμφανίζεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 35%, δεύτερος ο Γιώργος Παπανδρέου με 31,23% και ακολουθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος με 25,36%.

Σε περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πρώτος ο Ανδρουλάκης με 37,13%, δεύτερος ο Λοβέρδος με 27,76% και τρίτος ο Παπανδρέου με 22,03%.

Στη Θεσσαλία, καταγράφεται – με διαφορά – πρωτιά Ανδρουλάκη με 36,37%, ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 29,45% και έπεται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 23,1%.

Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, πρώτος ο Ανδρουλάκης με 35,69%, ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 28,83% και έπεται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 28,66%.

Στα Νησιά προηγείται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 55,07%, ακολούθησε ο Γιώργος Παπανδρέου με 24,27% και μετά ο Ανδρέας Λοβέρδος με 15,61%.

Στο Βόρειο Αιγαίο, πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 36,07%, δεύτερος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 33,93% και τρίτος ο Γιώργος Παπανδρέου με 20,95%.

Στην Ήπειρο, πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 39,22%, δεύτερος ο Γιώργος Παπανδρέου με 32,7% και έπεται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 19,42%.

Στην περιφέρεια Πελοποννήσου, πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 36,1%, δεύτερος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 27,68% και τρίτος ο Γιώργος Παπανδρέου με 27,39%.

Ο δεύτερος γύρος

Στο δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή 12η Δεκεμβρίου θα βρεθούν αντιμέτωποι Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου, με τον πρώτο να φαντάζει πλέον αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Δυο είναι τα στοιχεία που θα κρίνουν το αποτέλεσμα:

  • Η συμμετοχή που αναμένεται να είναι μικρότερη, κανείς δεν γνωρίζει κατά πόσο και
  • η στάση των ψηφοφόρων των υπολοίπων τεσσάρων υποψηφίων, κυρίως προφανώς του Ανδρέα Λοβέρδου.

Σε ότι αφορά το πρώτο είναι προφανές ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων δεν θα προσέλθουν στον δεύτερο θα είναι ψηφοφόροι των υποψηφίων που έμειναν εκτός διαδικασίας. Αυτό με βάση την απλή αριθμητική, αν υποθέσουμε ότι οι δύο πρώτοι κρατούν τις δυνάμεις τους, θα βοηθήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη καθώς με τις ίδιες ψήφους σε μικρότερο σύνολο απλώς αυξάνεται το ποσοστό.

Σε ότι αφορά στο δεύτερο, έχει ενδιαφέρον να διαπιστωθεί η τοποθέτηση κυρίως του Ανδρέα Λοβέρδου καθώς έχει μαζί του ένα κρίσιμο ποσοστό ψηφοφόρων, αν υποτεθεί φυσικά και ότι ο ίδιος θα επιλέξει δημόσια και ότι οι ψηφοφόροι του θα τον ακολουθήσουν.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ακόμη 5 ημέρες νέου προεκλογικού γύρου και ενδεχομένως και ένα νέο debate μεταξύ των μονομάχων του δευτέρου γύρου.

Να σημειωθεί τέλος, ότι σε περίπτωση επικράτησης του Νίκου Ανδρουλάκη και εκλογής του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, θα ξεκινήσει με ένα επιπλέον αβαντάζ καθώς θα έχει νικήσει όχι μόνον έναν πρώην πρωθυπουργό αλλά και έναν Παπανδρέου.

Και αυτό πραγματικά θα σημαίνει αλλαγή σελίδας με πολλές αναγνώσεις.

Κυρίαρχος μπαίνει στον δεύτερο γύρο ο Νίκος Ανδρουλάκης: Δύναμη μου είναι η βάση της παράταξης, θα τιμήσω την εντολή τους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: