Με μία δεξίωση ..ξεχνιέται το σκοτάδι της κατοχής; Ο αντιπρόσωπος του Γκουτέρες κατάλαβε λάθος το Κυπριακό

FILE PHOTO: Δεξίωση στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ παρέθεσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο κ. Κόλιν Στιούαρτ (Κ), στο Λήδρα Πάλας, στη Λευκωσία. Διακρίνονται και οι διαπραγματευτές. 14 Δεκεμβρίου 2021. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Είναι μια κάποια διέξοδος η προσπάθεια του νέου Ειδικού Αντιπρόσωπου, Κόλιν Στιούαρτ, να οργανώσει συνάντηση, έστω και κοινωνική, για τους Αναστασιάδη και Τατάρ, που έχουν καιρό να τα πουν από κοντά. Προσπάθεια να σπάσει ο πάγος.

Ο οποίος, βέβαια, έγινε κάτι σαν τους πάγους της Ανταρκτικής πριν αρχίσουν να λιώνουν, με απόλυτη ευθύνη της τουρκικής πλευράς (αυτό το λέω χωρίς να έχει σημασία, για να ενοχλούνται τα ψέκια του Κυπριακού, διότι έχει και το Κυπριακό ψέκια, δεν έχει μόνο ο κορωνοϊός), αλλά παρά να μην υπάρχει καμιά προσπάθεια, ας είναι και μια συνάντηση σε δεξίωση. Επί της ουσίας, όμως, ουδέν.

Ο Κόλιν Στιούαρτ, παρότι εντελώς νέος στο πρόβλημα και θα μπορούσε να φέρει καμιά καινούργια ιδέα, ακολουθεί αυτά που του κληροδοτούν όσοι προηγουμένως οργάνωναν τις διαδικασίες. Ανάμεσα στους λίγους που κάλεσε στη δεξίωση ήταν και εκπρόσωποι των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών. Και φρόντισε στη σύντομη ομιλία του, για το καλωσόρισμα και τις ευχές, να κάνει ειδική αναφορά.

  • «Έχω εντυπωσιαστεί», είπε, «από αυτά για τα οποία έχω ενημερωθεί τις τελευταίες ημέρες όσον αφορά το έργο των τεχνικών επιτροπών». Και κάλεσε τους ηγέτες να τις βοηθήσουν «για να επιλύσουν αυτά τα μικρά προβλήματα που επηρεάζουν πολύ τις καθημερινές ζωές των Κυπρίων».

Αλλά, η ουσία είναι το βάρος που δίνουν τα Ηνωμένα Έθνη και ειδικά ο Γενικός Γραμματέας, στη λειτουργία των τεχνικών επιτροπών.

Δίνουν την εντύπωση ότι οι επιτροπές αυτές θα μπορούσαν να διαχειρίζονται όλα τα προβλήματα που προέρχονται από την κατοχή και από τη διχοτομική πολιτική των Τουρκοκυπρίων ηγετών, χωρίς να αγγίζουν την ουσία των προβλημάτων.

Ως να μην υπάρχει κατοχή. Ως να υπάρχει μόνο μια δυσκολία στην επικοινωνία, που προέρχεται από μια φυσική καταστροφή, από έναν σεισμό ας πούμε, ο οποίος χώρισε το νησί στα δυο και δυσκολεύει τους ανθρώπους να συνεργαστούν.

Κάποιοι, μάλιστα, παρεξήγησαν τόσο πολύ τον ρόλο αυτών των επιτροπών, που νομίζουν ότι έχουν ήδη υποκαταστήσει την πολιτική ηγεσία.

Η Ανδρούλλα Βασιλείου, για παράδειγμα, τον Αύγουστο του 2017, κατηγορούσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη επειδή μετά από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων και τις απειλές των Τούρκων πάγωσε τις τεχνικές επιτροπές και ένεκα του παγώματος ο ΘΟΚ δυσκολευόταν να ανεβάσει τους Πέρσες στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Ο διαπραγματευτής, στον οποίο υπάγονται οι τεχνικές επιτροπές, τους έστειλε ειδοποίηση (11 Ιουλίου 2017) και τους έλεγε ότι «λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα της τρέχουσας φάσης που διανύουμε, παράκληση του διαπραγματευτή και του συντονιστή τεχνικών επιτροπών είναι όπως διατηρήσετε στάση αναμονής όσον αφορά στις δράσεις και συναντήσεις των τεχνικών επιτροπών».

  • Άκου, πράματα! Θύμωσαν, λοιπόν, διότι κόπηκε για λίγο η διακωμώδηση του Κυπριακού και οι μεταξωτές κορδέλες που ρίχνουν πάνω από την κατοχή για να μην φαίνεται.

Να υπενθυμίσουμε, λοιπόν, τώρα που έχουμε και νέο Ειδικό Αντιπρόσωπο, ότι οι τεχνικές επιτροπές αποφασίστηκαν από το 2006 σε συμφωνία Τάσσου Παπαδόπουλου και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, και είχαν σκοπό να συζητήσουν και να συμφωνήσουν θέματα ουσίας και θέματα καθημερινότητας, να καταλήξουν σε μια ατζέντα για τα ουσιώδη ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, και να προετοιμάσουν το έδαφος ώστε να βασιστούν οι ηγέτες στην εργασία που θα έκαναν οι επιτροπές και να προχωρήσουν σε τελική διαπραγμάτευση.

Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο ο Τάσσος Παπαδόπουλος υπέβαλε πρόταση με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία θα συζητούσαν οι τεχνικές επιτροπές και οι ομάδες εργασίας, και σε αυτό το πακέτο υπήρχαν ιδέες για την Αμμόχωστο, την απαγκίστρωση και άλλα σοβαρά ζητήματα και όχι βεβαίως φρου-φρου κι αρώματα και θεατρικές παραστάσεις.

Η συμφωνία δεν λειτούργησε ποτέ διότι τη σαμπόταρε η τουρκική πλευρά. Και μετά την έφερε στα μέτρα της με τη βοήθεια του Γκουτέρες ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες καλής γειτονίας, δήθεν για να αντιμετωπίζονται προβλήματα της καθημερινότητας των ανθρώπων.

Λες και άμα έχουμε 5G στον κοινό ουρανό μας θα μειωθούν οι συνέπειες της κατοχής. Αυτά, για να μην ξεχνούμε από πού ξεκινάμε και πού καταλήγουμε άμα δεν έχουμε τον νου μας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Η υποκρισία στο μεγαλείο της! Σκληρές αποφάσεις Ε.Ε. για Πούτιν και Λουκασένκο, αλλά εντελώς διαφορετικές για Ερντογάν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: