“Κόκκινος” συναγερμός καθώς τα κρούσματα εντοπίζονται και σε μικρές ηλικίες στην Ελλάδα: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα (video)

Μουσικοί συμμετέχουν σε δρώμενο για οικονομική ενίσχυση των υγειονομικών σε αναστολή, στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Βλάχος




Στην εξειδίκευση επιπλέον μέτρων που εισηγήθηκε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε χθες, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της υπερ-μεταδοτικής παραλλαγής “Όμικρον” του SARS-CoV-2, προχώρησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Θα ισχύσουν από 3 Ιανουαρίου έως και 16 Ιανουαρίου με προοπτική επέκτασης αν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν βελτιωθούν.

Σε μία άλλη εξέλιξη, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι, όπως φαίνεται, η βαρύτητα της νόσου (Όμικρον) είναι ηπιότερη, αλλά λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τα συστήματα υγείας.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 9.284, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.084.153 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 50,4% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 192 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.838 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 66, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.496 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 629 (58.,7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη. Το 79,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 533 (84,74%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 96 (15,26%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.721 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 289 (ημερήσια μεταβολή -4,3%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 317 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0,2 έως 122 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Τα μέτρα που θα ισχύσουν είναι τα εξής:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Τίθεται ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, η μουσική προς το παρόν επιτρέπεται, αλλά όπως είπε ο υπουργός αν δεν τηρηθεί το μέτρο, θα διακοπεί και η μουσική. Επίσης όχι όρθιοι, μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και 6 άτομα ανά τραπέζι.

Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Όπως είπε ο υπουργός, αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί έως και 50% ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης μπαίνουμε στην επικράτηση της Όμικρον και πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας. Τα κρούσματα εντοπίζονται σε μικρές ηλικίες και έκανε έκκληση τήρησης των μέτρων και αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

  • Έντονες οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τα νέα μέτρα

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αγνόησε και αγνοεί τόσο τους επιστήμονες, όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που καιρό τώρα προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα. Συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη τακτική που οδηγεί σε ανεξέλεγκτη κατάσταση στην Υγεία, στην οικονομία, στο εισόδημα» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΙΝΑΛ αναφέρει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να πρωτοτυπεί αρνητικά, καθώς προτεραιότητα γι’ αυτήν έχει η διαχείριση του πολιτικού κόστους και όχι η προστασία της δημόσιας υγείας».

«Επιδημιολογική επιτήρηση στα λόγια, χωρίς δωρεάν κι επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο τον πληθυσμό» σημειώνει το ΚΚΕ.

«Αποδεικνύεται πλέον ότι η ΝΔ λειτούργησε με γνώμονα το κομματικό όφελος και όχι την προστασία της δημόσιας υγείας» αναφέρει η Ελληνική Λύση.

«Μια κυβέρνηση που αρνείται να εφαρμόσει τα αυτονόητα και έναν Υπουργό Υγείας που θα πατάξει αμείλικτα… τις νότες» σχολίασε το ΜέΡΑ25.

  • Πώς οδηγηθήκαμε στην απόφαση για νέα περιοριστικά μέτρα

Και το πλαίσιο των νέων παρεμβάσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου ήταν αυτό για το οποίο μας είχαν προϊδεάσει οι κύριοι Πλεύρης και Οικονόμου, την προηγούμενη Πέμπτη, ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο δημοσιογράφος Δημήτρης Γκάτσιος.

Η κυβέρνηση, με τα μέτρα, εστιάζει σε τομείς που δημιουργούνται αλυσίδες μετάδοσης. Και αυτοί οι τομείς είναι η εστίαση, η διασκέδαση και τα γήπεδα.

Αυτό που υπάρχει πάντα στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η ισορροπία ανάμεσα στη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας και στη θωράκιση του συστήματος της υγείας.

Και αυτό που βλέπουν στην κυβέρνηση είναι ότι παρά τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων, η πίεση στο σύστημα της υγείας είναι, προς το παρόν, ελεγχόμενη.

Όπως εξήγησε, άλλωστε και ο κ. Πλεύρης, αποτυπώνοντας το σκεπτικό για το χρόνο υλοποίησης, σε περίπτωση που τα μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση εφαρμόζονταν την εορταστική περίοδο της Πρωτοχρονιάς, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εστίες συγχρωτισμού σε σπίτια, γεγονός που θα αύξανε τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε κανονικό άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 10 Ιανουαρίου. Μένει να δούμε κατά πόσο θα απαιτηθούν κάποιες αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα.

  • Θεοδωρίδου: Η τρίτη δόση αποτελεί σταθερά το κύριο όπλο αντιμετώπισης της παραλλαγής «Όμικρον»

Οι γιορτινές ημέρες περνούν υπό τη σκιά της παραλλαγής “Όμικρον” και τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν τη μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού. Ο κίνδυνος εισαγωγής είναι μικρότερος μεν σε σύγκριση με την “Δέλτα”, η διάρκεια νοσηλείας είναι κατά 40% μικρότερη, τα δεδομένα θνησιμότητας ακόμη θέλουν τεκμηρίωση και ο κίνδυνος επαναλοίμωξης είναι πολύ μεγαλύτερος και φαίνεται ότι υποεκτιμάται.

Αυτά ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19 και τόνισε: «Η τρίτη δόση αποτελεί σταθερά το κύριο όπλο αντιμετώπισης της παραλλαγής “Όμικρον”».

Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου φαίνεται ότι η βαρύτητα της νόσου είναι ηπιότερη, αλλά λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τα συστήματα υγείας.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έδωσε έμφαση στα δεδομένα μελετών για τη διαφυγή του ιού από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που δημιουργούνται από τον εμβολιαζόμενο ή από τον νοσούντα. Η μεγάλη ανησυχία των επιστημόνων είναι στο μεγάλο αριθμό των μεταλλάξεων που φέρει η πρωτείνη ακίδα της “Όμικρον”.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις ο ορός ατόμων που είχαν νοσήσει ή είχαν εμβολιαστεί ακόμα και με την ενισχυτική δόση δείχνει μειωμένη εξουδετερωτική ικανότητα, ωστόσο σε μία μελέτη -από τις πολλές που έχουν δημοσιευθεί- γράφεται το σχόλιο ότι παρά την μείωση της εξουδετερωτικής ικανότητας η τρίτη δόση εξακολουθεί να είναι ο παράγων με τον οποίο αντιμετωπίζεται επιτυχώς η λοίμωξη, τόνισε.

Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι προστατευτικά έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου σε σχέση με τα αναδυόμενα στελέχη. Μέχρι σήμερα, είπε η κυρία Θεοδωρίδου, δεν προτείνεται τροποποίηση των εμβολίων σε σχέση με την μετάλλαξη “Όμικρον” και φαίνεται ότι μελλοντικά τα εμβόλια θα εφαρμόζονται όπως και αυτά της γρίπης.

Αναφέρθηκε επίσης στις ανισότητες που ανέδειξε η πανδημία. Το 75% των κατοίκων των εύπορων κοινωνιών έχουν πάρει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, οι χαμηλού προς μέσου εισοδήματος έχουν πάρει σε ποσοστό 45% και μόνο 7% έχει εμβολιαστεί σε χώρες με χαμηλό εισόδημα. Έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες τα εμβόλια να φτάσουν σε χώρες που τα έχουν ανάγκη, εξίσου σημαντικό είναι, είπε η κυρία Θεοδωρίδου, να γίνουν και στα άτομα που τα έχουν ανάγκη.

Διεθνώς το 2021 θεωρείται το έτος θαυμαστής πορείας και εξέλιξης του τομέα των εμβολίων, σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Άρχισε με τα εμβόλια κατά της covid και σήμερα υπάρχουν 26 εμβόλια κατά της covid που έχουν εγκριθεί τουλάχιστον από έναν εθνικό φορέα αξιολόγησης και άλλα 200 είναι υπό ανάπτυξη.

Νέες θεραπείες έχουν αναπτυχθεί για τη βελτίωση της νόσου, ενώ έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία προγράμματα μαζικού εμβολιασμού σε πάρα πολλές χώρες, σώζοντας μισό εκατομμύριο ζωές σε λιγότερο από ένα χρόνο προσέθεσε.

  • Θεμιστοκλέους: Άνοιξαν 120.000 ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών, εντός Ιανουαρίου

Άνοιξαν το απόγευμα περισσότερα από 120.000 ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών, εντός Ιανουαρίου, καθώς η εταιρία Pfizer επιβεβαίωσε την παράδοση παιδιατρικών εμβολίων στις 3 Ιανουαρίου 2022, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Κάνοντας μια ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι σήμερα κλείνεται ένας χρόνος από τον πρώτο εμβολιασμό κατά της covid-19 που έγινε στη χώρα, και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 17.060.000 εμβολιασμοί.

Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.415.000 πολίτες, ποσοστό 70,6%, 7 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 66,4% και 4.365.00 πολίτες να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση ποσοστό 76,5% επί των δικαιούχων.

Επισήμανε ότι περισσότεροι από 15.000 πολίτες θα έχαναν τη ζωή τους εάν δεν είχαν διενεργηθεί οι εμβολιασμοί και προσέθεσε:

Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε την δυνατότητα εμβολιασμού αναμνηστικής δόσης στους 18 και άνω και υιοθέτησε τους τρεις μήνες ως μεσοδιάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Εφάρμοσε υποχρεωτικό εμβολιασμό στους πολίτες άνω των 60 ετών, πριν την έλευση της μετάλλαξης “Όμικρον”. Εφάρμοσε το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού και ήδη έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 40.000 εμβολιασμοί. Περισσότερες από 300 κινητές μονάδες σε καθημερινή βάση εμβολιάζουν πολίτες σε απομακρυσμένες περιοχές.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, βασίστηκε σε τρεις πυλώνες: την ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών, τη δημιουργία ενός συστήματος πλήρως ψηφιοποιημένου και την ασφάλεια στη διαδικασία και στην διενέργεια των εμβολιασμών.

Τρεις υπήκοοι Συρίας οι υπεύθυνοι για την παράνομη μεταφορά μεταναστών που κατέληξε στην ανατροπή του σκάφους κοντά στην Πάρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: