Κοινό έδαφος για το Κυπριακό ή ΜΟΕ; Ο νέος ειδικός αντιπρόσωπος του Γκουτέρες “έπιασε” δουλειά…

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από τη δεξίωση με τον Προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο κ. Κόλιν Στιούαρτ. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Προς το παρόν, με τον «τριπλό ρόλο» που έχει ο Κόλιν Στιούαρτ (ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και αναπληρωτής ειδικός σύμβουλος του Αντόνιο Γκουτέρες) υπάρχει ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ που θα ασχολείται με το Κυπριακό.

Εκτός από την κοινωνική συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο κ. Στιούαρτ αναμένεται να έχει στη συνέχεα εκ του σύνεγγυς συναντήσεις, με στόχο την αναζήτηση κοινού εδάφους για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Επειδή όμως, όπως εκτιμάται από διπλωματικούς κύκλους, οι προοπτικές ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι ελάχιστες έως και μηδαμινές, θεωρείται ότι στο τέλος υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ο νέος ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. στην Κύπρο να επικεντρωθεί στην προσπάθεια αναζήτησης κοινών σημείων για την υλοποίηση κάποιων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που, ίσως να διαμορφώσουν και ένα νέο πλαίσιο αναζήτησης λύσης του Κυπριακού.

Όσον αφορά τον διορισμό απεσταλμένου, ο κ. Γκουτέρες μπορεί και να αναμένει τα πρώτα δείγματα των επαφών του κ. Στιούαρτ και μετά να λάβει τη σχετική απόφαση.

ΠΑΝ. ΠΑΝ.

Ένα πραγματικά προβληματικό άρθρο στην Yeni Şafak: “Βλέπει” κτύπημα των Αμερικανών από την Αλεξανδρούπολη!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: