Καλά νέα από Μακρόν και Ντράγκι: Βγάζουν τα “σπαθιά” ζητώντας να αλλάξουν οι κανόνες του Μάαστριχτ

File Photo: Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι μετά την υπογραφή της Συνθήκης Ενισχυμένης Συνεργασίας μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας στη Ρώμη, 26 Νοεμβρίου 2021. EPA/ROBERTO MONALDO / POOL




Βρισκόμαστε στην κρίσιμη στιγμή που όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η Γαλλική προεδρία στην ΕΕ την 1η Ιανουαρίου, αλλά και η “μάχη των μαχών” στους κόλπους της ενωμένης Ευρώπης για την διαχείριση των κρατικών ελλειμμάτων και χρεών.

  • Η επιτακτικότητα της αντιμετώπισης του θέματος προκύπτει καθώς ο δανεισμός την εποχή του κορωναϊού έχει φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είναι πρωταγωνιστές στην μια πλευρά της “σύρραξης” καθώς ασκούν πιέσεις για να αποδεσμεύσουν τις οικονομίες τους από τους προ-πανδημικούς περιορισμούς.

  • Όμως, βρίσκονται αντιμέτωποι με τους ομολόγους τους των βορείων χωρών, τους και άλλως γνωστούς ως “τσιγκούνηδες” οι οποίοι πάντα κομπάζουν για την “δημοσιονομική υπευθυνότητά τους”.

Σήμερα, λοιπόν, ο Μακρόν μαζί με τον Ντράγκι συνυπογράφουν άρθρο στην έγκυρη οικονομική εφημερίδα Financial Times poy φέρει τον εύγλωττο τίτλο “Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ πρέπει να μεταρρυθμιστούν εάν θέλουμε να εξασφαλίσουμε την ανάκαμψη”

  • «Με τον ίδιο τρόπο που αυτοί οι κανόνες δεν περιόρισαν την απόκρισή μας στην πανδημία, δεν πρέπει στο εξής να μας εμποδίσουν να υλοποιήσουμε όλες τις απαραίτητες επενδύσεις», δηλώνουν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας

Οι επικεφαλής του γαλλο-ιταλικού άξονα υπογραμμίζουν ότι “η Ευρώπη θα πρέπει να εμβαθύνει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, μειώνοντας μεν τα επίπεδα χρέους των χωρών” και πως   “η στρατηγική μας είναι να περιορίσουμε τις επαναλαμβανόμενες δημόσιες δαπάνες μέσω λογικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”.

Το άρθρο τονίζει πως “η επικείμενη γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη μιας κοινής συνολικής στρατηγικής για το μέλλον της Ένωσης”.

Ο Μακρόν είχε ανακοινώσει στις 9 Δεκεμβρίου ότι θέλει να καταστήσει την αναμόρφωση των κριτηρίων του Μάαστριχτ προτεραιότητα της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, εκτιμώντας πως η ερώτηση «υπέρ ή κατά του ορίου 3%» στο έλλειμμα είναι «ξεπερασμένη»

«Οφείλουμε να μειώσουμε το επίπεδο του χρέους μας, καμία αμφιβολία δεν επιτρέπεται σε αυτό το θέμα, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα επιτύχουμε αυτό τον στόχο αυξάνοντας τους φόρους ή πραγματοποιώντας αβάσταχτες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, ούτε σκοτώνοντας την ανάπτυξη πριν γεννηθεί εξισορροπώντας και πάλι τα δημόσια οικονομικά με μια δημοσιονομική προσαρμογή που δεν θα ήταν βιώσιμη», λένε οι δύο ηγέτες.

«Πρέπει να διαθέτουμε ένα μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών και να μπορούμε να υλοποιήσουμε δαπάνες κλειδιά που είναι απαραίτητες για το μέλλον μας και για την κυριαρχία μας. Οι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να ευνοούν το χρέος που δημιουργείται για να χρηματοδοτηθούν αυτές οι επενδύσεις, που συμβάλλουν αναμφισβήτητα στην ευημερία των μελλοντικών γενεών και στην ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, δεδομένου ότι οι δημόσιες αυτές δαπάνες συμμετέχουν πράγματι στη βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα», προσθέτουν.

Το άρθρο φαίνεται να αποτελεί σφραγίδα της πρόσφατης Συνθήκης Ενισχυμένης Συνεργασίας μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας που υπεγράφη στη Ρώμη στις 26 Νοεμβρίου, αλλά και μανιφέστο, εφόσον φαίνεται να επιβεβαίωνει πως το νέο πολιτικοοικονομικό κέντρο βάρους της Ευρώπης οδεύει προς μετατόπιση από το Γερμανο-γαλλικό στο νέο Ιταλο-γαλλικό άξονα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στο 2021 έθεσε σε ισχύ τη ρήτρα διαφυγής, ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις χώρες-μέλη να δαπανήσουν επιπλέον κεφάλαια για να διασώσουν τις οικονομίες τους και να αμβλύνουν το ανθρώπινο κόστος της πανδημίας του κορωναϊού. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να συμφωνήσουν τώρα τι θα συμβεί όταν η αναστολή των κανόνων λήξει το 2023.

Ο Βορράς επιδιώκει ελάχιστες αλλαγές, υποστηρίζοντας ότι οι τεράστιες αγορές τίτλων της ΕΚΤ έκαναν τις κυβερνήσεις υπερεξαρτημένες από αυτήν.

Με πληροφορίες από Financial Times, Bloomberg, AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

Χατζηδάκης και διοίκηση του e-ΕΦΚΑ: Να επιστρέψουν στην υπηρεσία οι εργαζόμενοι, παράνομη και καταχρηστική η απεργία

Χατζηδάκης και διοίκηση του e-ΕΦΚΑ: Να επιστρέψουν στην υπηρεσία οι εργαζόμενοι, παράνομη και καταχρηστική η απεργία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: