Οι τριμερείς με το Ισραήλ και την Αίγυπτο είναι μεγάλη υπόθεση: Αλλά είναι ανάγκη η υλοποίηση πολιτικών δράσεων

FILE PHOTO: O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο (τέως) Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Naftali Bennett και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ιερουσαλήμ. ΓΤΠ, Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Άρθρο του ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ

Η πραγματοποίηση την περασμένη Τρίτη της 8ης συνόδου κορυφής Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη. Κι αυτό γιατί στη γειτονική χώρα, το Ισραήλ, υπάρχει μια νέα κυβέρνηση ενώ η συνάντηση πέραν από την πανδημία έγινε υπό το φως και των όσων συντελούνται στην περιοχή.

Μεταξύ άλλων, παρακολουθούμε το επίμονο τουρκικό φλερτ προς το Τελ Αβίβ για αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας- Ισραήλ. Η Άγκυρα θέλει διακαώς να αποκατασταθούν οι σχέσεις με τον Τελ Αβίβ. Χωρίς αυτό να αποκλείεται στο μέλλον, εκείνο που έχει σημασία είναι να μην επηρεαστεί η στενή σχέση Ελλάδος και Κύπρου με το Ισραήλ στη βάση του αλληλοσεβασμού και της αμοιβαιότητας.

Άλλωστε, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, έσπευσε να αναφέρει πως η όποια προσέγγιση και σε όποιο επίπεδο προκύψει με την Τουρκία, δεν πρόκειται να λειτουργήσει εις βάρος της πολιτικής των τριμερών συνεργασιών με Κύπρο και Ελλάδα.

  • «Δεν είστε μόνο σύμμαχοι αλλά πραγματικοί φίλοι», είπε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τη σημασία της συνέχισης και ενίσχυσης της συνεργασίας του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο ανέδειξε, όπως συναφώς αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του «Φ» και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και κατά τη διάρκεια του γεύματος στο πλαίσιο των εργασιών της τριμερούς.

ΕΙΝΑΙ σαφές και από τις δημόσιες τοποθετήσεις των τριών ηγετών, πως τα θέματα στην ατζέντα ήταν μεν πολλά, πλην όμως είναι ξεκάθαρο πως οι συζητήσεις εστιάσθηκαν στα εξής αρκούντως σημαντικά ζητήματα: Ενέργεια, άμυνα, ασφάλεια λόγω τρομοκρατίας, κλιματική αλλαγή, η αλληλοβοήθεια σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, ο τουρισμός, η τεχνολογία.

Είναι αρκούντως σημαντική η αναφορά του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στον αγωγό EastMed. Ένα έργο το οποίο κατά καιρούς αμφισβητείται η υλοποίηση των σχεδιασμών. Είναι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, που θα πρέπει να αναδειχθεί ως αποτέλεσμα της τριμερούς συνάντησης κορυφής.

Περαιτέρω, έχει συμφωνηθεί πως σε μελλοντική συνάντησή τους θα παραστούν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Τούτο προδήλως επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον για τα τριμερή αυτά σχήματα, που λειτουργούν χωριστά. Σχήματα, που βασικός κορμός τους, με πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι η Κύπρος και η Ελλάδα.

  • ΕΧΟΥΜΕ πολλές αναφέρει πως αυτές οι συνεργασίες είναι σημαντικές. Και αυτή με το Ισραήλ και εκείνες με Αίγυπτο, Ιορδανία, Παλαιστίνη και με όσες άλλες προετοιμάζεται το έδαφος. Εκείνο που πρωτίστως έχει σημασία είναι αυτές οι επαφές, οι συναντήσεις, οι συνεργασίες, να περάσουν στην τροχιά της υλοποίησης πολιτικών δράσεων.

Τέτοια βήματα έχουν γίνει. Μικρά και σταθερά. Θεωρούμε πως πολλά ακόμη θα γίνουν κυρίως σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της περιοχής. Οι χώρες που συμμετέχουν αποτελούν κράτη σταθερότητας, που επιδιώκουν να κτίσουν σχέσεις ειρήνης και αλληλοσεβασμού.

Αυτή η προσπάθεια απειλείται από την κατοχική Τουρκία, η οποία παραμένει πυλώνας αποσταθεροποίησης. Είναι, συνεπώς, υπόθεση όλων των κρατών να υπερασπιστούν τη σταθερότητα και την ειρήνη. Κι αυτό θα πρέπει να απασχολεί τις κυβερνήσεις που συμμετέχουν στις τριμερείς, κάνοντας κοινά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Υπό ισχυρή πίεση ο Σουλτάνος: Τα «ανοίγματα» του Ερντογάν και το πάζλ των σχέσεων με χώρες της ευρύτερης περιοχής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: