Οι πρώτες κινήσεις Ανδρουλάκη, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από το βράδυ της Κυριακής

Ο υποψήφιος για την προεδρία Νίκος Ανδρουλάκης κατά την άφιξή του στο γραφείο του, την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Την Κυριακή από τις 7 το πρωί, θα διεξαχθεί κανονικά ο δεύτερος γύρος για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ, με ένα αδιαφιλονίκητο φαβορί: Τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Οι τελευταίες κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου και οι ανερμάτιστες καταγγελίες, που τελικά απέσυρε, περί νοθείας στον πρώτο γύρο του προσθέτουν επιπλέον προβλήματα στην ήδη δυσχερή θέση στην οποία βρισκόταν.

Όπως είναι φυσιολογικό η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο αναμένεται μειωμένη σε σχέση με τους 271.000 πολίτες που ψήφισαν στον πρώτο γύρο και άρα η διαδικασία θα ολοκληρωθεί συντομότερα στα εκλογικά κέντρα που θα είναι τα ίδια με τον πρώτο γύρο.

Το τελικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου διαμορφώθηκε ως εξής:

  • Πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης, που συγκέντρωσε 98.431 ψήφους (36,88%), δεύτερος ο Γιώργος Παπανδρέου τον οποίο ψήφισαν 74.093 ψηφοφόροι (27,97%).
  • Τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 69.411 ψήφους (25,98%), στη τέταρτη θέση ο Παύλος Χρηστίδης με 8.642 ψήφους (3,25%), πέμπτος ο Παύλος Γερουλάνος που συγκέντρωσε 7.946 ψήφους (2,92%) και στην έκτη θέση ο Χάρης Καστανίδης με 7.824 ψήφους (2,94%).

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρώτευσε σε όλες τις περιφέρειες εκτός της Δυτικής Ελλάδας, όπου πρώτος ήρθε ο Γιώργος Παπανδρέου και της Αττικής, όπου πρώτος είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κ. Παπανδρέου είναι πρώτος και στις ψήφους των Αποδήμων.

Συνολικά ψήφισαν 270.706 πολίτες, ενώ έγκυρα ήταν 268.798 ψηφοδέλτια.

Από τους αρχικά υποψήφιους, οι τέσσερις που έμειναν εκτός του δεύτερου γύρου συγκεντρώνουν περίπου το 35%. Το γεγονός ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος εξέφρασε ανοιχτά τη στήριξή του στον Νίκο Ανδρουλάκη αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας παρά το ότι είναι προφανές πως όλοι οι ψηφοφόροι δεν θα ακολουθήσουν τη δική του απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι δημοσκοπήσεις, όσο και οι στοιχηματικές εταιρείες (με όση βαρύτητα μπορεί να έχει αυτό) προεξοφλούν μια άνετη επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη που αναμένεται να είναι ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ.

Η διαφορά έχει σημασία για την ιστορία και ίσως για την διάταξη των δυνάμεων την επόμενη ημέρα. Πάντως μια ενδεχόμενη διαφορά της τάξης των 20 μονάδων και άνω θα συνιστά μια ξεκάθαρη αποδοκιμασία, πόσο μάλλον αν φτάσει ή ξεπεράσει τις 30 μονάδες. Δηλαδή ένα αποτέλεσμα της τάξης του 65 – 35%.

Η επόμενη ημέρα

Ανεξαρτήτως αυτών που αφορούν στις εσωκομματικές ισορροπίες. Από εκεί και πέρα, ο νέος πρόεδρος από το βράδυ της Κυριακής, κιόλας, πρέπει να δώσει το πρώτο δείγμα γραφής.

Το βασικό είναι να αποδείξει το πως εννοεί την ενότητα του κινήματος στην πράξη και να τοποθετηθεί πλέον ως επικεφαλής εφ’ όλης της ύλης στα βασικά πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Να μιλήσει στους πολίτες για την οικονομία, για τον κορωναϊό, για το μοντέλο ανάπτυξης για την αυτοτοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική κλίμακα της χώρας.

Επίσης, αυτό που προέχει είναι το να ανακοινώσει την επιλογή του για την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ για το διάστημα έως τις επόμενες εκλογές.

Αυτό πρέπει να συμβεί την αμέσως επόμενη ημέρα καθώς επίκειται και η συζήτηση του προϋπολογισμού και αυτό θα αποτελέσει το πρώτο κρας τεστ για τη νέα εποχή του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ υπό την δική του προεδρία.

Τέλος, μένει να αποδειχθεί αν τελικά θα παραμείνει με μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή θα παραιτηθεί, όπως του ζητούν πολλοί για να αφοσιωθεί στη διοίκηση του κόμματος.

Αφού τον έκραξε το όλον ΠΑΣΟΚ ήρθε ο κατεξευτελισμός Παπανδρέου: Μέσα σε 2 ώρες τα πήρε όλα πίσω για τη νοθεία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: