Η μεγάλη επιστροφή των Αμερικανών στην κυπριακή ΑΟΖ: Θα κινηθεί εναντίον τους η κατοχική Τουρκία; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Παρόμοιο γεωτρύπανο με αυτό χρησιμοποίησε η Energean στο Ισραήλ και η ExxonMobil για την γεώτρηση στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Φωτογραφία από την ιστοσελίδα της εταιρείας Stena Drilling




Η ExxonMobil και η Qatar Petroleum επιστρέφουν στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Επιστρέφουν δυναμικά πρώταστο οικόπεδο 10, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχει εντοπιστεί μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στο σημείο Γλαύκος.

Θα ακολουθήσουν οι έρευνες στο τεμάχιο 5, για το οποίο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε απειλητική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλωτό γεωτρύπανο Stena Forth έφτασε στο σημείο, όπου θα πραγματοποιηθεί η επιβεβαιωτική γεώτρηση. Η κίνηση αυτή του αμερικανικού κολοσσού -οι Καταριανοί είναι απλά επενδυτές- αποδεικνύει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την ανάμειξή της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες απειλές της κατοχικής δύναμης:

Πάνω απ’ όλα η επένδυση είναι στρατηγική και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο. Η εταιρεία είναι ιδιωτική, βεβαίως, αλλά επειδή η ενέργεια είναι πλέον ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά, που αφορούν και τον τελευταίο πολίτη στο τελευταίο σημείο του κόσμου, οι κυβερνήσεις συνεργάζονται απόλυτα με τους ενεργειακούς κολοσσούς όπως η ExxonMobil.

Στην περίπτωση αυτή, η αμερικανική κυβέρνηση προσφέρει προστασία στην εταιρεία.

Και ο λόγος είναι οι απειλές της Τουρκίας, η οποία για πρώτη φορά επιτέθηκε και στην ExxonMobil χωρίς να την αναφέρει ονομαστικά, με αφορμή την αδειοδότηση του οικοπέδου 5.

Ο υπουργός Εξωτερικής της κατοχικής δύναμης Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι το μισό τεμάχιο ανήκει στην Τουρκία, κάτι που δεν ισχύει. Ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και αυτή το παραχώρησε ολόκληρο, όχι το μισό, στην ExxonMobil και στην Qatar Petroleum.

Μιλήσαμε με αρμοδίους που έχουν γνώση της συμφωνίας. Μας είπαν ότι είναι οριστικό και αμετάκλιτο. Το τεμάχιο 5 ανήκει στις δύο εταιρείες και η Τουρκία δεν έχει την παραμικρή σχέση με αυτό.

Και εδώ τίθεται το ερώτημα που έχουμε πάντα στο μυαλό μας, όταν ομιλούμε για την κυπριακή ΑΟΖ. Τι θα κάνει η Τουρκία όταν δημόσια δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει σε χώρες και εταιρείες να ερευνήσουν σε σημεία όπου η ίδια θεωρεί ότι είναι δικά της. Και όταν λέει δικά της, εννοεί ότι τα αγόρασε από το παράνομο ψευδοκράτος. Πρόκειται για απάτη, με λίγα λόγια.

Στο οικόπεδο 10 οι εταιρείες και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναμένουν καμία ενόχληση. Η Τουρκία απείχε από προκλήσεις την προηγούμενη φορά. Υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν ότι θα κάνει απλά εμφάνιση.

Στο οικόπεδο 5, οι εταιρείες και η Λευκωσία πάλι δεν αναμένουν ενόχληση από την Άγκυρα. Όμως, η αντίδραση της Τουρκίας εξαρτάται και από την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Εάν εξυπηρετεί τον Ταγίπ Ερντογάν, τα πολεμικά του θα εμφανιστούν στο τεμάχιο 5.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Προς νέο, χειρότερο, ψυχρό πόλεμο βαδίζουν Ουάσιγκτον και Μόσχα: Έτοιμοι για διάλογο οι Αμερικανοί… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: