Για ποια αλληλεγγύη ομιλούν στις Βρυξέλλες; Όταν η στάση της ενωμένης Ευρώπης αποθρασύνει την κατοχική Τουρκία

File photo «Η Gazprom σκοπίμως προσπαθεί να αποθηκεύσει και να παραδώσει όσο το δυνατόν λιγότερο ενώ οι τιμές και η ζήτηση εκτοξεύονται», καταγγέλλει η Πρόεδρος της Επιτροπής EPA, Geert Vanden Wijngaert, POOL




ΘΕΣΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

«ΤΙ είχες Γιάννη, ό,τι είχα πάντα». Αυτή η λαϊκή ρήση ταιριάζει απόλυτα στις συζητήσεις που διεξάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την τουρκική συμπεριφορά εναντίον δύο κρατών-μελών της.

Ταιριάζει απόλυτα σε αυτό που γίνεται εδώ και δύο χρόνια, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και η Ελλάδα καταγγέλλουν την κατοχική δύναμη για τις έκνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος και στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

  • Την περασμένη Δευτέρα συζητήθηκαν, για πολλοστή φορά, στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών τα μέτρα κατά της Τουρκίας. Συζήτηση επί συζητήσεων χωρίς να λαμβάνονται αποφάσεις.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, ότι τα κράτη μέλη συμφώνησαν να αξιολογήσουν τις επιλογές που περιλαμβάνονται στο έγγραφο επιλογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να παραπέμψουν σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων (COREPER) την προετοιμασία ενός νομικού καθεστώτος κυρώσεων κατά προσώπων και οργανισμών που εμπλέκονται στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (FAC).

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση που λήφθηκε ήταν να αρχίσει η εργασία για ένα νέο νομικό καθεστώς κυρώσεων ειδικά προσαρμοσμένο στην κατάσταση στα Βαρώσια, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε κυρώσεις.

Επί της ουσίας, όπως και σε προηγούμενες συνόδους έτσι και τώρα, η οριστικοποίηση των αποφάσεων παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

Δεν είναι τούτο μια αστήρικτη εκτίμηση, αλλά βασίζεται στα όσα είπε ο κ. Μπορέλ, πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πως «αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να ξεκινήσει η διαδικασία». Να ξεκινήσει, αλλά θα είναι άγνωστο πότε θα τελειώσει και πώς. Ποιο θα είναι, δηλαδή, στο τέλος το περιεχόμενο των μέτρων/ κυρώσεων και πότε θα υλοποιηθούν.

Κανείς δεν φαίνεται να βιάζεται εκτός από τη Λευκωσία. Η Τουρκία προφανώς και δεν έχει λόγο να βιάζεται καθώς δεν έχει κόστος από τις παρανομίες της. Δεν έχει λόγο να θέλει να τελειώσει η όλη ιστορία, καθώς συνεχίζει ανενόχλητη τις επεκτατικές, παράνομες ενέργειές της σε βάρος κρατών-μελών.

ΟΙ εταίροι μας στην Ε.Ε., ο κ. Μπορέλ, η γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούν πως ροκανίζοντας τον χρόνο, καλύπτοντας τις παρανομίες της κατοχικής Τουρκίας (γιατί αυτό γίνεται), δεν θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Θα το αφήσουν για αργότερα, θεωρώντας πως αυτό δεν θα το βρίσκουν συνεχώς ενώπιόν τους.

  • Η Ε.Ε., που προτίμησε την περασμένη Δευτέρα να ασχοληθεί με άλλα θέματα «ύψιστης» προτεραιότητας, παρέπεμψε και τούτη τη φορά το θέμα Τουρκίας στις ελληνικές καλένδες. Προτεραιότητά της ήταν υποθέσεις που αφορούν μη κράτη-μέλη και όχι για χώρες της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Αυτό δεν είναι αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία και το ξέρουν όλοι. Το μείζον σήμερα είναι να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες της κατοχικής δύναμης και αυτό προφανώς δεν θα γίνει με διάφορες εκκλήσεις προς την Τουρκία.

Αυτό το γνωρίζουν όλοι, αλλά επιμένουν σε αυτή την οδό, της αναποτελεσματικότητας, η οποία αποθρασύνει την κατοχική δύναμη.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Εξαγγέλλει επιστροφή γεωτρύπανων στην κυπριακή ΑΟΖ η κατοχική Τουρκία: Η Γαλάζια Πατρίδα και ο καθορισμός ετσιθελικά των… περιοχών της

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: