Έπος του Γκιλγκαμές: Επεστράφη στο Ιράκ η κλεμμένη πινακίδα με το αρχαιότερο λογοτεχνικό έργο του κόσμου [photos]

H αρχαία πινακίδα με χαραγμένο τμήμα του Έπους του Γκιλγκαμές. EPA/AHMED JALIL




Επισήμως παρουσίασε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ τρία πολύτιμα αρχαία αντικείμενα που επεστράφησαν κατόπιν δικαστικής απόφασης από τις ΗΠΑ στη Βαγδάτη.

  • Το πλέον σπουδαίο – σε παγκόσμιο επίπεδο μοναδικό – είναι η αρχαία πινακίδα ηλικίας 3.500 ετών με χαραγμένο τμήμα του Έπους του Γκιλγκαμές, του αρχαιότερου λογοτεχνικού έργου στον κόσμο.

Τα τρία αρχαία αντικείμενα – ανάμεσά τους και η κεφαλή ενός κριού και θραύσμα επιγραφής – είχαν κλαπεί από το Εθνικό Μουσείο το Ιράκ μετά την αμερικανική εισβολή του 2003. Στη συνέχεια βγήκαν από τη χώρα και πέρασαν μια πραγματική Οδύσσεια μέχρι να επιστρέψουν στο Ιράκ.

Η πινακίδα του Έπους του Γκιλγκαμές, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, είχε εισαχθεί παράνομα στις ΗΠΑ πριν αγοραστεί από την χριστιανική εταιρεία Hobby Lobby προκειμένου, όπως λέγεται, να εκτεθεί στο Μουσείο της Αγίας Γραφής. Εκεί εντοπίστηκε.

Η πινακίδα αρχικά αγοράστηκε από έναν έμπορο αρχαιοτήτων των ΗΠΑ το 2003 στο Λονδίνο, ο οποίος στη συνέχεια το έστειλε στις ΗΠΑ χωρίς να δηλώσει το περιεχόμενο και το πούλησε με ψευδή τεκμηρίωση.

Αφού άλλαξε τα χέρια αρκετές φορές, η πινακίδα του Γκιλγκαμές τελικά αγοράστηκε από τη Hobby Lobby από έναν οίκο δημοπρασιών για περισσότερα από 1,67 εκατομμύρια δολάρια το 2014.

Μετά τον εντοπισμό της Πινακίδας, τελικά τον Ιούλιο του 2021 Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε πως θα πρέπει να παραδοθεί στις αρχές του Ιράκ καθώς αποκτήθηκε παράνομα.

Στη Hobby Lobby επιβλήθηκε και  πρόστιμο 3 εκ. δολαρίων και αναγκάστηκε να παραδώσει χιλιάδες άλλα αρχαία αντικείμενα.

Τί είναι το Έπος του Γκιλγκαμές

Το Έπος του Γκιλγκαμές είναι επικό ποίημα από την περιοχή της Βαβυλωνίας και είναι το αρχαιότερο γνωστό λογοτεχνικό έργο ενώ ανάγεται στην Ασσυρο-Βαβυλωνιακή φιλολογία.

Πρόκειται για τη συλλογή θρύλων και ποιημάτων των Σουμερίων για τον Γκιλγκαμές, βασιλιά και ήρωα της Ουρούκ που έζησε την 3η χιλιετία π.Χ.

Το Έπος του Γκιλγκαμές ανήκε αρχικά στην προφορική ποιητική παράδοση αλλά μεταγενέστεροι ποιητές του Ακκάδ εμπνεύστηκαν ένα έπος όπου στη πληρέστερη μορφή του, περιείχε δώδεκα άσματα και περιλαμβάνει τον περίφημο μύθο του Κατακλυσμού των Σουμερίων.

Η βασική ιστορία περιστρέφεται γύρω από τη σχέση φιλίας που αναπτύσσεται ανάμεσα στο βασιλιά Γκιλγκαμές και τον Ενκίντου έναν ημιάγριο άνθρωπο. Οι δύο τους αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας επικίνδυνες αποστολές ενώ το έπος αποδίδει μεγάλη σημασία στον θρήνο του Γκιλγκαμές για τον θάνατο του πιστού του συντρόφου.

 

 

EPA/AHMED JALIL
. EPA/AHMED JALIL
EPA/AHMED JALIL
 EPA/AHMED JALIL

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: