Επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής

Τίτλοι των εφημερίδων της Κύπρου. Φωτοραφία ΚΥΠΕ




Η αποτίμηση της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο, η δήλωσητων ΗΠΑ ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ, τα προβλήματα που δημιουργούνται στο ΓεΣΥ λόγω της πανδημίας είναι από τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον κύριο τίτλο «Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ προς Τουρκία» και αναφέρεται σε δήλωση εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της. Αλλού αναφέρει ότι το Υπουργείο Υγείας αναμένει εντός των ημερών ειδικό μηχάνημα για εντοπισμό της μετάλλαξης «Όμικρον». Γράφει επίσης ότι συγκίνηση προκάλεσε το χειρόγραφο αντίο του Πάπα Φραγκίσκου.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη φέρνει τον Νικόλα στο προσκήνιο» και αναφέρει ότι όλα τα κόμματα επισπεύδουν τις διαδικασίες τους για τις προεδρικές εκλογές, ότι ο Λευτέρης Χριστοφόρου καλεί τον Νίκο Χριστοδουλίδη να ακολουθήσει τις διαδικασίες και ότι το ΑΚΕΛ δεν αποκλείει τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Αλλού αναφέρει ότι από τα 257 ύποπτα φιλικά παιχνίδια σε 32 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ 2016 και 2020, τα περισσότερα ήταν στην Κύπρο. Γράφει επίσης ότι δύο στους 10 μαθητές βρέθηκαν αντιμέτωποι με bullying.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το «Γεμίζει η ΑΟΖ με γεωτρύπανα» γράφει ότι η Άγκυρα θα απαντήσει στις γεωτρήσεις με δικές της στα τεμάχια του ψευδοκράτους. Αναφέρει επίσης ότι είναι θετική η αποτίμηση από την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου ο οποίος έστειλε καθαρά μηνύματα από τη Λευκωσία.

Αλλού αναφέρει ότι ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος, τότε αναπληρωτής κυβερνητικός Εκπρόσωπος, βρέθηκε στο Κραν Μοντάνα τις κρίσιμες μέρες της διάσκεψης και είναι αυτόπτης μάρτυρας και ξετυλίγει στον «Φ» όσα έγιναν στο πολυσυζητημένο δείπνο.

Η «Χαραυγή» προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «Μάχη για επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων» και γράφει ότι η ανασφάλεια και η εκμετάλλευση έχουν φέρει σε πολύ αδύνατη θέση του εργαζομένους και είναι αναγκαία η νομοθετική παρέμβαση για στήριξη των συλλογικών συμβάσεων. Αλλού γράφει ότι σε σκοινί που ταλαντεύεται είναι οι υπηρεσίες υγείας. Για το Κυπριακό, η «Χ» γράφει ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη έθεσε στο περιθώριο το θέμα της Αμμοχώστου.

Η αγγλόγλωση «Sunday Mail” με τίτλο «Ασθενείς χάνονται από τις ελλείψεις» γράφει ότι ο θάνατος συνταξιούχου τον οποίο παρέπεμψαν στο νοσοκομείο Πάφου από την Πόλη Χρυσοχούς λόγω έλλειψης δωματίων και ασθενοφόρο να τον πάρει έχει επισημάνει τα προβλήματα στο σύστημα υγείας λόγω της πανδημίας της COVID-19.

Αλλού αναφέρεται στην αναχώρηση του Πάπα Φραγκίσκου ο οποίος ανέφερε σε γραπτό μήνυμά του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι θα προσευχηθεί για ειρήνη και ευημερία στην Κύπρο. Προβάλλει πρωτοσέλιδα παιδιά που απολαμβάνουν το καρουσέλ στη Παραμυθούπολη Χριστουγέννων στη Λευκωσία που επέστρεψε στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Σύννεφα στις σχέσεις των δύο Νίκων» και γράφει ότι το παιχνίδι εξουσίας έχει ξεφύγει στον ΔΗΣΥ ενώ ο Πρόεδρος διαρρέει σε πρόσωπα θέμα παύσης Χριστοδουλίδη.

Σε άλλο θέμα η «Κ» γράφει ότι 8.000 περίπου πιστοί παρευρέθηκαν στην ανοικτή θεία λειτουργία στο ΓΣΠ με τον πάπα Φραγκίσκο να λέει ότι «είναι ωραίο να συναντώ κοινότητες πιστών που ζουν το παρόν με ελπίδα». Αλλού γράφει ότι η μεγάλη ομάδα κρατών ζήτησαν όπως ενισχυθούν οι αναφορές στη Ρωσία ως «απειλή», ενώ ενίσχυση των αναφορών ζητήθηκε και σε βάρος της Κίνας ενώ για την Τουρκία ύψωσαν τείχος προστασίας.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή» στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Ο Πάπας των προσφύγων» γράφει ότι ο Ποντίφικας έφυγε χθες στέλνοντας μηνύματα αγάπης, ειρήνης και αδελφοσύνης.

Αλλού αναφέρει ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος Πρόεδρος αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται στο στόχαστρο, με τις ΗΠΑ και φιλίες προς αυτές δυνάμεις, να διοργανώνουν ένα οικονομικό πραξικόπημα εναντίον του. Γράφει επίσης ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας είναι άπιαστο όνειρο η απόκτηση στέγης.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Η Τουρκία γεμίζει την ΑΟΖ με γεωτρύπανα και πολεμικές φρεγάτες: Ποια τα σχέδια της κατοχικής δύναμης για την ExxonMobil;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: