Ενα καλό νέο από τη Νότια Αφρική: Το κύμα της Όμικρον πέρασε λένε οι αρχές

Χώρος αναψυχής στο Γιοχάνεσμπουργκ στις 23 Δεκεμβρίου 2021. EPA/KIM LUDBROOK




Σε άρση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας προχώρησαν οι αρχές της Νοτίου Αφρικής, εκτιμώντας ότι η χώρα έχει αφήσει πίσω της την κορυφή του τέταρτου κύματος κορωνοϊού που πυροδότησε η μετάλλαξη Όμικρον.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Πρετόρια κατήργησε την απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 4 τα πρωί, απόφαση που βασίστηκε στην τροχιά της πανδημίας, τα επίπεδα εμβολιασμού αλλά και τις διαθέσιμες δυνατότητες του συστήματος υγείας την Πέμπτη.

«Όλοι οι δείκτες υποδηλώνουν ότι η χώρα μπορεί να έχει περάσει την κορυφή του τέταρτου κύματος σε εθνικό επίπεδο», ανακοίνωσε ύστερα από ειδική συνεδρίασή του, το υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.

Εξήγησε μάλιστα ότι «ενώ η μετάλλαξη Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική, υπήρξαν χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα».

Τα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας της Νότιας Αφρικής έδειξαν εβδομαδιαία μείωση της τάξης του 29,7% στα κρούσματα που εντοπίστηκαν την εβδομάδα που έληξε στις 25 Δεκεμβρίου. Οι δε εισαγωγές σε νοσοκομεία μειώθηκαν σε οκτώ από τις εννέα επαρχίες της χώρας.

Η Νότια Αφρική, με σχεδόν 3,5 εκατομμύρια μολύνσεις και 91.000 θανάτους, ήταν η χώρα που επλήγη περισσότερο στην Αφρική κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ήταν η περιοχή όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η μετάλλαξη Omicron τον περασμένο μήνα.

Έτσι, η χώρα βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο από τα πέντε στάδια συναγερμού Covid-19.

Πέραν της άρσης των περιορισμών στη δημόσια κυκλοφορία, η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης ότι τα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ και έχουν άδεια λειτουργίας μετά τις 11 το βράδυ μπορούν να επιστρέψουν σε όρους πλήρους λειτουργίας

Ωστόσο, οι δημόσιες συγκεντρώσεις εξακολουθούν να περιορίζονται σε όχι περισσότερα από 1.000 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και σε όχι περισσότερα από 2.000 άτομα σε εξωτερικούς. Η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους παραμένει επίσης υποχρεωτική, ενώ οι παραβιάσεις θεωρούνται ποινικό αδίκημα.

Πηγή: The Guardian /Omicron-fuelled fourth Covid wave has passed, says South Africa, as it eases restrictions

Αγγίζουν τα 5,5 εκατομμύρια παγκοσμίως οι νεκροί από τον κορωναϊό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: