Δένδιας για διαχρονικές σχέσεις με Αυστραλία: Ταύτιση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την UNCLOS

File photo Από τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με την ομόλογό του της Αυστραλίας Μαρίζ Πέιν ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΕΞ/STR μέσω ΚΥΠΕ




Την ταύτιση απόψεων Ελλάδας-Αυστραλίας για την ανάγκη εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου ανέδειξε ο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με την Υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας, Μαρίζ Πέιν (Marise Payne)

Στη δήλωσή του, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Έλληνας υπουργός τόνισε:

Dear Marise,

We are very happy for your presence here today in Athens, Greece.

Έχουν περάσει 10 χρόνια από την τελευταία επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας στην Ελλάδα και έχουμε πολύ μεγάλη χαρά για τη σημερινή παρουσία της Υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας.

Η οποία παρεμπιπτόντως ασκεί καθήκοντα και Υπουργού για τις γυναίκες και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να τη συγχαρώ για το εξαιρετικό έργο το οποίο παράγει για την προώθηση της ισότητας των φύλων.

Είναι ένας τομέας που για εμάς τους Έλληνες αποτελεί υψηλή προτεραιότητα, τόσο στο εσωτερικό μας, όσο και στο εξωτερικό μας. Η σημερινή μας συνάντηση, μακρά συνάντηση, καθώς και η πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας Scott Morrison στο περιθώριο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη, αποδεικνύουν τις στενές σχέσεις των δύο χωρών.

Σχέσεις διαχρονικές, που εδράζονται σε άρρηκτους δεσμούς φιλίας, που έχουν σφυρηλατηθεί ανάμεσα στους λαούς. Και είμαστε, και θέλω να το πω, ιδιαίτερα περήφανοι για τους Έλληνες που μετανάστευσαν στην Αυστραλία και ενσωματώθηκαν στην κοινωνία της Αυστραλίας και συνεισέφεραν στην πρόοδο και την ευημερία της νέας τους πατρίδας.

Άλλωστε περήφανη επιβεβαίωση είναι η παρουσία στην Ελλάδα και σήμερα εδώ του Ελληνικής καταγωγής Πρέσβη της Αυστραλίας στην Αθήνα.

Η ομογένειά μας στην Αυστραλία αποτελεί τη σταθερή βάση, τη γέφυρα για την ανάπτυξη και την ισχυροποίηση των δεσμών, όχι μόνο φιλίας, αλλά αλληλοκατανόησης μεταξύ των δύο χωρών.

Και εγώ και η κυρία Υπουργός έχουμε αναλάβει κατά το παρελθόν και οι δυο το χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Άμυνας. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να παραλείψω τους κοινούς μας αγώνες κατά τη διάρκεια των 2 παγκοσμίων πολέμων.

Άλλωστε, η κυρία Υπουργός είχε την καλοσύνη να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη πριν από την άφιξή της εδώ στο Υπουργείο.

Και σήμερα, αυτό τον χρόνο, το 2021, εκτός από τα 200 χρόνια από την Ελληνική Ανεξαρτησία, έχουμε και τα 80 χρόνια από τη σημαντική Μάχη της Κρήτης. Και η Ελλάδα, οι Έλληνες, δεν ξεχνούν τις θυσίες της Αυστραλίας, των Αυστραλών, στα πεδία των μαχών στους δύο παγκοσμίους πολέμους.

Πριν από 80 χρόνια, οι Έλληνες και οι Αυστραλοί πολέμησαν ο ένας δίπλα στον άλλον στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και την ελευθερία ενάντια στον ολοκληρωτισμό και στην τυραννία.

Και μετά από αυτά τα 80 χρόνια, παρά τη μεγάλη γεωγραφική μας απόσταση, συνεχίζουμε και υπερασπίζουμε τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες: τη δημοκρατία, τα δικαιώματα του ανθρώπου αλλά και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, την απαγόρευση της απειλής της χρήσης βίας, όπως ρητά ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών.

Και βέβαια, τον απόλυτο σεβασμό που πρέπει να έχουμε ο καθένας για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των άλλων κρατών. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι οποίες επιμένουν να διατηρούν απειλή πολέμου, παρεμβαίνουν σε άλλα κράτη, αρνούνται να κατανοήσουν ότι η εποχή της πολιτικής των κανονιοφόρων ανήκει σε προηγούμενους αιώνες.

Και βέβαια, συνάπτουν ανυπόστατες και παράνομες συμφωνίες καθορισμού θαλασσίων ζωνών που βασίζονται σε ιδεολογήματα που ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, και όχι της νομιμότητας.

Και μάλιστα, συγχρόνως, αμφισβητούν Συμφωνίες-υποδείγματα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, όπως η Συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τον τρόπο με τον οποίο η Αυστραλία αντιμετωπίζει το Δίκαιο της Θάλασσας και την UNCLOS, διότι υπάρχει ευρεία ταύτιση απόψεων μεταξύ μας, όπως και ταύτιση απόψεων για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Άλλωστε, η προσήλωση της Αυστραλίας στην εφαρμογή της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας αντικατοπτρίζεται και σε μία σειρά Συμφωνιών που έχετε υπογράψει, αγαπητή κυρία Υπουργέ. Νομίζω η τελευταία ήταν με το Ανατολικό Τιμόρ.

Και εμείς από την πλευρά μας έχουμε επιλύσει με επιτυχία σχεδόν όλα τα διμερή ζητήματα με τους γείτονές μας, την Ιταλία, την Αίγυπτο, ενώ με την Αλβανία συμφωνήσαμε να παραπέμψουμε τη διαφορά μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Όλες αυτές οι Συμφωνίες επιτρέπουν την απρόσκοπτη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της χώρας μας και των άλλων χωρών με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Κατά τις συνομιλίες μας είχα, επίσης, την ευκαιρία να ενημερώσω την κυρία Υπουργό γενικά για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.

Επίσης, να συζητήσουμε για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αυστραλίας, για τα ζητήματα που αφορούν στον Ινδο – Ειρηνικό, συζήτηση την οποία θα συνεχίσουμε και κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας.

Συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, επίσης, στους διεθνείς οργανισμούς για την από κοινού αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων, όπως την κλιματική αλλαγή και την πανδημία του κορονοϊού.

Προσβλέπω στη στενή συνεργασία με την Αυστραλία για τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, και θα ήθελα να πω ιδίως για τα θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στο οποίο η Αυστραλία καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια.

Και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, και το διατύπωσα αυτό, για τη συνεργασία μας στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όσον αφορά στις υποψηφιότητες και ιδίως τις υποψηφιότητες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου όπως ξέρετε η Ελλάδα διεξάγει μια εκστρατεία για την εκλογή της για την περίοδο 2025-26.

Ευχαρίστησα την αγαπητή συνάδελφο για την υποστήριξη της Αυστραλίας, αλλά την παρακάλεσα και για τη βοήθειά της στις χώρες του Ειρηνικού, στις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, στις οποίες προφανώς η Αυστραλία έχει πολύ καλύτερη πρόσβαση από εμάς.

Επίσης, θα ήθελα να πω ότι είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για την αμοιβαία συνεργασία μας στο πλαίσιο της εκλογής στην κατηγορία Α και Β του ΙΜΟ, του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Όπως και στην αμοιβαία υποστήριξή μας σε υποψηφιότητες στην UNESCO. Και θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να ευχαριστήσω θερμά την Αυστραλία για την υποστήριξη που μας έδωσε για την εκλογή μας στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Νομίζω ότι είναι μια Επιτροπή στην οποία η Ελλάδα δικαίως εξελέγη. Και εμείς με τη σειρά μας υποστηρίξαμε την Αυστραλία στην Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή.

Διαπιστώσαμε, κατά τη συζήτησή μας, ότι υπάρχει μεγάλο έδαφος για περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών μας σχέσεων μετά τη σημαντική αυστραλιανή επένδυση στην Ελλάδα στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Ελπίζουμε, επίσης, και σε εκμετάλλευση επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν στον τουρισμό, τις μεταφορές, την ενέργεια, την πράσινη οικονομία, τη μεταποίηση.

Και επίσης, συμφωνήσαμε η πρώτη μετά από δέκα χρόνια συνάντησή μας, αγαπητή κυρία συνάδελφε, να είναι η έναρξη μιας σειράς στενών επαφών μεταξύ των δύο χωρών μας, επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας, επίσκεψης του Πρωθυπουργού, συναντήσεις δικές μας, επίσης επαφές των νομικών, των επιστημόνων των δύο υπουργείων στα θέματα του Δικαίου της Θάλασσας και της εξέλιξης της UNCLOS.

Και πάλι σας ευχαριστώ θερμά για τη σημερινή σας παρουσία και την επίσκεψή σας, την οποία οφείλω να σας πω ότι περίμενα και εγώ και η χώρα μου με πολύ μεγάλη χαρά.

Και πάλι θερμά καλώς ήρθατε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα Αθήνα 

Μητσοτάκης σε Πούτιν: Η Τουρκία δεν περιορίζεται σε εμπρηστική ρητορική αλλά προβαίνει και σε επιθετικές ενέργειες

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: