“Από τη στιγμή που έχουμε συζητήσει με τους Έλληνες, η αμερικανική προσφορά δεν είναι πλέον στο τραπέζι”, λέει το Παρίσι

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves le Drian με την υπουργό Εξωτερικών της χώρας Φλορένς Παρλί στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Παρίσι. EPA, GONZALO FUENTES / POOL




Μετά το προηγούμενο της ανατροπής του συμβολαίου των γαλλικών υποβρυχίων με την Αυστραλία και με αφορμή την προχθεσινή ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών για την έγκριση πώλησης τεσσάρων φρεγατών μάχης Lockheed Martin 6,9 δις δολαρίων, το γαλλικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων:

«Από τη στιγμή που έχουμε συζητήσει με τους Έλληνες, η αμερικανική προσφορά δεν είναι πλέον στο τραπέζι… Υπογράψαμε και το συμβόλαιο με τους Έλληνες. Η αρχική του έγινε πριν από λίγες ημέρες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός σύμφωνα με την The Local France.

Πηγή στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας σχολίασε ότι «η συμφωνία βρίσκεται σε εξέλιξη και προχωράει… Έχει γίνει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Έχει ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Έλληνα Πρωθυπουργό».

Υπενθυμίζουμε ότι ανακοίνωση της Υπηρεσίας Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency, DSCA) του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (10/12) με τίτλο: «Greece-Multi-Mission Surface Combatant (Hellenic Future Frigate (HF2))» αναφέρεται στην απόφαση του State Department, να εγκρίνει μία ενδεχόμενη πώληση στρατιωτικού υλικού στο Εξωτερικό, στην Ελληνική Κυβέρνηση, Πλοίων Επιφανείας Πολλαπλών Αποστολών (Mulit-Mission Surface Combatant ships) και του σχετικού εξοπλισμού κόστους περίπου 6,9 δις δολαρίων.

Όπως αναφέρεται, η DSCA ενημέρωσε σχετικά το Κογκρέσο.

Σύμφωνα με την Ανακοίνωση, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ζητήσει να αγοράσει τέσσερα (4) Πλοία Επιφανείας Πολλαπλών Αποστολών (Mulit-Mission Surface Combatant ships) και τον σχετικό εξοπλισμό τους και την σχετική υποστήριξή τους

Η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, συμβάλλοντας στην βελτίωση της ασφάλειας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ, ο οποίος είναι ένας σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη.

Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές, παρέχοντας της αποτελεσματική αποτρεπτική ικανότητα μάχης για την προστασία των θαλάσσιων συμφερόντων και της υποδομής, υποβοηθώντας την στρατηγική της θέση στη Νότια Πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Αυτή η σύμβαση πώλησης, η οποία θα συναφθεί με τον νικητή ενός διεθνούς διαγωνισμού για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών κλάσης ΜΕΚΟ του Ελληνικού ΠΝ, θα αυξήσει την σταθερότητα και την θαλάσσια ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και θα συνεισφέρει στην ασφάλεια και τους στρατηγικούς στόχους του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Η Ελλάδα συμβάλλει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο καθώς και στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της θαλάσσιας πειρατείας.

Η Ελλάδα δεν θα έχει δυσκολία να εντάξει αυτό τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες στις Ένοπλες Δυνάμεις της. Η προτεινόμενη πώληση αυτού το εξοπλισμού και της υποστήριξης, δεν θα αλλοιώσει την βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: The Local FranceFrance-Greece frigate deal going ahead despite US offer: Paris

Μπήκαν οι υπογραφές στο προσύμφωνο για τις Belh@rra: Το παρασκήνιο των ανακοινώσεων και οι συμπτώσεις…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: