Ανοίγει ο δρόμος για μειωμένο ΦΠΑ στα ακίνητα και τα νησιά

Καταστήματα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Τη δυνατότητα κατάργησης του ΦΠΑ στα ακίνητα έχει πλέον η κυβέρνηση μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο χθεσινό Ecofin.

Συγκεκριμένα ο ΦΠΑ στα ακίνητα είναι ήδη παγωμένος και όπως φαίνεται θα παραμείνει μέχρι και το 2024. Από τον Ιανουάριο του 2025 η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να τον επαναφέρει, να τον περιορίσει, ακόμα και να τον μηδενίσει.

Με τη συμφωνία δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη-μέλη στην πολιτική ΦΠΑ, ενώ σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνεται ότι η πρόταση Οδηγίας, όπως υιοθετήθηκε, «κατοχυρώνει σε μόνιμη βάση τη δυνατότητα της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου».

Ακίνητα

Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει την αναστολή του ΦΠΑ 24% στα ακίνητα μέχρι και το 2024. Από εκεί και πέρα και συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου 2025, ο συντελεστής ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μπορεί να καταργηθεί ανάλογα με την πολιτική της ελληνική κυβέρνησης ή τις δημοσιονομικές συνθήκες. Μάλιστα η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να επιλέξει εάν θα εφαρμόσει στις μεταβιβάσεις νέων οικοδομών μειωμένο συντελεστή 13% ή ακόμη και μηδενικό όπως ισχύει σε άλλες χώρες της Ε.Ε.. Ειδικότερα όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει για την αγορά ακινήτων παρεκκλίσεις που εφαρμόζουν για την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ άλλα κράτη-μέλη.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην οικοδομή η οποία τους τελευταίους μήνες κινείται με υψηλές ταχύτητες αλλά και να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό.

O ΦΠΑ 24% επιβλήθηκε στις αγοραπωλησίες ακινήτων το 2006 και αφορούσε ακίνητα με άδεια οικοδομής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, με εξαίρεση την αγορά πρώτης κατοικίας.

Το 2019 η κυβέρνηση με στόχο να τονώσει την οικοδομική δραστηριότητα και να ξεμπλοκάρει το στοκ των 100.000 ακινήτων προχώρησε στην αναστολή του ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022 η οποία περιλαμβάνει τόσο περιπτώσεις νέων αδειών όσο και παλιές άδειες που εκδόθηκαν από 1η Ιανουαρίου 2006.

Συντελεστές στα νησιά

Για τα νησιά του Αιγαίου κατοχυρώνεται σε μόνιμη βάση η δυνατότητα της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Αυτή τη στιγμή πέντε νησιά του Αιγαίου τα οποία συνδέονται με τις μεταναστευτικές ροές συνεχίζουν να έχουν μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ (Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος), και θα συνεχίσουν να έχουν για όσο καιρό υφίστανται δομές υποδοχής αιτούντων άσυλο.

Με τις αλλαγές που αποφασίστηκαν η Ελλάδα αφενός μπορεί να διατηρήσει τις εκπτώσεις στα πέντε νησιά αλλά και να το επεκτείνει σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Επίσης αλλαγές προβλέπονται σε:

Αγροτικά μηχανήματα και προϊόντα: Από το 2025 θα επιτρέπεται η εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα (13% αντί 24% με τα σημερινά δεδομένα), εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Μειωμένος ΦΠΑ θα μπορεί να ισχύσει επίσης στο βαμβάκι, στα φυτοφάρμακα και λιπάσματα.

Ιατρικά είδη: Δίνεται δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών σε ηλιακά πάνελ, βρεφικές πάνες, μάσκες χειρουργικές,  καθώς και απαλλαγή ΦΠΑ σε είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, καθώς και ιατρικό εξοπλισμό και αναπηρικά είδη.

Με πληροφορίες από Capital

Πόθεν έσχες: Παράταση έως 31 Ιανουαρίου για την υποβολή των δηλώσεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: