Αναμφίβολα, το 2022 θα είναι συναρπαστικό στη Ντάουνινγκ Στριτ… Ο Μπόρις Τζόνσον στον δρόμο της …θυσίας

File photo Δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Sky News, δείχνει ότι το 56% των Βρετανών θέλει ο Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί και μόλις το 27% υποστηρίζει ότι πρέπει να παραμείνει στη θέση του, ενώ αναποφάσιστο δηλώνει το 17% των ερωτηθέντων. EPA, FACUNDO ARRIZABALAGA, POOL μέσω ΚΥΠΕ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική

Μόλις πριν από δύο χρόνια ο Μπόρις Τζόνσον φαινόταν ασυναγώνιστος. Στις βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου 2019 ο Βρετανός Πρωθυπουργός είχε σαρώσει με το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα που είχαν καταφέρει οι Τόρις μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Τότε ο ΜπόΤζο, όπως τον αποκαλούν οι συμπατριώτες τους, είχε βάλει τέλος σε πολλά χρόνια πολιτικής αστάθειας υπό την προκάτοχό του Τερέζα Μέι.

Σήμερα όμως , ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης φαίνεται να αντιμετωπίζει μια μοίρα παρόμοια με αυτή της προκατόχου του. Η Τερέζα Μέι σκόνταψε στο Brexit και έγινε παρελθόν. Ο Τζόνσον φαίνεται να ακολουθεί το δρόμο της, έχοντας πέσει στον τοίχο του Covid .

Οι Τόρις υπέστησαν την περασμένη Πέμπτη μια ταπεινωτική ήττα σε μια περιφέρεια στην κεντρική Αγγλία που θεωρείτο προπύργιο για δεκαετίες του κόμματος- στις εκλογές για την αναπλήρωση μιας έδρας στη Βουλή Σημειώνεται ότι το 2019 οι Τόρις είχαν κερδίσει την έδρα με διαφορά 23.000 ψήφων.

«Μπόρις Τζόνσον, το πάρτι τέλειωσε», τόνισε η υποψήφια των Φιλελευθέρων Χέλεν Μόργκαν ,που κέρδισε στις εκλογές. Αναφερόταν ,μεταφορικά, σε ένα πάρτι που διοργανώθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ πριν ένα χρόνο και ενώ το Λονδίνο βρισκόταν σε αυστηρό lockdown.

  • Πήγαινε για 10 χρόνια κυριαρχίας

Το «πάρτι» φαίνεται όντως να τελειώνει για τον Μπόρις Τζόνστον ενώ -μέχρι πρόσφατα φαινόταν ξεκάθαρα ότι πήγαινε για τουλάχιστον δέκα χρόνια κυριαρχίας, με μια ριζική αναδιοργάνωση της βρετανικής πολιτικής.

Μετά ήρθε η πανδημία και όλες οι πολιτικές στρατηγικές του Βρετανού πρωθυπουργού εξαφανίστηκαν .

Τις τελευταίες ημέρες, ο Μπόρις Τζόνσον υπέστη και τη μεγαλύτερη εσωκομματική εξέγερση της θητείας του. Και τώρα βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση με την τέως πρωθυπουργό Τερέζα Μέι που μετά από τρία χρόνια στη Ντάουνινγκ Στέητ ,έσπασε σαν κλαδάκι λόγω Brexit.

Η Μέι δεν μπόρεσε να διαπραγματευτεί μια συμφωνία εξόδου από την ΕΕ για νακερδίσει την πλειοψηφία στη χώρα της.Και τότε ο Μπόρις Τζόνσον εισέβαλε στην εξουσία και στη συνέχεια απέδειξε τι μπορούσε να κάνει με σύνθημα: «Κάντε να γίνει το Brexit ».

Αλλά τώρα η πανδημία έχει πάρει τη θέση της – ως μια μόνιμη κρίση που επισκιάζει τη βρετανική πολιτική με ολοένα και νέους τρόπους και στην οποία αυτός ο πρωθυπουργός είναι απελπιστικά μπλεγμένος. Ο Covid αποκάλυψε τις πολιτικές αδυναμίες του Μπόρις Τζόνσον , τόσο αλύπητα όσο το Brexit της Τερέζα Μέι.

Ο Τζόνσον παρουσιάζει τώρα νέες στρατηγικές για τον Covid ξανά και ξανά, αποτυγχάνοντας οικτρά.Δείχνει ανίκανος να αντιμετωπίσει την πανδημία .

Η αιτία απλή: Από την αρχή της κρίσης του κορονοιού, ο Τζόνσον έχει επανειλημμένα δημιουργήσει την εντύπωση ότι δεν παίρνει σοβαρά υπόψη τον έλεγχο της νόσου. Το σκάνδαλο του Χριστουγεννιάτικου πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ πριν από ένα χρόνο, κοστίζει τώρα στους Συντηρητικούς τη συνολική συμπάθεια των ψηφοφόρων τους. Το 68% των πολιτών θεωρουν τον Τζόνσον «ψεύτη».

Αλλά και οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι ετοιμάζονται να τον καρατομήσουν πολιτικά για να ανακτήσει το κόμμα την εκτίμηση των ψηφοφόρων. Άλλωστε, οι Τόρις έχουν δείξει ότι παραδοσιακά είναι αδίστακτοι με τα αφεντικά τους. Αν δεν παραδοθούν, τους πετάνε στον κάλαθο της ιστορίας.

Οπως έκαναν με τον Τζέιμς Κάμερον, την Τερέζα Μέι και τόσους άλλους Συντηρητικούς πρωθυπουργούς στην ιστορία. Αναμφίβολα, το 2022 θα είναι συναρπαστικό στη Ντάουνινγκ Στριτ…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Το “ερώτημα” Σόλτς: Η Σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει στην Ευρώπη, λόγω της αδυναμίας της κεντροδεξιάς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: