Ακόρεστος ο ταλιμπανισμός της Αγκυρας: Μετέτρεψαν σε τζαμί, ναό του 12ου αιώνα στην Αδριανούπολη, παραμονή Χριστουγέννων

Η Αγία Σοφία του Αίνου




Σε μία νέα προκλητική κίνηση προχώρησε η Τουρκία, καθώς ακόμα ένα χριστιανικό μνημείο, η Αγία Σοφία του Αίνου στην Αδριανούπολη, -βυζαντινός ναός του 12ου αιώνα- μετατράπηκε σε τζαμί, και μάλιστα παραμονή Χριστουγέννων.

Η κίνηση μεγαλώνει τη λίστα των ναών εκείνων της ορθοδοξίας και της πε΄ριοπτης βυζαντινής αρχιτεκτονικής που μετατρέπονται σε μουσουλμανικούς χώρους λατρείας, μετά την Αγία Σοφία στην Πόλη, την Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα, αλλά και τη Μονή της Χώρας.

 

Αναμεταδίδοντας την είδηση στο χθεσινοβραδινό (Τρίτη 28/12) η ΕΡΤ φιλοξένησε και την εκτίμηση του Οθωμανολόγου  Δημήτρη Σταθακόπουλου, ο οποίος τονίζει.

«Ότι η λειτουργία του ναού ξεκίνησε ως τζαμί στις 24 Δεκεμβρίου δηλαδή την παραμονή των Χριστουγέννων σαφώς και έχει έναν συμβολικό χαρακτήρα για να θίξει- αυτό θέλει- το αίσθημα, το συναίσθημα και κυρίως την ιστορική μνήμη».

Στα εγκαίνια παρέστη ο Πρόεδρος της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς, στενός συνεργάτης του Ερντογάν, ο οποίος είχε «πρωταγωνιστήσει» στην περυσινή μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης κρατώντας ένα ξίφος.

Πανηγύρισε μάλιστα την όλη εκδήλωση γράφοντας:

«Το τέμενος της Αγίας Σοφίας επανενώθηκε με την κοινότητα μετά από 56 χρόνια. Είθε ο παντοδύναμος Αλλάχ να εισακούει τις προσευχές από τους μιναρέδες μας. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν στην αναστήλωση».

Σημείωση: Τα 56 χρόνια αφορούν σε εργασίες αναστήλωσης.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, orthodoxianewsagency

Απαράδεκτες οι αξιώσεις της Μόχας για μη επέκταση ΕΕ – ΝΑΤΟ προς ανατολάς διαμηνύει ο Μπορέλ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: