46 χρόνια από το πρώτο κτύπημα της 17Ν: Ο σταθμάρχης της CIA πέφτει νεκρός από τις σφαίρες τρομοκρατών [video]

File Photo Εντύπωση προκαλεί πως η ταυτότητα και όλα τα στοιχεία του Ρίτσαρντ Γουέλς είχαν δημοσιευτεί σε ελληνική αγγλόφωνη εφημερίδα Screenshot via YouTube video Mega Tv




Ήταν παραμονές Χριστουγέννων του 1975. Η είδηση της δολοφονίας κάποιου Αμερικανού Διπλωμάτη που άκουγε στο όνομα Ρίτσαρντ Γουέλς αναστατώνει την βρεφικής μεταπολιτευτικής ηλικίας Ελλάδα.

Οι «σεναριογράφοι» πιάνουν αμέσως εργασία. Η εφημερίδα, την επομένη, «ΤΑ ΝΕΑ» έχει για πρωτοσέλιδο τίτλο της: «Τρεις Μελαμψοί Ξένοι Εκτέλεσαν τον Αρχηγό της CIA»… Όλοι βαθιά νυχτωμένοι!

Η δολοφονία του σταθμάρχης της CIA στην Ελλάδα, Ρίτσαρντ Γουέλς, ήταν το πρώτο χτύπημα της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» που θα απασχολήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επόμενες τρεις δεκαετίες.
Το αμερικανικό ανεξάρτητο πολιτικό περιοδικό «Counter Spy», είχε αποκαλύψει την ιδιότητα του Ρίτσαρντ Γουέλς, ως σταθμάρχη της CIA στο Περού.

Η εμπλοκή του Γουέλς στα εσωτερικά της λατινοαμερικάνικης χώρας, στην ανατροπή της κυβέρνησης και στην επιβολή στρατιωτικού νόμου προκάλεσε αίσθηση. Τον Ιούλιο του 1975 ο Γουέλς είχε έρθει στην Ελλάδα ως επικεφαλής του κλιμακίου της CIA με την επίσημη ιδιότητα του βοηθού του αμερικανού πρέσβη. Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιά η εφημερίδα «Athens News» δημοσιεύει λίστα με ονόματα στελεχών της CIA που δρουν στην Αθήνα· πρώτο είναι του Ρίτσαρντ Γουέλς!

Άλλαξε αριθμό τηλεφώνου…

Τα «ΝΕΑ» έγραφαν τότε: «Στον Γουέλς, δεν άρεσε φυσικά η κοινοποίηση της ταυτότητας και των στοιχείων του, δεν έκρινε όμως σκόπιμο να αλλάξει κατοικία. Όταν δημοσιεύθηκε το όνομα και το τηλέφωνό του, στις εφημερίδες, ενοχλήθηκε ιδιαίτερα και είχε ζητήσει να του αλλάξουν αριθμό τηλεφώνου».

Το μοιραίο βράδυ ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζακ Κιούμπις παρέθεσε χριστουγεννιάτικη δεξίωση στην οικία του. Καλεσμένοι είναι και ο Ρίτσαρντ Γουέλς με τη γερμανίδα σύζυγό του, Μαρία Χριστιάνα. Λίγο μετά τις 22:00, αποχωρούν από την οικία του πρέσβη με μαύρη Buik και κατευθύνονται προς την οικία τους στην οδό Βασιλίσσης Φρειδερίκης 5, στο Ψυχικό. το αυτοκίνητο σταμάτησε μπροστά από την κλειστή αυλόπορτα. Το ζευγάρι κατεβαίνει και πριν καλά καλά ο Γουέλς προλάβει να κλείσει την πόρτα του αυτοκινήτου, εμφανίζονται τρεις άνδρες με καλυμμένα πρόσωπα. Φωνάζουν «Ψηλά τα χεριά!» και πυροβολούν, τρεις φορές, κατά του Αμερικανού. Μία από τις σφαίρες τον βρίσκει στην καρδιά. Ο Ρίτσαρντ Γουέλς πέφτει νεκρός. Η σύζυγός του τρέχει πανικόβλητη προς το σπίτι τους ενώ οι δράστες διαφεύγουν με ένα μπλε FIAT 124. Εκείνο το βράδυ της 23 Δεκεμβρίου του 1975 η «17 Νοέμβρη» άρχιζε την αιματοβαμμένη σταδιοδρομία της…
Μετά τη σύλληψη των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης, το καλοκαίρι του 2002 αποκαλύφθηκε από ομολογίες ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ήταν ο εκτελεστή του Ρίτσαρντ Γουέλς.

Με πληροφορίες από ethnos.gr

«Abandoned Beauties», ανθρώπινες κατασκευές που ξέχασε ο Χρόνος: Από MIG στη Σαχαλίνη έως κάστρα στα Highlands [photo]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: