Nεκρός 25χρονος Έλληνας σε κρατητήρια της Γερμανίας: Βίντεο σοκ από την βίαιη σύλληψη

File Photo Η στιγμή της σύλληψης του Γιώργου Ζαντιώτη, ο οποίος φαίνεται αριστερά Screenshot via twitter video, facebook




Την τελευταία του πνοή έφησε o 25χρονοςΈλληνας μετανάστης στη Γερμανία Γιώργος Ζαντιώτης, ο οποίος είχε συλληφθεί στο Βούπερταλ της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο νεαρός έχασε τις αισθήσεις του και λίγο αργότερα πέθανε κατά τη διάρκεια αιματολογικής εξέτασης για ναρκωτικά και αλκοόλ από τις γερμανικες Αρχές. Μάλιστα, για το περιστατικό έγινε πορεία με σύνθημα: «Δεν θα σιωπήσουμε, ήταν δολοφονία» ενώ υπάρχουν και πολιτικές παρεμβάσεις.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει ερωτήματα αλλά και αντιδράσεις, ενώ το φως της δημοσιότητας έχει δει και ένα βίντεο από τη βίαιη σύλληψη του νεαρού, το οποίο φέρεται να τράβηξε η αδερφή του. Στο βίντεο ακούγεται μια κοπέλα να απευθύνει εκκλήσεις προς του αστυνομικούς, λέγοντας ότι δεν έχει κάνει κάτι. Αδιευκρίνιστο παραμένει, γιατί η αστυνομία του Βούπερταλ κοινοποίησε την υπόθεση μετά από παρέλευση μίας σχεδόν εβδομάδας ενώ η οικογένειά του δεν έχει δει ακόμα τη σορρό του 25χρονου.

 

Στην επιτροπή εσωτερικών υποθέσεων του κοινοβουλίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, η υπόθεση του τραγικού θανάτου του 24χρονου Γιώργου Ζαντιώτη που πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στα κρατητήρια του Βούπερταλ λίγες ώρες μετά τη βίαιη σύλληψή του από τους αστυνομικούς.

Το βίντεο από την σύλληψη του νεαρού άνδρα που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στα social media εξαιτίας της βίας που χρησιμοποιούν σε βάρος του οι αστυνομικοί, θυμίζοντας έντονα το εφιαλτικό τέλος του George Floyd τον Μάιο του 2020, έχει καταγραφεί από την αδελφή του με την οποία ο νεαρός φαίνεται να είχε έναν έντονο διαπληκτισμό με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση των αρχών.

Τι λέει η γερμανική αστυνομία

Σύμφωνα με την αστυνομική αστυνομική Διεύθυνση του Βούπερταλ ο 25χρονος Γιώργου Ζαντινιώτη βρισκόταν σε ταξί μαζί με την 34χρονη αδερφή του, μέσα στο οποίο διαπληκτίστηκε και μάλιστα χειροδίκησε σε βάρος της, με αποτέλεσμα να την τραυματίσει. Η διαμάχη τους μεταφέρθηκε από το όχημα του ΤΑΧΙ στο δρόμο. Ο οδηγός του ταξί ειδοποίησε την αστυνομία για το συμβάν και επιτόπου έσπευσε αστυνομική περίπολος. Κατά την καταγραφή του συμβάντος, επετέθη σε μία αστυνομικό, την οποία έριξε στο έδαφος.

 

Ένας δεύτερος αστυνομικός προσπάθησε να τον ακινητοποιήσει, αλλά ο 25χρονος πρόβαλε αντίσταση στη σύλληψή του, τραυματίζοντας ελαφρά δύο αστυνομικούς. Κλήθηκαν προς ενίσχυση και άλλοι αστυνομικοί, με τη βοήθεια των οποίων ο 25χρονος συνελήφθη και προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα.

Είχε χειρουργηθεί – Τι λέει η εργοδότρια του 25χρονου

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται ότι ο θανών είχε χειρουργηθεί πολύ πρόσφατα και ότι πέθανε εξαιτίας της βίας που του ασκήθηκε από τους Γερμανούς αστυνομικούς.

Στην εκπομπή Tlive στον ALPHA μίλησε ξεσπώντας σε λυγμούς η εργοδότρια του μετανάστη που έχασε τη ζωή του, καθώς δούλευε στο εστιατόριό της. Ο άτυχος νέος, μάλιστα, είχε κάνει μια επέμβαση στο στομάχι για τοποθέτηση γαστρικού διακτύλιου πρόσφατα και φέρεται να δέχτηκε κάποια χτυπήματα όπως φαίνεται και σε βίντεο που κυκλοφορεί. «Για αυτό δεν μπορώ να μιλήσω, είναι θέματα του δικαστή», τόνισε η εργοδότριά του.

«Ο Γιώργος ήταν το καλύτερο παιδί. Ηταν με το χαμόγελο και όλοι οι πελάτες τον αγαπούσαν. Τον αγαπούσαμε και εμείς, ο άντρας μου τον είχε σαν παιδί του. Έξι χρόνια δούλευε σε εμάς μαζί με τη μαμά του και τον ξέρω από εννέα ετών» τονίζει η κ. Χριστίνα με δάκρυα στα μάτια.

«Δεν είχε δώσει ποτέ δικαιώματα. Ήταν από τα καλύτερα παιδιά που έχω γνωρίσει. Ο καλύτερος εργάτης στο μαγαζί μου. Για μένα ο Γιώργος δεν έφταιγε σε κάτι» συμπλήρωσε.

Τι λέει το ελληνικό  ΥΠΕΞ

Αναφορικά με τον θάνατο Έλληνα πολίτη, ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση από τις γερμανικές αρχές, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο, καθώς και το γενικό προξενείο στο Ντίσελντορφ παρέχουν από την πρώτη στιγμή προξενική συνδρομή στους οικείους του, αναφέρουν διπλωματικές πηγές από την Αθήνα.

Οι ελληνικές αρχές στη Γερμανία βρίσκονται επίσης σε επαφή με τις αρμόδιες γερμανικές αρχές, από τις οποίες αναμένεται να επιτελέσουν το έργο τους, επισημαίνουν.

Παρέμβαση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ ζητάει σε ανακοίνωσή του να διευκρινιστούν άμεσα οι συνθήκες θανάτου του Έλληνα μετανάστη στο Βούπερταλ.

«Ο θάνατος του 24χρονου Έλληνα εργαζόμενου σε αλυσίδα fast food, που βρισκόταν υπό κράτηση σε αστυνομικό τμήμα του Βούπερταλ, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Οι γερμανικές αστυνομικές αρχές αρνούνται προς το παρόν να δώσουν διευκρινίσεις για τις συνθήκες θανάτου του νεαρού Έλληνα, αρνούνται στην οικογένεια να δει τη σορό του παιδιού, ενώ ακόμα είναι άγνωστο αν πραγματοποιήθηκε νεκροψία ή όχι. Όλη αυτή η κωλυσιεργία, όπως είναι λογικό, δημιουργεί σοβαρές υποψίες συγκάλυψης των γεγονότων που οδήγησαν στον θάνατο του νεαρού». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Κ. Ευρώπης του ΚΚΕ και προσθέτει:

«Ταυτόχρονα, τόσο το βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα όσο και οι ζωντανές μαρτυρίες κατά την ώρα της σύλληψής του, αποδεικνύουν την ένταση του αυταρχισμού και της κρατικής βίας από τη γερμανική αστυνομία. Οι μετανάστες γίνονται ανά τακτά διαστήματα αποδέκτες βίαιης και ρατσιστικής αντιμετώπισης των αστυνομικών αρχών, αλλά και φασιστικών συμμοριών, ενώ εύκολα και γρήγορα “τυλίγονται σε μια κόλλα χαρτί” κατηγορούμενοι για εγκληματική και επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια συμπεριφορά. Όσοι διαμαρτύρονται, όσοι αγωνίζονται, όσοι διεκδικούν και αντιδρούν στην πολιτική τους, θεωρούνται “εγκληματίες”».

«Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας προωθείται το τελευταίο διάστημα αντιδραστικός νόμος ενάντια στις συναθροίσεις. Η πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων είναι αυτή της ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών, του αυταρχισμού, του φακελώματος. Στόχος τους είναι ο εκφοβισμός, το χτύπημα και των λαϊκών ελευθεριών, που έχουν απομείνει η δημιουργία υποταγμένων εργαζομένων. Έχουν στόχο τον περιορισμό των διαδηλώσεων και την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία» σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει:

«Είναι ενδεικτικό ότι ενώ οι ελληνικές αρχές έχουν ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή για το θάνατό του κι ενώ έχει μεσολαβήσει η δημοσιοποίηση του βίντεο με την απάνθρωπη στάση της αστυνομίας απέναντι στον Έλληνα μετανάστη, πέντε μέρες αργότερα δεν έχουν καν τοποθετηθεί. Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ζητήσει άμεσα εξηγήσεις από την γερμανική κυβέρνηση για τις πραγματικές αιτίες και τις συνθήκες του θανάτου του και να καταδικάσει την κτηνώδη μεταχείρισή του. Απαιτούμε να διευκρινιστούν άμεσα οι συνθήκες θανάτου του νεαρού μετανάστη και να αποδοθούν ευθύνες, όπου αυτές υπάρχουν. Για το σοβαρό αυτό ζήτημα ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πραγματοποίησε τηλεφωνικό διάβημα στην πρέσβειρα της Ελλάδας στη Γερμανία».

Με πληροφορίες από tvxs.gr, APE-MPE
Αθήνα, Ελλάδα

Από ισχαιμικό επεισόδιο λόγω των πολλαπλών κακώσεων κατέληξε ο Ζακ Κωστόπουλος, κατέθεσε ο ιατροδικαστής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: