Τι θα ισχύει από Δευτέρα σε θεάματα, σούπερ μάρκετ, εστίαση: Εξειδικεύει τα νέα μέτρα στις 9:30 ο Υπ. Υγείας

File Photo: Η οδός Σταδίου στολισμένη για τα Χριστούγεννα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ/STR




Σε νέο κλοίο εισέρχονται οι ανεμβολίαστοι πολίτες μετά τα χθεσινά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό μήνυμά του, ενώ ο εμβολιασμός με τρίτη δόση για τους άνω των 60 καθίσταται «υποχρεωτικός» υπό την έννοια ότι  μετά την παρέλευση εξαμήνου από την 2η δόση το πιστοποιητικό και τα απορρέοντα από αυτό προνόμια, θα χάνονται.

Τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες θα εξειδεικύσει στις 9:30 το πρωί από το υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Θάνος Πλεύρης.

Με βάση τα όσα εξήγγειλε χθες ο κ. Μητσοτάκης, οι κανόνες δημόσιας υγείας και πρόσβασης σε συγκεκριμένες δραστηριότητες διαμορφώνεται, από τη Δευτέρα 22/11, ως εξής:

Στις αγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, λαϊκές και ζαχαροπλαστεία), στα φαρμακεία και τα ΜΜΜ για τις αστικές μετακινήσεις, είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και δεν απαιτείται έλεγχος covid pass. Μπορούν δηλαδή να έχουν πρόσβαση εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι.

Στα ΜΜΜ για τις υπεραστικές μετακινήσεις, στην εκπαίδευση, στους χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), στους χώρους λατρείας, στο λιανεμπόριο στα κομμωτήρια και στους ανοικτούς χώρους εστίασης είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα γίνεται έλεγχος covid pass. ‘Αρα πρόσβαση έχουν οι εμβολιασμένοι, οι νοσήσαντες και οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό PCR -RAPID test.

Στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι από τις 13/12 αναγκαία προϋπόθεση εισόδου για τους άνω των 60 ετών εμβολιασμένους πολίτες θα είναι η αναμνηστική δόση μετά την παρέλευση 7μήνου από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Για τους ανήλικους 4-17 ετών επιτρέπεται η είσοδος στους ανοικτούς χώρους εστίασης, στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα με επίδειξη self test.

Οι νέες προβλέψεις για την είσοδο και πρόσβαση σε χώρους και δραστηριότητες σε συνοπτικό πίνακα.

ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι σήμερα έχουν επιλέξει το εμβόλιο πάνω από 7 εκατομμύρια Έλληνες. «Τρεις στους τέσσερις ενήλικες. Ωστόσο, 575.000 συμπολίτες άνω των 60 παραμένουν απροστάτευτοι και ξέρουμε ότι αυτούς χτυπά πιο σοβαρά ο ιός. Ενώ σχεδόν 1,5 εκατ. της ίδιας ομάδας συμπλήρωσαν 6 μήνες από τον εμβολιασμό τους. Αν και προστατευμένοι γίνονται πιο ευάλωτοι, καθώς έχουν λιγότερα αντισώματα. Η επιστήμη, άλλωστε, μας προειδοποιεί ότι με τον καιρό η άμυνα του οργανισμού μας εξαντλείται. Συνεπώς, γίνεται καθοριστική και η ενισχυτική δόση του εμβολίου. Κι αυτό το στοιχείο είναι που συμπληρώνει τον κύριο στόχο μας: όλοι οι μεγαλύτεροι να κάνουν την πρώτη δόση και όλοι οι ήδη εμβολιασμένοι την τρίτη» επισήμανε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Σε αυτά τα δεδομένα κρύβεται και η αλήθεια για την πίεση στο Σύστημα Υγείας: σχεδόν εννέα στους δέκα ασθενείς που δοκιμάζονται, αυτή την ώρα, στις ΜΕΘ μας είναι ανεμβολίαστοι. Και όσοι νοσούν σοβαρά είτε δεν εμβολιάστηκαν καθόλου είτε δεν ενίσχυσαν την άμυνα του οργανισμού τους με την υπενθυμιστική δόση.

Πρόκειται, λοιπόν, πράγματι για πανδημία ανεμβολίαστων, αφού οι εμβολιασμένοι ακόμα και να νοσήσουν θα έχουν ήπιες συνέπειες. Σκεφτείτε ότι αν είχαμε τα ποσοστά θωρακισμένων ηλικιωμένων της Πορτογαλίας -και η Ελλάδα, θυμίζω, είναι δεύτερη στις μεγάλες ηλικίες στην Ευρώπη- οι διασωληνώσεις θα ήταν πέντε φορές λιγότερες.

Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας κρατούν ετοιμοπόλεμες τις δομές υγείας με υπεράνθρωπες προσπάθειες. Γι’ αυτό, μαζί με την ευγνωμοσύνη μου, επαναλαμβάνω τη δέσμευση πως θα σταθώ δίπλα τους. Αναγνωρίζοντας ότι μαζί, μέσα στην περιπέτεια, χτίζουμε το νέο ΕΣΥ που όλοι θέλουμε.

«Γυρίστε την πλάτη στους τσαρλατάνους»

Και κατέληξε: «Σας καλώ επίσης να γυρίσετε την πλάτη στον φόβο και σε κάθε τσαρλατάνο που, για τη δική του δημοσιότητα και προβολή, εμπορεύεται την άγνοια. Η απειθαρχία στις εκκλήσεις των ειδικών δεν είναι πράξη ”αντίστασης” στο κράτος, αλλά υποχώρηση της λογικής και του κοινού συμφέροντος. Παράδοση στο σκοτάδι και στον κίνδυνο.

Και επαναλαμβάνω: αν το σύνολο των μεγάλων ηλικιών εμβολιαστεί, ο κορονοϊός θα μετατραπεί σε ένα είδος εποχιακής γρίπης. Και αν όλοι τηρήσουμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής, τότε ίσως εξαφανιστεί. Με τη στάση του καθένα μας στο σπίτι, στη δουλειά, στις συναναστροφές μας, με το να γίνουμε οι ίδιοι φύλακες της υγείας μας».

ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ

Σκληρή απάντηση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έδωσε με δική του δήλωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ παράλληλα κατέθεσε τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ζήτησε την απομάκρυνσή του υπουργού Υγείας.

Ο κ. Τσίπρας επικέντρωσε τα πυρά του στον πρωθυπουργό λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δύο χρόνια διαχειρίζεται την πανδημία με διαγγέλματα». Ζήτησε να αλλάξει η στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας και να τοποθετηθεί νέος υπουργός «με κύρος και αποδοχή, προκειμένου να υλοποιήσει μια πολιτική έκτακτων μέτρων για τη προστασία της Δημόσιας Υγείας». Σημείωσε ότι «χρειάστηκαν 1.137 νεκροί για να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκκλησίες». Του χρέωσε την αποκλειστική ευθύνη για την «αποτυχία που σήμερα βιώνουμε», υποστήριξε ότι «χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα και όχι διαγγέλματα αυτοθαυμασμού» και κατέληξε ότι «εάν δεν θέλει ας αφήσει χώρο σε εμάς που θέλουμε και μπορούμε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στα νοσοκομεία: «Η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη τραγωδία και ο κος Μητσοτάκης την αντιμετωπίζει με διαγγέλματα. Χθες ξεπεράσαμε τους 17.000 νεκρούς. Κάθε εβδομάδα χάνεται ένα ολόκληρο χωριό. Νοσοκομεία και υγειονομικοί καταρρέουν, ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα ή διασωληνώνονται πρόχειρα εκτός ΜΕΘ, χειρουργεία αναστέλλονται. Η χώρα μας είναι πρώτη σε θανάτους ανά εκατ. κατοίκων σε όλη τη Δυτική Ευρώπη. Για όλα αυτά, η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο. Ανήκει σε αυτόν που πριν λίγο έκανε το 11ο στη σειρά διάγγελμα για να πει πως φταίνε πολλά και διάφορα, εκτός από τον ίδιο που διαχειρίζεται την πανδημία».

Επέρριψε στον πρωθυπουργό «την ευθύνη της αποτυχίας», υποστηρίζοντας: «Γιατί εδώ και δυο χρόνια, αντιμετωπίζει την πανδημία όχι με πράξεις, αλλά με διαγγέλματα. Γιατί εδώ και δυο χρόνια δεν ενισχύει το ΕΣΥ και τη πρωτοβάθμια φροντίδα. Γιατί ακόμα και οι ΜΕΘ που έφτιαξε είναι είτε πρόχειρες είτε υποστελεχωμένες. Έχει την ευθύνη, επίσης, γιατί δημιούργησε συνειδητά κλίμα ψευδούς επιτυχίας και χαλάρωσης. Όταν κάθε δύο μήνες πανηγύριζε πως νίκησε την πανδημία. Και όταν συνεχίζει να μιλά για πανδημία ανεμβολίαστων, λες και οι εμβολιασμένοι δεν νοσούν ή δεν μεταδίδουν. Και έχει ακέραια την ευθύνη για την αποτυχία στον εμβολιασμό. Γιατί ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να πείσει με τις λίστες Πέτσα. Γιατί όταν όλοι μετράμε θύματα, αυτός μετράει ψήφους. Και δεν τολμά να συγκρουστεί με το εκλογικό του ακροατήριο στην Εκκλησία και στα Σώματα Ασφαλείας. Χρειάστηκε να θρηνήσουμε 1.137 νεκρούς μέσα στο Νοέμβρη και να υπάρξει γενική κατακραυγή για να εξαγγείλει αυτό που προτείναμε και καταθέσαμε μάλιστα ως τροπολογία που καταψήφισε. Να γίνει δηλαδή υποχρεωτικό το τεστ για την είσοδο ανεμβολίαστων στις εκκλησίες.

Σε συλλήψεις θα προχωρά ο Εισαγγελέας για «προπαγανδιστές» αντιεμβολιαστές: Ισχύει ο νέος Π.Κ.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: