Θα ρίξουν και βιβλία στην πυρά; Νέα έρευνα εναντίον του Νομπελίστα Ορχάν Παμούκ για προσβολή του Κεμάλ και της σημαίας

FILE PHOTO: Ο Τούρκος Νομπελίστας Λογοτεχνίας Ορχάν Παμούκ. Photo via Facebook, @OrhanPamukAuthor




Νέα έρευνα εναντίον του νομπελίστα Ορχάν Παμούκ ξεκίνησε η τουρκική εισαγγελία κατηγορώντας τον για προσβολή του ιδρυτή του τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ και της τουρκικής σημαίας στο βιβλίο του ‘Νύχτες Πανούκλας’.

Ο κατήγορος δικηγόρος είχε υποβάλει ποινική μήνυση κατά του Ορχάν Παμούκ ισχυριζόμενος ότι υποκίνησε το μίσος και την εχθρότητα προσβάλλοντας τον Ατατούρκ στο βιβλίο του, ωστόσο η Γενική Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης αποφάσισε να μην ασκήσει δίωξη με το αιτιολογικό ότι δεν ήταν ευθεία προσβολή προς τον Ατατούρκ.

  • Ο κατήγορος δικηγόρος επανήλθε με νέα ένσταση τώρα και το εφημερεύον ποινικό ειρηνοδικείο ήρε την απόφαση της μη δίωξης με αποτέλεσμα η εισαγγελία ξεκίνησε εκ νέου έρευνα κατά του Παμούκ.

Πάντως ο γνωστός Τούρκος πιανίστας Φαζίλ Σάι αντέδρασε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέροντας:

“Ο Ορχάν Παμούκ… Λήφθηκε απόφαση μη δίωξης εναντίον του, άνοιξε ξανά η ίδια έρευνα. Αυτό είναι ντροπή για αυτή τη χώρα. Είναι άγνοια και πρωτογονισμός. Είναι ντροπή για τον κόσμο. Αυτό που γίνεται σε έναν από τους πιο γνωστούς συγγραφείς του κόσμου είναι αναχρονισμός. Το έτος ήταν 2005, ο Ορχάν Παμούκ υπέγραψε όλα του τα βιβλία για μένα και του έδωσα τα άλμπουμ μου. Είμαι δίπλα σας σήμερα με την ίδια αλληλεγγύη. Θα ξεπεράσουμε αυτό το ρεζιλίκι. Θα προχωρήσουμε σε μια λαμπερή και σύγχρονη Τουρκία. Κανείς δεν χρειάζεται να συμφωνεί σε όλα με κανέναν”.

Αυτή τη φορά οι Κεμαλιστές κατηγορούν τον Ορχάν Παμούκ ότι προσβάλλει τον Ατατούρκ επειδή ο ήρωάς αξιωματικός στο βιβλίο του, ο Κολαγασί Καμίλ του οποίου η ιστορία θα του έδινε σπουδαίο ρόλο (επομένως υπονοούσε τον ιδρυτή του τουρκικού κράτους), είχε πάρει μια σημαία με το έμβλημα ελληνικού φαρμακείου και την κυμάτιζε έξω από το ταχυδρομείο.

Σύμφωνα με τους Κεμαλιστές, ο Παμούκ με αυτό το βιβλίο είναι σαν να δίνει το μήνυμα ότι η τουρκική σημαία είναι ψεύτικη και όλα όσα δημιούργησε ο Ατατούρκ είναι ψεύτικα.

Πάντως ο ίδιος ο Ορχάν Παμούκ είχε απαντήσει στις κατηγορίες ότι “σίγουρα δεν υπονοώ τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στο βιβλίο μου. Πρώτα απ `όλα, δεν υπάρχει αναφορά ότι ο κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου κυνηγούσε κοράκια όταν ήταν μικρός. Λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος μου για τα πουλιά, γι’ αυτό ασχολούμαι με το κοράκι στα βιβλία μου. Επειδή ήμουν αδύναμος όταν ήμουν μικρός και μου έλεγαν συνέχεια από την οικογένειά μου ότι είμαι σαν κοράκι. Δεν έχει καμία σχέση η τουρκική σημαία και το ελληνικό έμβλημα των φαρμακείων”.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΓΚ
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Γερμανικός Τύπος: “Θα επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα;”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: