Τα πράγματα στον Ειρηνικό είναι πιο επικίνδυνα από όσο νομίζουμε: Η Αυστραλία δεν ζήτησε τυχαία τα πυρηνικά υποβρύχια…

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε διαδικτυακή συνομιλία με τον Κινέζο ηγέτη, Xi Jinping. EPA, SARAH SILBIGER, POOL




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πολλά είναι αυτά που έχουμε δει και ακούσει σχετικά με την AUKUS, ωστόσο ουδείς μπορεί να είναι σε θέση να γνωρίζει τι γίνεται πραγματικά στον Ειρηνικό. Η απόφαση της Αυστραλίας να εξοπλιστεί με πυρηνικά υποβρύχια εντός εικοσαετίας θα πρέπει να μας προβληματίζει ιδιαίτερα, καθώς μιλάμε για μια «ήρεμη δύναμη», που μέχρι τώρα ακουγόταν σπάνια έως καθόλου.

Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον λειτούργησε με το «πρωτόγονο ένστικτο της επιβίωσης». Αν αναλογιστούμε ότι τα τελευταία χρόνια η Καμπέρα έπεφτε συχνά θύμα οικονομικού μπούλινγκ από το Πεκίνο και ήταν εξαιρετικά αδύναμη ώστε να βγάλει κάποια αντίδραση, η ενίσχυση της Κίνας σε στρατιωτικό επίπεδο και δη σε πυρηνικό, έκανε τους Αυστραλούς να νιώσουν ότι απειλείται ακόμη η ίδια τους η ύπαρξη.

  • Παρά το γεγονός ότι η Αυστραλία έχει μπει στη «Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών», εν τέλει η ίδια είναι από τις πρώτες χώρες που την παρέκαμψαν. Αυτή η κίνηση αποδεικνύει και τον φόβο που έχουν στην Καμπέρα απέναντι στον Κινεζικό «Δράκο».

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το καθεστώς της Κίνας είναι σκοτεινό, απάνθρωπο και ο τρόπος λειτουργίας του ξεπερνά κάθε όριο λογικής. Όσα γνωρίζουμε είναι είτε επειδή διέρρευσαν από δημοσιογράφους και ακτιβιστές οι οποίοι στην πλειοψηφία τους βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν, είτε από ανθρώπους που κατάφεραν να ξεφύγουν από αυτή τη «μαύρη τρύπα» και έδωσαν στο φως της δημοσιότητας «μια ιδέα» από την παράνοια που επικρατεί εκεί μέσα.

Διαφορετικά θα γνωρίζαμε μόνο όσα θα ήθελε το Πεκίνο να γνωρίζουμε.

Η Κίνα έχει μπει για τα καλά στην κούρσα τω πυρηνικών και σκοπεύει να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστική τις επόμενες δεκαετίες. Τα πυρηνικά προγράμματα και οι υπερηχητικοί πύραυλοι μόνο απαρατήρητοι δεν μπορούν να περάσουν. Τα πράγματα είναι πιο επικίνδυνα από όσο νομίζουμε και επειδή μιλάμε για μια χαοτική κατάσταση δεν μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις για τη συνέχεια τόσο απλά.

Το μόνο θετικό σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι το Πεκίνο ενοχλήθηκε με την απόφαση των Αυστραλών και έκανε λόγο για «το κουτί της Πανδώρας που μόλις άνοιξε». Η μάζωξη τριών πυρηνικών δυνάμεων (AUKUS) στον Ειρηνικό σαφέστατα κόβει τον βήχα στον Σι Τζιπίνγκ που μέχρι πρότινος δρούσε αλαζονικά στην περιοχή.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αμερικανό ναύαρχο ε.α. Χάρι Χάρις, ο οποίος ήταν για πολλά χρόνια αρμόδιος για την ατζέντα του Ινδοειρηνικού, η Αυστραλία ενδεχομένως να μπορεί να εξοπλιστεί με πυρηνικά υποβρύχια νωρίτερα από ότι υπολογίζεται. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Financial Review δήλωσε ότι η περιφερειακή ισορροπία θα αλλάξει και η Αυστραλία θα μπορεί να θεωρείται εξαιρετικά υπολογίσιμη δύναμη.

«Αν οι AUKUS ενώσουν μυαλά και πόρους όλα θα γίνουν γρηγορότερα. Εδώ στείλαμε έναν άνθρωπο στο φεγγάρι μέσα σε οκτώ χρόνια και βρήκαμε το εμβόλιο για τον κορονοϊό σε ένα. Το να βάλουμε ένα πυρηνικό υποβρύχιο στο νερό με τα χρώματα της Αυστραλίας δεν θα είναι κάτι άπιαστο στο μακρινό μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χάρις.

Η κίνηση της Αυστραλίας να εξοπλιστεί με πυρηνικά υποβρύχια μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι. Ούτε έγινε για επικοινωνιακούς σκοπούς, εφόσον πρόκειται για ένα εξαιρετικά κοστοβόρο πρόγραμμα. Η κυβέρνησή τους προσπαθεί να θωρακιστεί απέναντι σε μια απειλή που θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια.

Αν συνεχιζόταν η παθητική στάση, τότε ήταν δεδομένο πως τα Αυστραλιανά συμφέροντα στον Ειρηνικό θα έπαυαν να υπάρχουν και θα ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν στο εκατό τοις εκατό τις υποδείξεις του αυταρχικού Πεκίνου…

Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία, είναι ο εκδότης του americanherald.gr και αρθρογράφος γνώμης της Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο Μακρόν, δια της TOTAL, να δείξει τη δύναμη του στον Ερντογάν στην κυπριακή ΑΟΖ, όχι στο Παρίσι… Εκεί θα δούμε τη μαγκιά του…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: