Τα απόρρητα έγγραφα είναι κομμάτια ενός ατελείωτου παζλ: Πως η Τουρκία έπαιξε στα ζάρια την Κύπρο στο Κραν Μοντανά

FILE PHOTO: Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Crans Montana της Ελβετίας, Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΙΜΠΙΣΙΗ, Φιλελεύθερος

Στις 3 η ώρα, ξημερώματα 7ης Ιουλίου 2017, έληξε στο ελβετικό θέρετρο του Κραν Μοντάνα μια από τις πλέον καθοριστικές διασκέψεις για το Κυπριακό στην οποία, για πρώτη φορά στην ιστορία του προβλήματος, είχαν καταφέρει να παρακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι και τα πέντε εμπλεκόμενα μέρη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, 6 Ιουλίου 2017, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είχε εμπλακεί προσωπικά καταβάλλοντας προσπάθεια για να πετύχει άρση του αδιεξόδου. Οι προσπάθειες που είχαν προηγηθεί δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Ο «Φιλελεύθερος» έχει σήμερα στα χέρια του σημαντικά έγγραφα που καταγράφουν τα όσα διαδραματίστηκαν τις κρίσιμες ώρες που προηγήθηκαν το δείπνο της 6ης Ιουλίου 2017.

  • Πρόκειται για τα πρακτικά των χωριστών συναντήσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις 6 Ιουλίου 2017. Στα έγγραφα αυτά καταγράφονται, από πλευράς των ίδιων των Ηνωμένων Εθνών, οι θέσεις μερών σε σχέση με τα υπό συζήτηση θέματα και κυρίως αυτά της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Τα άκρως αποκαλυπτικά έγγραφα έρχονται να ρίξουν φως σε μια καθοριστική πτυχή του Κυπριακού προβλήματος και το τι δήλωσαν οι πρωταγωνιστές του Κραν Μοντάνα ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Τοποθετήσεις που είχε μπροστά του ο Αντόνιο Γκουτέρες πριν πάει στο κρίσιμο δείπνο της 6ης Ιουλίου 2017, αλλά και εν συνεχεία όταν θα ετοίμαζε τα δικά του συμπεράσματα επί των εξελίξεων στο Κυπριακό.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είχε εμφανιστεί δύο φορές στο Κραν Μοντάνα, επιδιώκοντας να σπρώξει και από δικής του πλευράς την προσπάθεια ώστε να υπάρξει επιτυχής κατάληξη. Η πρώτη του παρουσία ήταν στις 30 Ιουνίου 2017 οπόταν κατά τη συνάντησή του με τα εμπλεκόμενα μέρη, παρουσίασε ένα πλαίσιο και εν συνεχεία αποχώρησε προκειμένου να επανέλθει για το κλείσιμο της διάσκεψης.

Είχε παράλληλα συμφωνηθεί όπως στις 3 Ιουλίου 2017 τα μέρη καταθέσουν γραπτώς τις προτάσεις τους για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Στο ακανθώδες θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων η τουρκική πλευρά έδειξε εξ αρχής τις προθέσεις της.

Με το έγγραφο που παρουσίασε ουσιαστικά επέμεινε σε διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης, με την Τουρκία να μπορεί να διατηρεί στρατεύματα στο νησί αλλά και παράλληλα διατήρηση των επεμβατικών της δικαιωμάτων. Πάνω σ’ αυτή τη θέση επέμεινε και στη διάρκεια των συναντήσεων που είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Από την πρώτη ημέρα της Διάσκεψης για την Κύπρο, το καλοκαίρι του 2017, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδειξε ποιες ήταν οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς και εν πολλοίς και οι τελικές της θέσεις.

Η άρνηση της τουρκικής πλευράς να δεχθεί οτιδήποτε πέραν της διατήρησης στρατευμάτων στο νησί και επεμβατικών δικαιωμάτων οδήγησε τη διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα σε αδιέξοδο. Η τουρκική πλευρά προβάλλοντας τη δική της θέση επιδόθηκε σε εκστρατεία επίρριψης της ευθύνης στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το ναυάγιο.

  • Επιχειρήθηκε και τότε αλλά και μετά το Κραν Μοντάνα να περάσει η θέση πως η Τουρκία ήταν έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα στο Κυπριακό. Μια προσέγγιση που βρήκε πρόσφορο έδαφος όχι μόνο σε ξένους κύκλους αλλά και εντός της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Όπως αποκαλύπτεται σήμερα, με τη δημοσίευση του πρακτικού της συνάντησης Γκουτέρες-Τσαβούσογλου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ήταν αρκούντως ξεκάθαρος τόσο σ’ ό,τι αφορά τις απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς αλλά και ως το περιθώριο ελιγμών που είχε για να συζητήσει περαιτέρω. Είναι εμφανές ότι η Τουρκία δεν δεχόταν κατάργηση εγγυήσεων, επεμβατικών δικαιωμάτων και διατήρηση στρατευμάτων.

Σύμφωνα με τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν έτοιμος «αν όλα τα θέματα επιλύονταν όπως περιέγραψε θα μπορούσε να μιλήσει στην Άγκυρα για να εξασφαλίσει περισσότερη ευελιξία».

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα διαφανεί τι έλεγαν ενώπιον του Γενικού Γραμματέα οι βασικοί παίχτες του Κραν Μοντάνα και όχι το πώς τα παρουσίαζαν εκ των υστέρων ή τις ερμηνείες που δίνονταν από τον καθένα ξεχωριστά. Έγγραφα τα οποία αποτελούν σημαντικό κομμάτι στο ατελείωτο παζλ του Κυπριακού προβλήματος.

[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Φως στα παρασκήνια του Κραν Μοντανά: Το μεγάλο «όχι» του Τσαβούσογλου στον Γκουτέρες για την αποχώρηση του τουρκικού στρατού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: