Στη δημοκρατική Νικαράγουα του Ορτέγκα συνελήφθη πρέσβης που διαφώνησε μαζί του

Ο πρόεδρος της Νικαράγουα Ντανιέλ Ορτέγκα File Photo: EPA, JORGE TORRES




Ο Έντγκαρ Παράλες, άλλοτε πρεσβευτής της Νικαράγουας στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), συνελήφθη χθες Δευτέρα στη Μανάγουα.

Αιτία το ότι αμφισβήτησε το κατά πόσον οι κινήσεις της κυβέρνησης του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα για να αποσυρθεί η χώρα από τον διεθνή θεσμό έχουν άμεση ισχύ.

Ο κ. Παράλες ήταν πρεσβευτής της Νικαράγουας στον ΟΑΚ από το 1982 ως το 1986, κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρίας του Ντανιέλ Ορτέγα στο κράτος της κεντρικής Αμερικής.

«Τον συνέλαβαν στο σπίτι του δεν ήρθαν ένστολοι αστυνομικοί, ήταν δυο με πολιτικά, τον πήραν με αυτοκίνητο», σημείωσε η Βίλμα Νούνιες, η πρόεδρος του Νικαραγουανού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Το γραφείο Τύπου της αστυνομίας της Νικαράγουας δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reutersτου ζήτησε σχόλιο σχετικά με τη σύλληψη του διπλωμάτη.

Την περασμένη εβδομάδα, όταν η Μανάγουα ανακοίνωνε πως αποκηρύσσει τον Διαμερικανικό Δημοκρατικό Χάρτη, το καταστατικό του ΟΑΚ, κι αποχωρεί από τον διεθνή θεσμό, ο Έντγκαρ Παράλες τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται αυτόματα, προϋποθέτει μακρόχρονη διαδικασία.

«Δεν είναι και τόσο εύκολο να αποχωρήσεις από τον ΟΑΚ», εξήγησε ο διπλωμάτης. «Χρειάζεται να περάσουν δυο χρόνια για να γίνει κάτι τέτοιο, κατά τη διάρκεια των οποίων η Νικαράγουα θα παραμένει υποχρεωμένη να τηρεί το καταστατικό του ως προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπλήρωσε ο κ. Παράλες.

Ο Χοσέ Μιγκέλ Βιβάνκο, εκτελεστικός διευθυντής του τμήματος που είναι αρμόδιο για την αμερικανική ήπειρο στη μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), επέκρινε έντονα τη σύλληψη του Έντγκαρ Παράλες. «Το μήνυμα του Ορτέγα είναι σαφές: Θα κυνηγάει όποιον τον επικρίνει», έκρινε ο κ. Βιβάνκο μέσω Twitter.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μεξικό, Μεξικό

Πέθανε λίγο προτού δικαστεί ο «χασάπης της Γκουάνγκτζου», ο στυγνός Κορεάτης δικτάτορας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: