Σύλληψη Ρώσου αναλυτή στις ΗΠΑ: Στο πλαίσιο ερευνών για σχέσεις Τραμπ με Ρωσία

File Photo: Ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Ο Ιγκόρ Ντάντσενκο, ένας Ρώσος αναλυτής που βοήθησε στη σύνταξη του λεγόμενου φακέλου Στιλ (Steele), συνελήφθη σήμερα,  στο πλαίσιο της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα των ΗΠΑ για την προέλευση της έρευνας του FBI σχετικά με τις πιθανές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Στο παρελθόν είχε αναφερθεί ότι ο Ντάντσενκο έψαχνε για στοιχεία σχετικά με υποτιθέμενες επαφές μεταξύ μελών του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ και της Ρωσίας, κατόπιν υπόδειξης του πρώην αξιωματικού των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών Κρίστοφερ Στιλ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ την άνοιξη του 2016.

  • Βασιζόμενος στις δικές του ρωσικές πηγές, συγκέντρωσε στοιχεία, μέρος των οποίων είχε συμπεριληφθεί στο λεγόμενο “φάκελο Στιλ”, ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα το 2017.

Παράλληλα ο ίδιος ο Ντάντσενκο, όταν αποκαλύφθηκε ο ρόλος του, υπογράμμιζε ότι δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την αξιοπιστία των στοιχείων αυτών.

Όπως επισημαίνουν οι New York Times, μέρος αυτών των πληροφοριών κατά τη διάρκεια της έρευνας του FBI θεωρήθηκε αναξιόπιστο. Στα αμερικανικά ΜΜΕ εμφανίσθηκαν αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες, παλαιότερα οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έλεγχαν αν ο καταγόμενος από την Ρωσία Ντάντσενκο, που διέμενε και εργάζονταν στις ΗΠΑ, συνεργαζόταν με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Ο ίδιος ο Ντάντσενκο δήλωνε ότι δεν είναι Ρώσος πράκτορας. Ανέφερε μάλιστα μεταξύ άλλων ότι είναι ο πρώτος που εντόπισε δείγματα λογοκλοπής στη διατριβή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Απαγγελία κατηγοριών από ειδικό εισαγγελέα

Ο ειδικός εισαγγελέας Τζόν Ντάρχαμ ανακοίνωσε σήμερα ότι το ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων απήγγειλε κατηγορίες κατά του Ρώσου αναλυτή Ίγκορ Ντάντσενκο.

Σύμφωνα με τον ειδικό εισαγγελέα των ΗΠΑ, ο Ντάντσνεκο συγκέντρωνε στοιχεία που αποσκοπούσαν να εκθέσουν τον Τραμπ και απέκρυψε από το FBI τις επαφές που είχε με έναν Αμερικανό που σχετίζονταν με τους Δημοκρατικούς.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρεί ότι ο Ντάντσενκο  κατέθεσε στο FBI ψευδή στοιχεία αναφορικά με τους ισχυρισμούς του . Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην οποία επισημαίνεται ότι ο Ντάντσενκο «φέρεται να είπε ψέματα σχετικά με την πηγή των πληροφοριών που δόθηκαν στο FBI κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016».

Με πληροφορίες από Reuters-Svoboda.org-TASS μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Χάνει το στοίχημα του εμβολιασμού στις ΗΠΑ ο Μπάιντεν: Τρομακτικές αντιστάσεις από αντιεμβολιαστές και Ρεπουμπλικάνους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: