Το καρτέλ Zetas στο Μεξικό «εξαφάνισε» μία ολόκληρη πόλη: Oι 300 νεκροί στο Αllente που έγιναν σειρά στο Netflix [video, ηχητικό]

File Photo Οι κάτοικοι της μικρής μεξικανικής πόλης Allende σφαγιάστηκαν το 2011 από ένα καρτέλ ναρκωτικών Screenshot via YouTube video Somos




Το Μάρτιο του 2011 το Μεξικό αποτέλεσε για μια ακόμη φορά το επίκεντρο της κοινήw γνώμης χάρη στις δολοφονίες και τις απαγωγές από τα καρτέλ ναρκωτικών.

Αυτή τη φορά στο επίκεντρο της εγκληματικής δράσης των καρτέλ βρέθηκε η πόλη Allende.

Η πόλη Αλιέντε βρίσκεται στα σύνορα με τις ΗΠΑ κοντά στη μεγαλύτερη πόλη του Τέξας, το Σαν Αντόνιο. Εκεί εδρεύει ένα από τα πολυπληθέστερα παραρτήματα της DEA (Drug Enforcement Administration), της αμερικανικής δηλαδή Δίωξης Ναρκωτικών.

Μία νοητή ευθεία ενώνει τις δύο πόλεις στο χάρτη. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι η δίοδος, η συνήθης διαδρομή που επιλέγουν τα καρτέλ του Μεξικού για να περάσουν τα ναρκωτικά στης ΗΠΑ.

Περίπου 300 κάτοικοι της πόλης έπεσαν θύματα απαγωγής από τα καρτέλ, με αποτέλεσμα κανείς από αυτούς να μην καταφέρει αν διασωθεί, μέχρι και σήμερα κανείς δεν γνωρίζει ποια ήταν η τύχη τους.

Τρία χρόνια αργότερα άλλοι 100 εργάτες εξαφανίστηκαν με τις αρχές να κάνουν τα στραβά μάτια για την υπόθεση. Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη, όπου έχει περάσει ολοκληρωτικά στην κυριαρχία των καρτέλ ναρκωτικών που πραγματοποιούν εισαγωγές και εξαγωγές κυρίως στις ΗΠΑ.

Η εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ «Αφύλαχτη Διάβαση» με τον Θωμά Σίδερη παρουσιάζει το χρονικό της σφαγής, καθώς και μαρτυρίες και τεκμήρια μέσα από το υλικό της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μεξικού (CNDH).

 

Η σφαγή που έγινε σειρά στο Netflix

Η νέα δραματική σειρά του Netflix, Somos (Εμείς τα Θύματα, ο ελληνικός τίτλος), απορρίπτει τη συνήθη χολιγουντιανή μαγεία που έχουν τέτοιες παράνομες δραστηριότητες για να μιλήσει με ειλικρίνεια και θάρρος για τη μάστιγα.

Κεντρικοί ήρωες είναι εδώ οι άνθρωποι που βλέπουμε συνήθως να μετατρέπονται σε αθώα θύματα σε σειρές όπως το Narcos. Και το κάνει αυτό γιατί έχει μια πραγματική ιστορία να διηγηθεί.

Οι κάτοικοι της μικρής μεξικανικής πόλης Allende σφαγιάστηκαν το 2011 από ένα καρτέλ ναρκωτικών.

Βασίζεται στο βιβλίο του Ginger Thompson «How the US Triggered a Massacre in Mexico» (2017) για ό,τι συνέβη το 2011 σε μια μεξικανική κωμόπολη καμιά 50αριά χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Τέξας.

Η ιστορία ήταν από μόνη της ανατριχιαστική. Έχοντας συγκεντρώσει πληροφορίες για τους ηγέτες του φονικού καρτέλ Zetas, η αμερικανική Δίωξη Ναρκωτικών (DEA) τις μοιράστηκε με τους μεξικανούς συναδέλφους της.

Οι οποίοι όμως τα είπαν χαρτί και καλαμάρι στα αφεντικά του καρτέλ, τους διαβόητους «βαρόνους» Miguel και Omar Trevino.

Με πληροφορίες από news24.gr, ertnews.gr/ Μαρία Νικολαΐδου/Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Ανοίγει η «Πύλη της Κολάσεως» στη Σιβηρία: Λιώνει ο παγετός στον κρατήρα Batagaika [video, photo]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: