Αλλαγές στα ωράρια των καταστημάτων: Από Δευτέρα ανοιχτά από 10 το πρωί έως 9 το βράδυ

File photo: Κόσμος ψωνίζει σε καταστήματα της οδού Ερμού .ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός δεν έχουν τιμωρητικό αλλά προστατευτικό χαρακτήρα προς τους ανεμβολίαστους και έχουν ως κύριο στόχο να κρατήσουν την κοινωνία ανοιχτή, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανεμβολίαστοι, εκτός από την εστίαση, δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε γυμναστήρια, μουσεία, θέατρα, σινεμά κ.ά., ακόμα και με αρνητικό τεστ. Ωστόσο, θα έχουν πρόσβαση στα καταστήματα τροφίμων και στα φαρμακεία, καθώς και στις εκκλησίες με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Επίσης, επτά μήνες από την έκδοσή του θα παύει να ισχύει το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών.

Εξηγωντας την νέα διαβάθμιση πρόσβασης, ο κ. Πελύρης εξήγησε ότι υπάρχουν τρία στάδια:

  • Χώροι ανοιχτοί σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, όπως τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ, όπου επιτρέπεται η πρόσβαση σε όλους μόνο με τη χρήση μάσκας
  • Χώροι μόνο για εμβολιασμένους ή και για ανεμβολίαστους αλλά με εργαστηριακό έλεγχο: Λιανεμπόριο, χώροι εργασίας, ανοιχτοί χώροι εστίασης, εκκλησίες κ.α.
  • Χώροι διασκέδασης (κλειστοί χώροι): Η πρόσβαση θα είναι μόνο για εμβολιασμένους – Πρόσβαση μόνο με πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού

Για τους ανηλίκους, η είσοδος στους κλειστούς χώρους γίνεται με self test
Για την τρίτη δόση, από 13/12 οι άνω των 60 θα ανανεώνουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού μόνο με την τρίτη δόση.

Ακόμη, με στόχο να αποφεύγεται ο συνωστισμός επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όπως είπε, στους χώρους εργασίας το ωράριο θα είναι από τις 07:00 έως τις 09:30.

Τέλος, ανακοίνωσε αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων του λιανεμπορίου.

Συγκεκριμένα, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τροποποιείται από τη Δευτέρα το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων τα οποία θα είναι ανοιχτά από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ τις καθημερινές.

Οπως σημείωσε, ο επίσης παριστάμενος στις ανακοινώσεις, γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, αυτό αποφασίστηκε προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας, τα καταστήματα λιανεμπορίου τις καθημερινές θα είναι ανοικτά από τις 10 μέχρι τις 9 το βράδυ και υπενθύμισε ότι για τους χώρους που είναι ανοικτοί για όλους, δηλαδή, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων (κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι και κάβες) διατηρείται ο περιορισμός στο πλήθος των ατόμων που βρίσκεται ταυτόχρονα εντός ενός χώρου με όριο το ένα άτομο ανά 9 τμ.

Σε ερώτηση τι γίνεται στην περίπτωση που είναι ανεμβολίαστοι ο ιδιοκτήτες ή οι εργαζόμενοι εμπορικών ή ψυχαγωγικών επιχειρήσεων ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι κι αυτοί ακολουθούν τους κανόνες του εργαστηριακού ελέγχου και υποχρεωτικά γίνεται χρήση μάσκας και οι έλεγχοι γίνονται σε όλους συνεπώς και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που ελέγχονται.

Τέλος, ο κ. Αναγνωστόπουλος, τόνισε ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχίσουν να είναι εντατικοί.

Οσον αφορά την πορεία του εμβολιασμού, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι ήδη πάνω από 900.000 είναι τα προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμό. Από αυτά τα 137.000 αφορούν ραντεβού α΄ δόσης, 343.000 ραντεβού για 2η δόση και άλλα 420.000 εμβολιασμούς 3ης δόσης.

Πίνακας με τις νέες προβλέψεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι η κοινωνία δεν θα κλείσει, και ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα ώστε να μπορέσει το ΕΣΥ να ανταποκριθεί στην πίεση. «Πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και διατίθενται 12.000 άτομα προσωπικό», πρόσθεσε.

Οσον αφορά στην επίταξη, την χαρακτήρθσε αναγκαίο μέτρο και συμπλήρωσε: «Τελικά θα χρειαστούμε στις περιοχές όπου πιέζεται το σύστημα 80 γιατρούς».

Ανοίγει η πλατφόρμα 3ης δόσης για όσους έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από τη 2η

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: