Παρουσιάστηκε στη Λευκωσία το νέο βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά: Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1964-1974

Ο διευθυντής της Καθημερινής Αλέξης Παπαχελάς. Φωτογραφία Αρχείου




Η μάχη ανάμεσα στον πολιτικό ρεαλισμό και τον πολιτικό κυνισμό, οι πρωταγωνιστές και οι κομπάρσοι της κρίσιμης για τον ελληνισμό περιόδου των ετών από το 1967 μέχρι και το 1974, τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν μέσα από πρωτογενείς πηγές και μια αδιάκοπη εργασία 25 και πλέον συνθέτουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του νέου βιβλίου του Διευθυντή της εφημερίδας «Καθημερινή» των Αθηνών, Αλέξη Παπαχελά. Τίτλος του: «Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1964 – 1974».

Την παρουσίαση του βιβλίου στη Λευκωσία, ανέλαβαν δύο πρόσωπα με έντονη παρουσία στο σύγχρονο πολιτικό γίγνεσθαι εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Πρόκειται για τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον τέως Ευρωπαίο Επίτροπο και νυν Υπουργό Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας, Χρήστο Στυλιανίδη.

Αμφότεροι μαζί και ο ίδιος ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Αλέξης Παπαχελάς, σημείωσαν στην εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης στους χώρους του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, ότι τα πιο μελανά γράμματα στην ιστορία του ελληνισμού – με αποκορύφωμα την κυπριακή τραγωδία του 1974 – γράφτηκαν σε στιγμές που Λευκωσία και Αθήνα, διάνυαν τις χειρότερες των σχέσεων τους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών παρουσιάζοντας την έκδοση είπε ότι από τα βασικά συμπεράσματα που εξάγονται με την ανάγνωση του βιβλίου είναι οι συνέπειες που προκύπτουν και τα προβλήματα που δημιουργούνται όταν υπάρχουν κακές σχέσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας κάτι που δίνει την ευκαιρία σε τρίτες χώρες να επιβάλλουν τη θέση τους στη βάση των δικών τους σχεδιασμών.

Στη δική του παρέμβαση ο Χρήστος Στυλιανίδης ανέλυσε τρεις βασικές διαστάσεις που το βιβλίο φωτίζει επαρκώς που είναι η εξάρτηση και ο επεμβατικός ρόλος των Αμερικανών, η διάζευξη και το δίπολο μεταξύ του πολιτικού κυνισμού και του πολιτικού ρεαλισμού και το πού στηρίχθηκαν οι «άφρονες» της επταετίας και τα συγκλονιστικά και διδακτικά συμπεράσματα των γνωστών συσκέψεων, μεταξύ της 1ης και της 2ης φάσης της εισβολής.

Στην αντιφώνησή του ο συγγραφέας είπε ότι τα ρήγματα ανάμεσα στη Λευκωσία και στην Αθήνα και τη Λευκωσία είναι μια παγίδα στην οποία έχουμε πέσει πολλές φορές πληρώνοντας ακριβό τίμημα, για αυτό και πρέπει πια να μάθουμε ότι «χρειάζονται καθαρές κουβέντες και να υπάρχει μια κοινή γραμμή» χωρίς να κοροϊδεύει κανένας, κανένα, για το πόσο κοντά και πόσο μακριά είναι η Ελλάδα από την Κύπρο.

«Πρέπει όλοι να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος είτε η Αθήνα είτε η Λευκωσία να ρυμουλκεί η μία την άλλη», σημείωσε ο κ. Παπαχελάς.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Διευθύντρια της εφημερίδας «Καθημερινή» στην Κύπρο, Μαρίνα Οικονομίδου η οποία είπε ότι στο βιβλίο φωτίζονται ιστορικά γεγονότα, θολά μέχρι σήμερα, όπως η ανατροπή του Γεώργιου Παπαδόπουλου από τον Δημήτρη Ιωαννίδη και ο ρόλος που διαδραμάτισαν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, σημαντικές προσωπικότητες, όχι απαραίτητα από το χώρο της πολιτικής.


ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 30/11/2021 21:26

Στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, εκδήλωση με θέμα «Η επέτειος της Κυπριακής Ανεξαρτησίας και οι τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: