Ο Κύπριος μάνατζερ με το άγγιγμα του Μίδα: Επενδυτής της χρονιάς ο «Mr Invel», Κρις Παπαχριστοφόρου

Ο ιδρυτικός εταίρος και διευθύνων σύμβουλος της Invel Real Estate Κρις Παπαχριστοφόρου κατά τη βράβευσή του ως Επενδυτής της Χρονιάς




Από το 2013 όταν και αποχώρησε από το στελεχιακό δυναμικό της Deutsche Bank και ίδρυσε το πρώτο δικό του επενδυτικό όχημα real estate, έως σήμερα, έχουν περάσει μόλις 8 χρόνια.

Κι όμως μέσα σε αυτό το σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα ο Χριστόφορος (Κρις) Παπαχριστοφόρου, έχει καταφέρει να ηγείται, όχι μόνο της Invel, ως ιδρυτικός εταίρος και διευθύνων σύμβουλος, αλλά και της μεγαλύτερης ελληνικής εισηγμένης ΑΕΕΑΠ που δραστηριοποιείται στην ΝΑ Ευρώπη και την Κύπρο, της Prodea Investments.

Πριν λίγες ημέρες, τιμήθηκε ως «επενδυτής της χρονιάς» από τον μακροβιότερο ετήσιο θεσμό βραβεύσεων της Κύπρου «Τράπεζα Κύπρου – Man of the Year Awards», που αναδεικνύει και τιμά τους άνδρες εκείνους που πρωτοπορούν, διακρίνονται στον χώρο τους, προσφέρουν στην Κύπρο και δημιουργούν ευκαιρίες ανάπτυξης.

Η τελετή, που φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa, την τελευταία επένδυσή της Prodea στην Κύπρο, είχε ένα επιπλέον ενδιαφέρον για τον κ. Παπαχριστοφόρου: του απονεμήθηκε το βραβείο «INVESTOR OF THE YEAR» με την ιδιότητα του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και της επενδυτικής επιτροπής της Prodea. Και αυτός το αφιέρωσε στην εταιρική του οικογένεια, δηλ. στην Invel Real Estate Partners, στην PRODEA Investments και στην MHV, της νεοσύστατης εταιρείας που ειδικεύεται στα πολυτελή τουριστικά ακίνητα.

Διαχείριση ακινήτων αξίας 3,5 δισ.

Ο κ. Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου είναι ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Invel Real Estate, μιας εταιρείας επενδύσεων που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2013 με σκοπό την αξιοποίηση ευκαιριών στις ευρωπαϊκές αγορές ακινήτων, προσφέροντας στους επενδυτές τη δυνατότητα συμμετοχής σε επιλεγμένες επενδυτικές ευκαιρίες.

Η Invel διαχειρίζεται σήμερα εκατοντάδες ακίνητα αξίας περίπου 3,5 δισ. ευρώ στην Ευρώπη, με ισχυρή παρουσία κυρίως σε Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρο.

Η συναλλαγή ορόσημο της Invel υπήρξε η απόκτηση του 66% της Prodea(πρώην Πανγαία) από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (ΕΤΕ) τον Δεκέμβριο του 2013, την οποία ακολούθησε η απόκτηση του υπόλοιπου μετοχικού μεριδίου 32,7% της ΕΤΕ τον Ιούνιο του 2019, καταλήγοντας σε συνολική απόκτηση του 98,7% της μεγαλύτερης ελληνικής ΑΕΕΑΠ.

Ο κ. Παπαχριστοφόρου ως εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και της επενδυτικής επιτροπής της Prodea Investments, επιβλέπει όλο το επενδυτικό πλάνο.

Από το 2013 έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία νέου οράματος και στρατηγικής για την εταιρεία εφαρμόζοντας παράλληλα ένα επιτυχημένο πρόγραμμα εξαγορών και χρηματοδοτήσεων που οδήγησε σε σημαντική αύξηση του χαρτοφυλακίου των ακινήτων, διαφοροποίηση των μισθωτών και αύξηση της αποδοτικότητας.

Αξιοσημείωτη είναι και η πρόσφατη δημιουργία της MHV Mediterranean Hospitality Venture Ltd, μιας εταιρείας που στοχεύει σε επενδύσεις στο ξενοδοχειακό τομέα, με πιο πρόσφατη την εξαγορά του Parklane, a Luxury Collection Resort &Spa Limassol, του μοναδικού luxury collection resort στην Κύπρο.

Το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ

Το βραβείο Investor of the Year δεν είναι το πρώτο που κερδίζει είτε προσωπικά είτε εταιρικά ο κ. Παπαχριστοφόρου. Εχει προηγηθεί η τιμητική διάκριση του In Business Awards, που απέσπασε το 2019 ως επιφανέστερος Κύπριος μάνατζερ και πρεσβευτής της κυπριακής επιχειρηματικότητας.

Ένα άλλου τύπου, σημαντικότερο ίσως βραβείο είναι η εξαιρετικά επιτυχημένη εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην Οργανωμένη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών του πράσινου εταιρικού της ομολόγου της Prodea Investments, τον Ιούλιο του 2021.

Είναι το πρώτο για αειφόρες επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα για το οποίο συνολικά αντλήθηκαν 300.000.000 ευρώ με σημαντική υπερκάλυψη.

Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Μάιο του 2021 είναι ανακοινωθεί τα αποτελέσματα χρήσης του 2020 για την Prodea.

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε €133,9 εκατ. έναντι €135,6 εκατ. το 2019. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, αναπροσαρμογής αξίας των ακινήτων και λοιπών μη επαναλαμβανόμενων κονδυλίων (adjusted EBITDA) ανήλθαν σε €100,7 εκατ. το 2020 και τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων καθώς και μη επαναλαμβανόμενα κονδύλια, ανήλθαν το 2020 σε €67,2 εκατ.

Η κρίση εφαλτήριο δυναμικής πορείας

Άλλωστε, το Ιούλιο του 2020 σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο κ. Παπαχριστοφόρου σημείωνε με έμφαση ότι η PRODEA, η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων ακινήτων στην Ελλάδα, αντιμετώπισε την κρίση ως εφαλτήριο μιας νέας δυναμικής πορείας».

Σημείωνε μάλιστα, ότι η εταιρεία έχει απόλυτη επίγνωση των νέων δεδομένων και είναι πλήρως προετοιμασμένη για το επόμενο στάδιο, υλοποιώντας σημαντικές επενδύσεις που θα συμβάλλουν στη συνολική προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.

Best Real Estate Investment Company of the year

Έτσι, σχεδόν φυσιολογικά, τον Οκτώβριο του 2020 η Prodea Investments αναδείχθηκε “Best Real Estate Investment Company of the year”

Διακρίθηκε με 6 βραβεία στο πλαίσιο των COMMERCIAL PROPERTY AWARDS 2020, διοργάνωση του Oμίλου BOUSSIAS COMMUNICATIONS. Μεταξύ αυτών, απέσπασε τον τίτλο “Real Estate Investment Company of the Year”, καθώς και το Platinum βραβείο στην ενότητα “Ανακαίνιση Κτηρίων”.

Ξεχώρισαν τα νέα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, σχεδιασμένα από την Urban Soul Project, σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες αρχές της αειφορίας και πιστοποιημένα κατά LEED Gold, αλλά και το κτήριο ιδιοκτησίας της Prodea που στεγάζει το Ergon House στην οδό Μητροπόλεως, στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και τα υπό ανάπτυξη γραφεία στη Συγγρού, έργο στο οποίο η Prodea συνεργάζεται με την Dimand.

Τα έργα αξιολογήθηκαν από κριτική επιτροπή, που αποτελείται από ανεξάρτητα Μέλη – αρχιτέκτονες, ακαδημαϊκούς επιστήμονες, συμβούλους ακίνητης περιουσίας και άλλες σχετικές ειδικότητες. Πρόκειται για κορυφαία στελέχη στον τομέα που δραστηριοποιούνται και καλύπτουν όλες τις γνωστικές περιοχές που απαρτίζουν τις κατηγορίες των βραβείων.

Ο κ. Παπαχριστοφόρου κατέχει πτυχίο στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο London School of Economics και Μεταπτυχιακό σε International Economics and Management από την Σχολή Διοίκησης της SDA Bocconi. Μιλάει άπταιστα, εκτός από την μητρική γλώσσα, Αγγλικά και Ιταλικά και είναι πατέρας δύο παιδιών.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: