Nέα θεωρία: Η μετάλλαξη Δέλτα αυτοκαταστράφηκε στην Ιαπωνία – Μόλις 20 κρούσματα σε όλη τη χώρα

Photo by Christiano Sinisterra from Pexels




Γιατί το πέμπτο και ισχυρότερο κύμα της πανδημίας που πυροδοτείται από την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, γνωρίζει απότομη κατακρήμνιση στην Ιαπωνία. Και τι είναι αυτό που διαφοροποιεί την Ιαπωνία από τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες που γνωρίζου σήμερα τρομακτική έξαρση κρουσμάτων;

Σύμφωνα με μία ομάδα ερευνητών, η εκπληκτική απάντηση μπορεί να βρίσκεται στο ενδεχόμενο η μετάλλαξη Δέλτα να αυτο-εξολοθρεύεται.

Στα μέσα Αυγούστου, η Ιαπωνία σημείωνε κορύφωση των κρουσμάτων Covid-19, καταγράφοντας πάνω από 23.000 περιστατικά την ημέρα. Τώρα η μέτρηση είναι περίπου 170, με τους θανάτους που αποδίδονται στη νόσο να παραμένουν ως επί το πλείστον μονοψήφιοι αυτόν τον μήνα.

Στις 7 Νοεμβρίου μάλιστα δεν ανακοινώθηκε ούτε ένας νεκρός. Και σήμερα Δευτέρα, στο Τόκιο κατεγράφησαν 7 κρούσματα και σε όλη τη χώρα μόλις 20.

Η μείωση έχει αποδοθεί από πολλούς στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, στη δημόσια αποδοχή της χρήσης μάσκας και σε άλλους παράγοντες, αλλά ορισμένοι ερευνητές λένε ότι η πτώση είναι μοναδική, σε σύγκριση με άλλα κράτη.
Ίσως όμως ο κύριος λόγος να βρίσκεται στις γενετικές μεταβολές που υφίσταται ο κορωνοϊός κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής του.

Σύμφωνα με μία μάλλον επαναστατική θεωρία που προτείνει ο Ιτούρο Ινούε, καθηγητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Γενετικής της Ιαπωνίας, η μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα επεσώρευσε τόσες πολλές παραλλαγές σε μία ζωτική πρωτεΐνη του ιού (την nsp14) που τελικά οδήγησαν στην αυτοκαταστροφή της Δέλτα.

Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη -υπεραπλουστεύοντας- χρησιμοποιείται για την επιδιόρθωση λαθών του ιού και κατά την προσπάθειά της

Η πρωτεΐνη nsp14 φαίνεται να προσφέρει μια μορφή διόρθωσης σφαλμάτων που βοηθά το γονιδίωμα του ιού να παραμείνει κάτω από το όριο της «καταστροφής από σφάλμα». Στην περίπτωση του πέμπτου κύματος του Covid-19 στην Ιαπωνία, η nsp14 της παραλλαγής Δέλτα απέτυχε σε αυτή τη δουλειά, καθώς στην προσπάθειά της να «εξυπηρετήσει» τις πολλές παραλλαγές του στελέχους Δέλτα τελικά το κατέστρεψε, λένε οι ερευνητές.

Ηταν σοκ

«Σοκαριστήκαμε κυριολεκτικά όταν είδαμε τα ευρήματα», δηλώνει ο Ινούε στους Japan Times. «Η παραλλαγή Δέλτα στην Ιαπωνία ήταν εξαιρετικά μεταδοτική και [απέτρεπε] άλλες παραλλαγές. Αλλά καθώς οι μεταλλάξεις συσσωρεύτηκαν, πιστεύουμε ότι τελικά έγινε ένας ελαττωματικός ιός και δεν μπόρεσε να δημιουργήσει αντίγραφα του εαυτού του».
«Εάν ο ιός ήταν ζωντανός και ‘καλά’, τα κρούσματα θα αυξάνονταν» λέει ο ίδιος

Μπορεί να συμβεί και εκτός Ιαπωνίας;

Οπότε τι πιθανότητες υπάρχουν να δούμε μια ανάλογη εξέλιξη και σε άλλες χώρες εκτός Ιαπωνία; «Δεν είναι μηδέν, αλλά μοιάζει πολύ αισιόδοξο να το πούμε από τώρα καθώς δεν έχουμε ανάλογα στοιχεία από τα δεδομένα άλλων χωρών.
Κάποιοι εκφράζουν μάλιστα την απορία εάν η εικαζόμενη «αυτοκαταστροφή» της Δέλτα στην Ιαπωνία οφείλεται σε κάποιο ιδιαίτερο στοιχείο του γονιδιώματος των Ιαπώνων.
«Δεν νομίζω. Οι άνθρωποι στην Ανατολική Ασία, όπως ο Κορεάτες, είναι εθνολογικά ίδιοι με τους Ιάπωνες. Αλλά δεν ξέρω γιατί το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε στην Ιαπωνία», καταλήγει.

Πηγή: Japan Times  – What’s behind the rapid disappearance of the delta variant in Japan? It could be self-extinction

 

Tεστ «βομβαρδισμού» καταστροφικού αστεροειδούς: Έτοιμη για εκτόξευση η πρώτη αποστολή πλανητικής άμυνας της NASA

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: