Κλείνουν τα ευρωπαϊκά σύνορα για τη μετάλλαξη Μποτσουάνα: Έκτακτα μέτρα, απαγόρευση πτήσεων [video]

File Photo Γραφική αναπαράσταση ιού via pixabay.com




Ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του COVID-19 που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων στην περιοχή της εξωτερικής πρωτεΐνης spike ταυτοποιήθηκε πρόσφατα.

Το νέο στέλεχος έχει χαρακτηριστεί ως B.1.1.529, ταυτοποιήθηκε στην Μποτσουάνα, και μέχρι τώρα έχουν επιβεβαιωθεί 10 περιπτώσεις.

Η νέα παραλλαγή του κορωναϊού, που εντοπίστηκε στην Αφρική, είναι η πιο ανησυχητική που έχουν δει οι Βρετανοί υγειονομικοί, αφού έχει τον διπλάσιο αριθμό μεταλλάξεων σε σύγκριση με τη Δέλτα, μεταξύ των οποίων και κάποιες που συνδέονται με τη δυνατότητα να μην αναγνωρίζεται από τα αντισώματα.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι η παραλλαγή αυτή, η αποκαλούμενη B.1.1.529, φέρει μια πρωτεΐνη ακίδα που είναι δραματικά διαφορετική από εκείνη του αρχικού στελέχους του κορωναϊού, στο οποίο βασίστηκαν τα εμβόλια για την Covid-19.

Έχει μεταλλάξεις που είναι πιθανόν να μην αναγνωρίζονται από τα αντισώματα που παράγονται τόσο από τις προηγούμενες μολύνσεις όσο και από τον εμβολιασμό, καθώς και μεταλλάξεις που συνδέονται με αυξημένη μεταδοτικότητα.

Ποιες χώρες λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για τις αφίξεις από τη νότια Αφρική

Μέχρι στιγμής, έκτακτους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για να μπει «φρένο» στη μετάλλαξη της Μποτσουάνα έχουν ανακοινώσει πάνω από δέκα χώρες:

Βρετανία
Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι από σήμερα θα απαγορευτούν προσωρινά οι πτήσεις από Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Λεσότο, Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), Ζιμπάμπουε και Μποτσουάνα και πως οι Βρετανοί ταξιδιώτες -από αυτές τις έξι χώρες- θα μπαίνουν σε καραντίνα.

Ιταλία
Η Ιταλία σήμερα απαγόρευσε την είσοδο σε ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί μια σειρά χωρών από τη νότια περιοχή της Αφρικής, περιλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, κατά τις τελευταίες 14 ημέρες εξαιτίας της εξάπλωσης της μετάλλαξης της Μποτσουάνα (Β.1.1.529)

Ο υπουργός Υγείας της χώρας Ρομπέρτο Σπεράντσα υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα, το οποίο απαγορεύει την είσοδο σε όσους έχουν επισκεφθεί την Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, την Ζιμπάμπουε, την Μοζαμβίκη, την Ναμίμπια και το Εσουατίνι κατά τις τελευταίες 14 ημέρες, αναφέρει η ανακοίνωση.

Γερμανία
Η Γερμανία θα κηρύξει τη Νότια Αφρική ως περιοχή παραλλαγής του ιού σήμερα, μετά τον εντοπισμό της νέας μετάλλαξης της Μποτσουάνα, δήλωσε πηγή του υπουργείου Υγείας στο Reuters. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από απόψε και θα σημαίνει πως οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς στη Γερμανία από τη Νότια Αφρική.

Οι Γερμανοί που θα επιστρέψουν, ακόμη και αυτοί που έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να περάσουν 14 ημέρες σε καραντίνα.

Ολλανδία
Η κυβέρνηση της Ολλανδίας αποφάσισε σήμερα να σταματήσει προσωρινά τις πτήσεις από το νότιο τμήμα της Αφρικής, μετά τον εντοπισμό στην περιοχή αυτή ενός νέου παραλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού, μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο τον υπουργό Υγείας της χώρας.

Ισραήλ
Το Ισραήλ -όπου ήδη καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης της Μποτσουάνα- ανακοίνωσε ότι πρόσθεσε τη Νότια Αφρική στη λίστα των «κόκκινων» χωρών, μετά την ανακάλυψη της νέας παραλλαγής. Στην «κόκκινη» λίστα προστέθηκαν επίσης το Λεσότο, η Μποτσουάνα, η Ζιμπάμπουε, η Μοζαμβίκη, η Ναμίμπια και το Εσουατίνι. Οποιοσδήποτε προέρχεται από αυτές τις χώρες και δεν είναι ισραηλινός πολίτης ή κάτοικος θα του απαγορεύεται η είσοδος.

Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από αυτές τις χώρες θα τίθενται σε επταήμερη υποχρεωτική καραντίνα σε κρατική εγκατάσταση, ανεξαρτήτως κατάστασης εμβολιασμού, και θα βγαίνουν μόνο μετά από δύο αρνητικά τεστ PCR.

Τσεχία
Η Τσεχία ανακοίνωσε απαγόρευση ταξιδιών από την Νότια Αφρική για να αποτρέψει την εξάπλωση της νέας παραλλαγής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας, Γιακούμπ Κουλχάνεκ, η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ το Σάββατο και θα ισχύει για πολίτες τρίτων χωρών που πέρασαν περισσότερες από 12 ώρες τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη Νότια Αφρική, την Ναμίμπια, το Λεσόθο, το Εσουατίνι, τη Ζιμπάμπουε, την Μποτσουάνα, τη Μοζαμβίκη και τη Ζάμπια.

Σιγκαπούρη
Η Σιγκαπούρη θα περιορίσει τις αφίξεις από τη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τη διάδοση του νέου παραλλαγμένου στελέχους, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, όλοι όσοι δεν είναι πολίτες ή μόνιμοι κάτοικοι της Σιγκαπούρης και έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στην Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική και τη Ζιμπάμπουε, δεν θα μπορούν να εισέρχονται στη Σιγκαπούρη ούτε να μεταβαίνουν σε άλλη χώρα μέσω αυτής.

Ιαπωνία
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επίσης αποφάσισε να ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους για επισκέπτες από τη Νότια Αφρική και άλλες πέντε αφρικανικές χώρες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Ινδία
Μετά την χαλάρωση νωρίτερα αυτόν τον μήνα κάποιων από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που είχε επιβάλει, η κεντρική κυβέρνηση της Ινδίας εξέδωσε οδηγία προς όλα τα κρατίδια της χώρας να πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους και τεστ στους ταξιδιώτες διεθνών πτήσεων από τη Νότια Αφρική και άλλες χώρες “κινδύνου”.

Ταϊβάν
Η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι οι ταξιδιώτες από χώρες “υψηλού κινδύνου” στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου θα πρέπει να παραμένουν σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις καραντίνας για 14 ημέρες.

Νέα Ζηλανδία
Την ίδια στιγμή, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε ότι η χώρα της είναι καλά προετοιμασμένη για την νέα παραλλαγή. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι θα ξανανοίξει τα σύνορά της στους πλήρως εμβολιασμένους διεθνείς ταξιδιώτες από τις 30 Απριλίου.

Ερωτηθείσα αν αυτά τα σχέδια θα πρέπει να καθυστερήσουν λόγω του νέου παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού, η Άρντερν σημείωσε ότι η χώρα της έχει “έναν αριθμό ενσωματωμένων μέτρων που λειτουργούν ως μαξιλάρι προστασίας. […]Έχουμε ενσωματώσει σε όλο τον σχεδιασμό μας γύρω από την COVID-19 την πιθανότητα παραλλαγών στο μέλλον”, δήλωσε η Άρντερν.

Έξι αφρικανικές χώρες προστίθενται στην «κόκκινη λίστα» λόγω της νέας παραλλαγής

Έξι αφρικανικές χώρες θα προστεθούν στη λίστα των «κόκκινων χωρών» της Αγγλίας, αφού η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασε έντονη ανησυχία για μια νέα παραλλαγή του κορωναϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ.

«Η UKHSA ερευνά τη νέα παραλλαγή. Χρειάζονται περισσότερα δεδομένα, αλλά παίρνουμε προφυλάξεις τώρα» ανέφερε ο υπουργός.

«Από αύριο το μεσημέρι έξι αφρικανικές χώρες θα προστεθούν στον κατάλογο. Οι πτήσεις θα απαγορευτούν προσωρινά και οι Βρετανοί ταξιδιώτες (από αυτές) θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα», πρόσθεσε. Οι χώρες αυτές είναι η Νότια Αφρική, η Ναμίμπια, το Λεσότο, η Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), η Ζιμπάμπουε και η Μποτσουάνα.

Μιλώντας σε τηλεοπτικά κανάλια, ο Τζάβιντ εξέφρασε ανησυχία ότι τα εμβόλια για την Covid-19 μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στη νέα παραλλαγή. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός μεταλλάξεων, ίσως διπλάσιος από τις μεταλλάξεις που έχουμε δει στην παραλλαγή Δέλτα. Κι αυτό θα υποδήλωνε ότι μπορεί να είναι πιο μεταδοτική και ότι τα εμβόλια που έχουμε σήμερα ίσως να είναι λιγότερο αποτελεσματικά», τόνισε.

Η βιβλιογραφία, οι καθηγητές του ΕΚΠΑ και η στάση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Η βιβλιογραφία αναφορικά με το νέο στέλεχος ανασκοπήθηκε από τους καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, επιστημονικός σύμβουλος ΕΟΔΥ), Θεοκλή Ζαούτη (καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος ΕΟΔΥ) και άλλους.

Παρότι ο αριθμός των περιστατικών B.1.1.529 είναι πολύ χαμηλός -τρία στη Μποτσουάνα, έξι στη Νότια Αφρική και ένα στο Χονγκ Κονγκ-, είναι αξιοσημείωτο ότι το νέο στέλεχος ενσωματώνει 32 μεταλλάξεις στην περιοχή της εξωτερικής πρωτεΐνης του, αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ. Οι μεταλλάξεις είναι οι: A67V, Δ69-70, T95I, G142D/Δ143-145, Δ211/L212I, ins214EPE, G339D, S371L, S373P, S375F, K417N, N440K, G446S, S477N, T478K, E484A, Q493K, G496S, Q498R, N501Y, Y505H, T547K, D614G, H655Y, N679K, P681H, N764K, D796Y, N856K, Q954H, N969K, L981F.

Προς το παρόν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ταξινομήσει το B.1.1.529 ως στέλεχος υπό επιτήρηση «variant under monitoring», η οποία είναι χαμηλότερου κινδύνου από τα στελέχη ενδιαφέροντος «variants of interest», και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος «variants of concern». Στην τελευταία ομάδα ανήκει το στέλεχος Δέλτα.

Ο Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί, ψύχραιμα και αντικειμενικά, τους κινδύνους από την αφρικανική μετάλλαξη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: