Mοντέλο Γαλλίας για τους άνω των 65 και νέα μέτρα προ των πυλών για ανεμβολίαστους

Υπάλληλος καταστήματος πραγματοποιεί ελέγχους στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, σε πελάτες καταστήματος λιανικής επί της οδού Ερμού, κατά την πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, Αθήνα, Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Περαιτέρω περιορισμοί για ανεμβολίαστους πολίτες, αύξηση του αριθμού των rapid test και ενθάρρυνση της τηλεργασίας βρίσκονται μεταξύ των μέτρων που εξετάζουν κυβέρνηση και ειδικοί προκειμένου να ανακοπεί το νέο σφοδρό κύμα της πανδημίας που έχει εκτοξεύσει τον αριθμό των διασωληνωμένων αλλά και των θανάτων που μόνον χθες έφθασαν τους 80 σε ένα 24ωρο.

Αρχής γενομένης από αύριο οι αριθμοί της πανδημίας θα τεθούν στο μικροσκόπιο της αρμόδιας επιτροπής με τις όποιες αποφάσεις να θεωρούνται ζήτημα λίγων 24 ωρών.

Σε αυτό το πλαίσιο, κερδίζει έδαφος η σκέψη για ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας της τρίτης, «αναμνηστικής» δόσης για τους πολίτες άνω των 65 ετών, ενδεχόμενο στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάσης Κοντογεώργης, στα πρότυπα των μέτρων που έλαβε πρόσφατα η Γαλλία.

Σημειώνεται ότι στη Γαλλία, το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε πολίτες άνω των 65 ετών που δεν πραγματοποιούν την τρίτη δόση, παύει να είναι έγκυρο, πέντε εβδομάδες μετά το πέρας του εξαμήνου από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Τα υπόλοιπα μέτρα που εξετάζονται αφορούν:

  • Μείωση της χωρητικότητας και σε άλλους χώρους πλην των σούπερ μάρκετ, όπως η εστίαση και η ψυχαγωγία
  • Μερική επαναφορά της τηλεργασίας
  • Επαναφορά κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης στο δημόσιο, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Χρήση της μάσκας σε ανοιχτούς χώρους και διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς
    Είσοδος με ραπιντ τεστ στα σούπερ μάρκετ, για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο

«Βασική μας μέριμνα είναι οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δεν είναι η επιθυμητή. Άνθρωποι που άνω των 65 έκαναν 3η δόση βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα. Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η 3η δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους», εξήγησε ο κ. Κοντογεώργης.

Το ενδεχόμενο για είσοδο σε κλειστούς χώρους μόνο μόνο μετά την πραγματοποίηση της τρίτης δόσης του εμβολίου για τους άνω των 65 άνοιξε χθες ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. «Είναι ένα μέτρο προστασίας της υγείας των πιο ευάλωτων, προκειμένου να μην στερηθούν τις χαρές της κοινωνικής ζωής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και στη χώρα μας» επισήμανε ο κ. Σκέρτσος

«Ο εμβολιασμός ενός 70χρονου είναι σαν να εμβολιάζεις 31 νεότερους»

Το φράγμα των 7 εκατομμυρίων πολιτών είναι πλέον πολύ κοντά. Πρέπει όμως να πάμε ακόμη πιο ψηλά από αυτό για να μειώσουμε τους κινδύνους», πρόσθεσε ο Υπουργός Επικρατείας, ενώ περιέγραψε ότι «σε όρους νοσηλειών ο εμβολιασμός ενός 70άρη ισοδυναμεί με τον εμβολιασμό 31 νεότερων ανθρώπων. Ή διαφορετικά, αν είχαμε καταφέρει σήμερα να είναι εμβολιασμένο αντί για το 80% το 95% των ηλικιών 60+, οι βαριές νοσηλείες στις ΜΕΘ θα ήταν περίπου 100 αντί για 480».

Καμία συζήτηση για κλείσιμο σχολείων

«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για κλείσιμο σχολείων» επανέλαβε χθες και η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, υπογραμμίζοντας πως «τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρούνται πολύ καλά στα σχολεία μας από εκπαιδευτικούς, μαθητές, τις οικογένειές τους, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης». «Αυτή την ώρα βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας μόλις οχτώ τμήματα σε όλη τη χώρα σε πάνω από 80.000 τμήματα συνολικά. Εάν είχαμε μαζική διασπορά στα σχολεία, τότε θα είχαμε χιλιάδες τμήματα κλειστά», κατέληξε η Υπουργός.

Υπαρκτή, αντίθετα, παραμένει η πιθανότητα αυστηροποίησης των μέτρων, σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, με χρονικό ορίζοντα τη συνεδρίαση της Επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη.

Μολονότι, «δεν υπάρχει σύσταση από την Επιτροπή για άλλα μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς» γνωστοποίησε χθες η Αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, η ίδια ανέδειξε το γεγονός ότι «σε όλα τα κράτη υπάρχει έξαρση στα κρούσματα και στους θανάτους. Παράλληλα πάνε τα μέτρα». Και πρόσθεσε: «Μπορεί και εδώ να αυστηροποιηθούν τα μέτρα. Lockdown έχουμε πει πως δεν θα κάνουμε. Εμείς λέμε ότι πρέπει να έχει τεστ για να μην κολλήσει κάποιος άλλος, ενώ η Γερμανία και η Αυστρία λένε ότι ούτε ο ίδιος ο πολίτης πρέπει να “εκτεθεί” κατά κάποιον τρόπο» ανέφερε η κ. Γκάγκα.

Περιγράφοντας τη συζήτηση μεταξύ των μελών της Επιτροπής ως δυναμική, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας εξήγησε πως «οι προτάσεις συζητιούνται συνεχώς από την Επιτροπή. Υπάρχει επιδημιολογική επιτήρηση καθημερινά. Αν χρειαστεί να ληφθούν και άλλα μέτρα, θα ληφθούν», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εισόδου στα σούπερ μάρκετ μετά την επίδειξη αρνητικού rapid τεστ.

«Με την έννοια να μην κινδυνεύουν οι υπόλοιποι που είναι εμβολιασμένοι και ο ίδιος από άλλους που είναι ανεμβολίαστοι, μπορεί να συζητηθεί τέτοιο μέτρο» σημείωσε η κ. Γκάγκα, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «όμως δεν έχουμε παρατηρήσει αυξημένο πρόβλημα από τα σούπερ μάρκετ, διότι τηρείται η χρήση της μάσκας».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, OPEN, ΣΚΑΙ, ΟΠρώτο Θέμα

Εισαγγελική έρευνα για την καταγγελία Βασιλακόπουλου: Μη σωστή στελέχωση ΜΕΘ ανέβασε τη θνητότητα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: